Българите приоритизират свободното движение пред половото равенство и климата Снимка: © Getty Images

32% от българите смятат, че Европейският парламент трябва да защитава върховенството на закона и свободното движение като свои приоритетни ценности. Този дял е с поне 10% по-висок спрямо средноевропейското ниво, показва проучване на „Евробарометър“ от 2021 г.

То е проведено от 1 ноември до 2 декември във всички държави в ЕС, като общо са направени 26 510 интервюта по метода лице в лице. В България са попитани 1020 пълнолетни граждани в периода 3-28 ноември 2021 г.

22 на сто от европейците (10% по-малко от българите) смятат, че ЕП трябва да защитава върховенството на правото като приоритетна ценност. Едва 16% отговарят същото за свободата на придвижване – двойно по-нисък процент от този в България.

Какви трябва да са приоритетите на ЕП според българите (в проценти):

25% от българите смятат, че ЕП трябва да защити ценностите „уважение към националните идентичности, култури и традиции в страните членки“ (при 14% средноевропейски дял). Висока е и подкрепата за „солидарността между държавите членки и техните региони – 24 на сто (при 19% за ЕС).

Само за 11% от българите обаче половото равенство е от значение (24% за ЕС). Едва 7 на сто от тях вярват, че ЕП трябва да постави като приоритет борбата срещу дискриминацията и защитата на малцинствата. Двойно по-висок е процентът европейци, които смятат, че тази тема е от съществено значение.

Демокрацията и свободата на словото вълнува по-голям процент от европейците, отколкото от българите.

В страната с най-ниско ваксинационно покритие срещу Covid-19 в ЕС - 53% от хората смятат, че първа точка, която ЕП трябва да разгледа с приоритет, е общественото здраве (при 42% средно за ЕС).

Кой е най-належащият приоритет, който ЕП трябва да започне да разглежда, според българите (в проценти):

Борбата срещу бедността и социалното изключване също е важна тема за българите – 51 на сто от тях я определят като спешен приоритет. Близо половината от хората у нас поставят сред ключовите въпроси подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места.

Най-голям контраст между мнението на българите и останалите европейци се вижда в действията срещу климатичните промени. Едва 16% от респондентите у нас определят темата като приоритетна за ЕП, за разлика от 39% от хората в целия ЕС.

Миграцията и убежищата вълнуват само 8% от българите, а същото важи за 23 на сто от европейците. За нас по-важни в сравнение с другите европейци са потребителските права и международните връзки и търговията.

Само 8% от българите казват, че имат високи познания относно работата на законодателния орган на Европейския съюз. 35 на сто знаят много малко за институцията, а най-голяма част (56%) определят познанията си за ЕП като „средни“.

Повечето българи – 48%, казват, че гласът им не се зачита в ЕС, докато 42% са на противоположното мнение. Останалите 10 на сто не могат да преценят. 53% заявяват, че гласът им е от значение в България, а на противоположния „полюс“ са 41 на сто от българските респонденти.

Все пак близо половината от българите смятат, че членството ни в ЕС е „нещо добро“. 37 на сто са тези, които не го подкрепят.

Най-изтъкваната причина защо членството на България в ЕС е от полза, се оказва разкриването на нови възможности за работа – 42% от българите отговарят по този начин.

Основната причина членството в ЕС да не е от полза за страната ни, е „слабото влияние на българите/правителството върху решенията, вземани на ниво Европейски съюз“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023