Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обяви, че България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан след 1 юли. 

"Ще можем да получим цялото количество азерски газ, преди връзката с Гърция да бъде финализирана, още от 1 юли. Когато има истински устрем за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Връзката с Неа Месемврия дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ. През всички тези години диверсификация е нямало не защото не е могло, а защото не е имало желание за това", каза още той по време на изслушване в Народното събрание. 

Проблемът с отказа от пълен обем доставки от Азербайджан беше основната причина за отстраняването на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" в началото на годината. 

През януари ръководството на държавната компания се оправда за решението с това, че интерконекторът с Гърция все още не е завършен, а той е посочен като единствено трасе за доставка на азерски природен газ до България по договор. Твърдеше се още, че "азерската компания не е длъжна да доставя друг газ по друг газопровод" и че получаването на пълния размер на договорени количества "зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна". 

Договорът на България с азерската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на природен газ в България.  

Кирил Петков отново отклони отговорите на въпросите на ГЕРБ за цената и доставчика на доставките на втечнен природен газ от Съединените щати - сделката беше обявена от него по време на посещението във Вашингтон. 

"Потвърждавам, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром" и ще е директна доставка от американска компания. Това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате нужната информация. И двата кораба ще бъдат вкарани в енергийна система", каза той в отговор на въпроса от депутата Жечо Станков от ГЕРБ, който се усъмни как газът ще достигне до България, след като няма свободни слотове в гръцкия терминал в Ревитуза. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"