Български моряк е отвлечен от пирати край Бенин Снимка: © Getty Images

Министерството на външните работи обяви, че български гражданин e пленен, след като контейнеровоз беше превзет от пирати край Бенин.

Българинът е капитанът на кораба и остава в плен заедно с още седем моряци от екипажа. Други 11 души вече са освободени. Според информация на Maritime.bg - освобождаването на част от моряците е станало след щурм на борда от спецчасти на военноморските сили на Нигерия.

МВнР е потвърдило информацията за отвличането на българския гражданин по дипломатически път от Португалия и Германия. Контейнеровозът плава под португалски флаг, а операторът на кораба "Томи Ричер" е германска компания.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от вчера под наблюдението на генерален директор по случая работят активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация“, съобщават от Външно министерство.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024