Банкомати на Euronet удържат 13% такса, но държавата не открива нищо незаконно Снимка: © Unsplash

Сигналите за огромните такси при теглене от банкомати на Euronet се увеличават. Машините са разпръснати навсякъде из морските курорти като Слънчев бряг, Равда и Несебър и според недоволни граждани удържат над 13%, когато тегленето е от валутна сметка.

Община Несебър направи проверка, но съобщи, че не може да стори нищо по въпроса, тъй като дейността на Euronet е законна. От НАП са съобщили, че казусът не е от тяхната компетентност, а БНБ също твърди, че нищо не може да се направи, съобщи Mediapool след разговори с отговорните институции.

Преди няколко дни Борислава Кузова от Несебър сигнализира във „Фейсбук“, че банкоматите на Euromet вземали до 30% комисиона. Марио Куцев твърди, че тези машини превалутират еврото на 1,74 лв. при курс от 1,955 лв. „Това може да се случи само в България. Няма институции, няма прокуратура“, пише той в своя профил в социалната мрежа.

"Законно обирджийство": 30% комисиона от банкомат по Черноморието

Там той е качил снимка като доказателство. На нея се вижда, че иска да изтегли 800 лв. от своята еврова сметка, но банкоматът иска да му изтегли 466,37 евро – около 909 лв. по централния курс. Това означава, че комисионата е 111 лв., или 13,87% от сумата по трансакцията.

За справка – при теглене на същата сума от същата сметка и от банкомат на регистрирана в България банка Марио Куцев платил такса на стойност между 13 и 15 лв.

„Възмутен съм. Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда“, казва Куцев пред Mediapool. Той живее в Нидерландия и според него това не може да се случи там. „Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са“.

Още през 2008 Euronet дава официално начало на действието на първата си мрежа банкомати у нас. Те са от серията Opteva.

Euronet Worldwide е международна компания, чиято централа се намира в Канзас. Основана е през 1994 г. Предлага електронни плащания, финансови услуги и обмяна на валути. Към 2019 има 50 000 банкомата в 170 държави.

Според Търговския регистър – „Юронет Сървисис“ е собственост на „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б. В.“ – компания, регистрирана в Нидерландия. Управителите ѝ са трима чуждестранни граждани – от Гърция, Унгария и САЩ. Mediapool съобщава, че не са успели да се свържат с колцентъра на компанията, регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. „Мария Луиза“ 9-11 в София.

Справка показва, че у нас Euronet имат няколко машини в Бургас и Варна, а най-много са в София. Що се отнася до Стария град на Несебър – там банкоматите на компанията са 11, а тези на регистрираните в България банки – 4.

Община Несебър носи отговорност относно контрола върху финансовата услуга – тя има правомощия да регулира разполагането на преместваемите обекти на своя територия. Оттам са съобщили, че правят проверка по случая, но засега не можели да сторят нищо.

На територията на Слънчев бряг има 7 банкомата на Euronet. Стана ясно, че „Юронет Сървисис“ има договор със „Слънчев бряг“ АД – държавна компания, която стопанисва територията на Слънчев бряг – зона Изток. Извън тази стопанисвана зона, устройствата в града се намират в частни имоти.

„Дистанцираме се и осъждаме подобни практики в Слънчев бряг“, казва пред Mediapool председателят на Съюза на собствениците в града Елена Иванова. „Ако Община Несебър е разрешила поставянето на подобни обекти или е дала пространства под наем, ще настояваме общината и „Слънчев бряг“ АД да прекратят договорите си с такива некоректни към туристите фирми“.

БНБ упражнява контрол върху платежните услуги, но от банката казват, че всичко е законно – за опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи, казват от БНБ. Извършвали са проверка на Euronet и са установили, че от компанията уведомявали клиентите за таксите предварително.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите приеха бюджета за 2024 г. на първо четене

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023