България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария

България се готви за едно от най-важните събития в сферата на научното развитие - създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София на 11 април.

Институтът INSAIT се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL) - и ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Идеолог на INSAIT е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.

44-годишният българин е част от екипа, който през 2020 разработи първия език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Sliq. Вечев завършва компютърни науки в Simon Fraser University в Канада, а след това и докторантура в Кеймбридж. Печели награда за млад изследовател Робин Милнър, която се връчва от ACM за признаване на изключителен принос на млади изследователи в областта на програмните езици. Връчен му е и призът CACM Research Highlight, носител е на още няколко награди като IBM Research Division Award.

В откриването на института ще участват както ръководителите на ETH Zurich и EPFL, така и директорът на Google AI Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук, носителят на Нобелова награда по химия от 2011 г. проф. Дан Шехтман (Technion, Израел), и носителят на нагадата "Тюринг" проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley), наред с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, еврокомисаря Мария Габриел и др.

Председател на Консултативния съвет на INSAIT ще е проф. Драгомир Радев, който преподава компютърни науки в Йейл.

Подготовката за откриването INSAIT отнема близо три години, като през септември 2021 г. Народното събрание ратифицира споразумение с двата швейцарски института, за да може да осигури финансовия ангажимент на държавата за 10-годишен период.

Министърът на образованието акад. Николай Денков описва бъдещия институт като "обект със стратегическо значение за страната".

Тази позиция е подкрепена и от неговия предшественик - Красимир Вълчев (ГЕРБ). По време на дебатите в пленарна зала по законопроекта за INSAIT той посочва, че "този проект е едно от най съществените, най-смислените неща, които това Народно събрание може да приеме".

"С приемането му България има шанса да бъде на картата на развитието на изкуствения интелект, да има школа за развитие на изкуствен интелект. Шансът ни това да се случи е, че един от най-добрите европейски – може би и световни учени, е българин", казва Вълчев.

Той изтъква още, че двете швейцарски политехники са най-престижните технологични школи в Европа, като са дали десетки Нобелови лауреати.

Финансирането на Института в структурата на СУ е на обща стойност от около 167 млн. лв. и е за сметка на средствата, отделени в бюджета за Националната пътна карта за научна инфраструктура.

"Финансовите ползи, които очакваме от създаването му в областта на IТ технологиите, са изключително високи и ще надхвърлят инвестицията от страна на българската държава", казва председателят на Комисията по бюджет Любомир Каримански в доклада, с който подкрепя ратификацията на споразумението за учредяването на института.

Създателите на INSAIT определят появата му като повратен момент в историята на науката и иновациите не само в България, но и в региона.

"Каузата на INSAIT е да наложи България като световна дестинация за изследвания и иновации, като се превърне в притегателна точка за топ таланти, и да създаде предпоставки за развитието на икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост", казват още те.

Институтът ще се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени, които работят към университети в САЩ, Швейцария и Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024