България ще получава азерски газ в пълен обем от 1 юли Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обяви, че България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан след 1 юли.

"Ще можем да получим цялото количество азерски газ, преди връзката с Гърция да бъде финализирана, още от 1 юли. Когато има истински устрем за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Връзката с Неа Месемврия дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ. През всички тези години диверсификация е нямало не защото не е могло, а защото не е имало желание за това", каза още той по време на изслушване в Народното събрание.

Проблемът с отказа от пълен обем доставки от Азербайджан беше основната причина за отстраняването на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" в началото на годината.

През януари ръководството на държавната компания се оправда за решението с това, че интерконекторът с Гърция все още не е завършен, а той е посочен като единствено трасе за доставка на азерски природен газ до България по договор. Твърдеше се още, че "азерската компания не е длъжна да доставя друг газ по друг газопровод" и че получаването на пълния размер на договорени количества "зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна".

Договорът на България с азерската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на природен газ в България.

Кирил Петков отново отклони отговорите на въпросите на ГЕРБ за цената и доставчика на доставките на втечнен природен газ от Съединените щати - сделката беше обявена от него по време на посещението във Вашингтон.

"Потвърждавам, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром" и ще е директна доставка от американска компания. Това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате нужната информация. И двата кораба ще бъдат вкарани в енергийна система", каза той в отговор на въпроса от депутата Жечо Станков от ГЕРБ, който се усъмни как газът ще достигне до България, след като няма свободни слотове в гръцкия терминал в Ревитуза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023