България ще получава азерски газ в пълен обем от 1 юли Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обяви, че България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан след 1 юли.

"Ще можем да получим цялото количество азерски газ, преди връзката с Гърция да бъде финализирана, още от 1 юли. Когато има истински устрем за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Връзката с Неа Месемврия дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ. През всички тези години диверсификация е нямало не защото не е могло, а защото не е имало желание за това", каза още той по време на изслушване в Народното събрание.

Проблемът с отказа от пълен обем доставки от Азербайджан беше основната причина за отстраняването на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" в началото на годината.

През януари ръководството на държавната компания се оправда за решението с това, че интерконекторът с Гърция все още не е завършен, а той е посочен като единствено трасе за доставка на азерски природен газ до България по договор. Твърдеше се още, че "азерската компания не е длъжна да доставя друг газ по друг газопровод" и че получаването на пълния размер на договорени количества "зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна".

Договорът на България с азерската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на природен газ в България.

Кирил Петков отново отклони отговорите на въпросите на ГЕРБ за цената и доставчика на доставките на втечнен природен газ от Съединените щати - сделката беше обявена от него по време на посещението във Вашингтон.

"Потвърждавам, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром" и ще е директна доставка от американска компания. Това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате нужната информация. И двата кораба ще бъдат вкарани в енергийна система", каза той в отговор на въпроса от депутата Жечо Станков от ГЕРБ, който се усъмни как газът ще достигне до България, след като няма свободни слотове в гръцкия терминал в Ревитуза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024