България пропиля шанса да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. Снимка: © Getty Images

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., какъвто план беше заложен от години назад.

Най-ранната възможна дата вече се измества за втората половина на 2024 г. - ако изобщо Народното събрание се мобилизира да изпълни нужните условия.

Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която каза, че решението е взето съвместно с ръководителя на еврогрупата Паскал Донахю и еврокомисаря Валдис Домбровскис.

Велкова прехвърли отговорността за този провал на парламента - 48 Народно събрание не прие три от внесените законопроекти, от които зависеше покриването на критериите за съвместимост на правната система на България с тази на еврозоната.

Един от тях беше Кодексът за застраховане, който 5 партии в НС - ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" - решиха да блокират заради частен интерес на "Лев Инс".

Вторият проблем на България е по-високата инфлация от допустимото, но Велкова отново повтори, че по този показател вече са правени компромиси с други държави - кандидати.

"Ние няма да подаваме конвергентен доклад, след като не отговаряме както на критериите за законодателните ангажименти и няма съответствие в критерия за инфлацията. Беше договорено да подадем конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство ще внесе отново. Ще очакваме от парламента да гласува приоритетно законите за еврото, при условие че има мнозинство, което желае да бъдат изпълнени критериите", каза Велкова.

Oще през лятото на 2018 г. България започна да работи за присъединяване към Валутно-курсовия механизъм (ERM II) и единния Банков надзор. По това време управляваше третият кабинет на ГЕРБ, в който финансов министър беше Владислав Горанов. Ръководител на БНБ бе действащият гуверньор Димитър Радев.

На 10 юли 2020 г. финансовите министри от еврозоната решиха да включат българския лев ERM II - т.нар. "чакалня" преди въвеждането на еврото, а малко преди това УС на ЕЦБ одобри началото на тясно сътрудничество с Българската народна банка от 1 октомври 2020.

През 2021 г. беше приет план за въвеждане на еврото, в който се залага и официалния срок - 1 януари 2024. Оттогава насам обаче нито краткотрайните парламенти, нито служебните кабинети на Румен Радев положиха ефективни усилия за изпълнение на всички оставащи ангажименти - а информационна кампания беше окупирана от "Възраждане" и други гласове против общата европейска валута.

Още в края на миналата година Димитър Радев обяви, че шансовете за успешно присъединяване към еврозоната в срок са "между 30 и 40%". Сега вече са нулеви.

"При условие че не подадем доклад през февруари, не остава срокът 1 януари 2024 г. Новият срок, за който сме водили проучвателни разговори, е, че ако до края на юни-юли покрием критериите, може да подадем веднага доклад - а не да чакаме началото на 2024 г. Това означава, че бихме могли да бъдем присъединени не по-късно от 1 януари 2025 г. Няма пречка присъединяването да стане от дата, различна от 1 януари - може да е 1-во число от месец на 2024 г", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024