Снимка: © Unsplash

Сигналите за огромните такси при теглене от банкомати на Euronet се увеличават. Машините са разпръснати навсякъде из морските курорти като Слънчев бряг, Равда и Несебър и според недоволни граждани удържат над 13%, когато тегленето е от валутна сметка.

Община Несебър направи проверка, но съобщи, че не може да стори нищо по въпроса, тъй като дейността на Euronet е законна. От НАП са съобщили, че казусът не е от тяхната компетентност, а БНБ също твърди, че нищо не може да се направи, съобщи Mediapool след разговори с отговорните институции.

Преди няколко дни Борислава Кузова от Несебър сигнализира във „Фейсбук“, че банкоматите на Euromet вземали до 30% комисиона. Марио Куцев твърди, че тези машини превалутират еврото на 1,74 лв. при курс от 1,955 лв. „Това може да се случи само в България. Няма институции, няма прокуратура“, пише той в своя профил в социалната мрежа.

"Законно обирджийство": 30% комисиона от банкомат по Черноморието

Там той е качил снимка като доказателство. На нея се вижда, че иска да изтегли 800 лв. от своята еврова сметка, но банкоматът иска да му изтегли 466,37 евро – около 909 лв. по централния курс. Това означава, че комисионата е 111 лв., или 13,87% от сумата по трансакцията.

За справка – при теглене на същата сума от същата сметка и от банкомат на регистрирана в България банка Марио Куцев платил такса на стойност между 13 и 15 лв.

„Възмутен съм. Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда“, казва Куцев пред Mediapool. Той живее в Нидерландия и според него това не може да се случи там. „Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са“.

Още през 2008 Euronet дава официално начало на действието на първата си мрежа банкомати у нас. Те са от серията Opteva.

Euronet Worldwide е международна компания, чиято централа се намира в Канзас. Основана е през 1994 г. Предлага електронни плащания, финансови услуги и обмяна на валути. Към 2019 има 50 000 банкомата в 170 държави.

Според Търговския регистър – „Юронет Сървисис“ е собственост на „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б. В.“ – компания, регистрирана в Нидерландия. Управителите ѝ са трима чуждестранни граждани – от Гърция, Унгария и САЩ. Mediapool съобщава, че не са успели да се свържат с колцентъра на компанията, регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. „Мария Луиза“ 9-11 в София.

Справка показва, че у нас Euronet имат няколко машини в Бургас и Варна, а най-много са в София. Що се отнася до Стария град на Несебър – там банкоматите на компанията са 11, а тези на регистрираните в България банки – 4.

Община Несебър носи отговорност относно контрола върху финансовата услуга – тя има правомощия да регулира разполагането на преместваемите обекти на своя територия. Оттам са съобщили, че правят проверка по случая, но засега не можели да сторят нищо.

На територията на Слънчев бряг има 7 банкомата на Euronet. Стана ясно, че „Юронет Сървисис“ има договор със „Слънчев бряг“ АД – държавна компания, която стопанисва територията на Слънчев бряг – зона Изток. Извън тази стопанисвана зона, устройствата в града се намират в частни имоти.

„Дистанцираме се и осъждаме подобни практики в Слънчев бряг“, казва пред Mediapool председателят на Съюза на собствениците в града Елена Иванова. „Ако Община Несебър е разрешила поставянето на подобни обекти или е дала пространства под наем, ще настояваме общината и „Слънчев бряг“ АД да прекратят договорите си с такива некоректни към туристите фирми“.

БНБ упражнява контрол върху платежните услуги, но от банката казват, че всичко е законно – за опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи, казват от БНБ. Извършвали са проверка на Euronet и са установили, че от компанията уведомявали клиентите за таксите предварително.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?