Български спасители помогнаха за изваждането на американски учен, попаднал в капана на пещера в Турция Снимка: © Getty Images

Американски гражданин, който повече от седмица е в капана на една от най-дълбоките пещери в Турция, е изваден и е на безопасно място - а в операцията по спасението му са участвали и български екипи.

Близо 190 души са се включили в продължилите дни усилията за спасяването на 40-годишният Марк Дики - сред тях и 19 българи.

БНТ съобщава, че именно българските екип са свалили банки с кръв за пострадалия на хиляда метра дълбочина. Български лекар и парамедик също са придружавали мъжът, докато той е бил изкарван от пещерата.

Организаторите на спасителната мисия казват, че това е било едно от най-големите и сложни подземни спасявания, провеждани някога. То се е осъществило в най-ниската точка на пещерата Морка.

На 2 септември Дики получава сериозни стомашни проблеми, докато се намира на 1040 метра под земята. Той изследва пещерата Морка - отдалечен комплекс от тесни тунели в планината Таурус в Южна Турция. Той се оказва в капан там, а в събота следобед започнаха мащабни международни усилия за изваждането му на повърхността. Мъжът беше преместен на носилка през тесни коридори, от които капеше вода.

Операцията беше опасна, тъй като спасителният екип си проправяше път през тъмни подземни камери при ниски температури от 4-6 градуса. Турските власти съобщиха, че изследователят най-накрая е излязъл на повърхността във вторник в 12,37 ч. местно време.

На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как Дики е издигнат на повърхността, привързан здраво към спасителна носилка.

"Невероятно е да съм отново над повърхността. Бях под земята много по-дълго, отколкото някога съм очаквал", каза той пред репортери.

Дики, който е родом от Ню Джърси, e изследовател на пещери с над 20-годишен опит. В продължение на 10 години той е бил инструктор в Националната комисия по пещерно спасяване на САЩ, като е преподавал различни дисциплини в тази сфера. На уебсайта на организацията той е посочен и като координатор на програмата за международен обмен.

Според Унгарската спасителна служба, която също оказва съдействие в операцията, Дики е бил един от ръководителите на експедиция в пещерата Морка през края на август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023