Български лекар, почиващ в Гърция, спаси живота на мъж. Страната се бори с дефицит на медици и линейки Снимка: © Getty Images

Български лекар, прекарващ почивката си в Гърция, спаси живота на мъж, който е колабирал в Паралия Офрини. Новината съобщава гръцкото издание "Kavala News".

Докато се хранил, мъжът колабирал пред очите на семейството и приятелите си. Свидетели разказват, че Здравният център в района е бил затворен, а линейка така и не е била изпратена. На помощ се е притекъл български лекар, който е разполагал с оборудването си и с малко лекарства. Благодарение на него на мъжа е оказана спешна помощ и той е бил спасен.

Случаят идва на фона на други подобни инциденти, на които спешната помощ в Гърция не е успяла да реагира това лято. Болниците в страната изпитват затруднения да отговорят на търсенето, особено на островите и най-често посещаваните райони. В много от тях няма постоянни общопрактикуващи лекари. А службите за бърза помощ са в още по-лошо състояние. Много от островите в Цикладите и Додеканезите разполагат само с една единствена линейка, която работи 24 часа в денонощието.

Европейското издание на "Politico" разказва за пропукващата се медицинска инфраструктура в страната. Тя отново е на фокус след серия от смъртни случаи това лято, предизвикани предимно заради недостига на линейки и персонал. Сред потърпевшите са бременна тийнейджърка и нероденото ѝ дете, които вероятно са могли да бъдат спасени при по-нормални обстоятелства.

Трагични случаи

През юни 63-годишна жена на остров Кос загива след припадък. Налага се тя да бъде транспортирана до местната болница в задната част на пикап, тъй като единственият специализиран автомобил е зает с друг спешен случай. Кос разполага с три нови линейки, но към момента само една от тях работи. Основната причина е недостигът на персонал. Единадесет души се редуват на смени в линейката, която поема случаи 24/7.

Дни след този инцидент 19-годишна жена, бременна в осмия месец, почина в предградие в Атина, след като чака повече от пет часа линейка и звъни на спешна помощ близо 20 пъти. Нероденото ѝ дете също умира. Оттогава насам са разкрити поне още шест случая на хора, починали в цялата страна поради липса на медицински транспорт.

Спешната помощ в Гърция изпитва затруднения заради недостиг на персонал

На остров Лесбос 78-годишна жена губи съзнание, докато плува. Парамедиците пристигат два часа по-късно на мястото на инцидента, само за да открият, че сърцето ѝ е спряло.

Реакция на правителството

Тези вероятно предотвратими смъртни случаи предизвикаха критики срещу правителството.

"Трябва да преработим услугата за бърза помощ от нулата, тъй като в цялата страна има огромни пропуски", посочва Гиоргос Матиопулос, председател на гръцката служба за бърза помощ (EKAV) пред "Politico"

Но дори когато държавата решава да положи усилия за набирането на допълнителен медицински персонал, опитите ѝ често се провалят. Голяма част от медиците не искат да се местят да работят на островите, тъй като разходите за живот там са станали особено високи заради ръста в туризма. Това допълнително натоварва здравната система.

"Изпратихме няколко здравни специалисти от останалата част на страната към островите, за да покрием нуждите на сезона. Заради това колегите ни са принудени да съкратят летните си отпуски, но това очевидно са само временни решения", казва Матиопулос.

В друг ход за справяне с кризата гръцкото правителство предприе извънредни мерки и изпрати пожарникари, военни и шофьори от местната власт, които да помагат на службите за спешна помощ в туристическите райони. Лекарите обаче не одобряват това решение и го смятат за "ненаучно търсене на бързи решения". Те твърдят, че изпращането на необучен персонал в спешни ситуации може бъде опасно за пациентите, които се нуждаят от лечение на място.

Допълнителната ангажираност на пожарникарите и военния персонал дойде в края на юли точно когато те бяха заети с това да се борят със силните горски пожари, които обхванаха цялата страна.

"Това ли е Гърция на реформатора Мицотакис (гръцкия премиер - б.ред)? Това ли е Гърция 2.0? Вземаме назаем пожарникари, войници и друг персонал, настаняваме ги в спешна помощ, където няма медици и шофьори? Това ли е модернизацията?", заяви ръководителят на основната опозиционна партия "Сириза" Сократис Фамелос.

Управляващите твърдят, че този ход не цели да осигури дългосрочно решение на проблема в здравната система, а да спаси човешки животи по време на активния туристически сезон.

Правителството в Гърция беше формирано само преди няколко месеца, след като партията "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели предсрочните парламентарни избори през юни. Един от приоритетите на кабинета е именно реформа в националното здравеопазване, като се предвижда наемането на около 10 хил. здравни работници, включително 800 шофьори на линейки и 250 парамедици.

Но според Конфедерацията на служителите в държавните болници (POEDYN) това няма да е достатъчно. Новонаетият персонал само ще замести този, който предстои да се пенсионира и действията няма да са достатъчни за подобряване на качеството на грижите.

POEDYN твърди, че през последните две години и половина около 10 хил. медици са напуснали публичния сектор, а още 5 хил. се очаква да го напуснат през 2023 г.

Опозиционните партии остро критикуват правителството, че е оставило държавните болници в по-лошо състояние, отколкото преди пандемията. Те твърдят, че основната цел е да се приватизират здравните услуги - нещо, което управляващите отричат.

Проблемът обаче не е само в липсата на финансиране, а и в нежеланието на много лекари да работят на гръцките острови. Единствените двама общопрактикуващи лекари в болницата на о. Кос са напуснали през 2021 г. Сега болничното заведение работи с временен персонал, докато се опитва да намери нови служители, но към момента няма нито един кандидат.

Повечето медици не могат да си позволят живота на гърцките острови, където краткосрочните наеми за туристи са предпочитани пред постоянното отдаване на жилища.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024