България и Гърция готвят рестарт на нефтопровода "Бургас - Александруполис" Снимка: © Getty Images

12 години след като България се отказа от стария проект за нефтопровод "Бургас - Александруполис" - идеята за построяване на връзката отново се появи на дневен ред.

Този път целта не е да осъществи пряка линия на руския "Лукойл" към гръцкото пристанище, а да се използва за внос на чужд петрол към България като алтернатива на руските горива.

Румен Радев, който е на посещение в Гърция, подписа два меморандума за разбирателство по въпроса с нефтопровода и доставките и съхранението на природен газ.

България е една от страните в ЕС, които договориха отстъпка от петролните санкции срещу Русия през декември 2022 г. на основание на това, че няма достъпни алтернативни маршрути за внос на нефт освен през Черно море от "Лукойл".

Дерогацията обаче има краен срок - след декември 2024 г. България вече ще трябва да прекрати изцяло зависимостта си от руските доставки.

Под въпрос остава каква ще е ролята на "Лукойл" в схемата, след като рафинерията в Бургас е тяхна собственост - т.е. маршрутът само улеснява продължаването на работата ѝ под руски контрол.

"Петролопроводът "Александруполис-Бургас" има стратегическо значение за нашата страна, защото то предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас – най-голямата на Балканите. То повишава и сигурността и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи", казва Румен Радев след среща с Кирякос Мицотакис.

Проектът за нефтопровода беше спрян, след като държавата се занимаваше с него в продължение на близо 20 години без резултат. През 2007 г. в него се включи и Русия, като Владимир Путин, Сергей Станишев и Костас Караманлис подписаха споразумение за изграждане на тръбата - като Москва държеше мажоритарен дял в "Транс Болкан Пайплайн".

България се оттегли от него, след като призна, че няма икономическа изгода от реализирането му.

В интервю за "Катимерини" Радев смекчава леко досегашната си позиция за войната в Украйна, като акцентира повече на наближаващата "тъжна годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб".

Той обяснява, че "чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия".

Но отново поставя под условие продължаването на помощта за Украйна с думите:

"Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война", казва още той пред гръцкото издание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023