България и Гърция готвят рестарт на нефтопровода "Бургас - Александруполис" Снимка: © Getty Images

12 години след като България се отказа от стария проект за нефтопровод "Бургас - Александруполис" - идеята за построяване на връзката отново се появи на дневен ред.

Този път целта не е да осъществи пряка линия на руския "Лукойл" към гръцкото пристанище, а да се използва за внос на чужд петрол към България като алтернатива на руските горива.

Румен Радев, който е на посещение в Гърция, подписа два меморандума за разбирателство по въпроса с нефтопровода и доставките и съхранението на природен газ.

България е една от страните в ЕС, които договориха отстъпка от петролните санкции срещу Русия през декември 2022 г. на основание на това, че няма достъпни алтернативни маршрути за внос на нефт освен през Черно море от "Лукойл".

Дерогацията обаче има краен срок - след декември 2024 г. България вече ще трябва да прекрати изцяло зависимостта си от руските доставки.

Под въпрос остава каква ще е ролята на "Лукойл" в схемата, след като рафинерията в Бургас е тяхна собственост - т.е. маршрутът само улеснява продължаването на работата ѝ под руски контрол.

"Петролопроводът "Александруполис-Бургас" има стратегическо значение за нашата страна, защото то предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас – най-голямата на Балканите. То повишава и сигурността и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи", казва Румен Радев след среща с Кирякос Мицотакис.

Проектът за нефтопровода беше спрян, след като държавата се занимаваше с него в продължение на близо 20 години без резултат. През 2007 г. в него се включи и Русия, като Владимир Путин, Сергей Станишев и Костас Караманлис подписаха споразумение за изграждане на тръбата - като Москва държеше мажоритарен дял в "Транс Болкан Пайплайн".

България се оттегли от него, след като призна, че няма икономическа изгода от реализирането му.

В интервю за "Катимерини" Радев смекчава леко досегашната си позиция за войната в Украйна, като акцентира повече на наближаващата "тъжна годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб".

Той обяснява, че "чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия".

Но отново поставя под условие продължаването на помощта за Украйна с думите:

"Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война", казва още той пред гръцкото издание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024