Снимка: © Getty Images

Барбадос стана най-новата република в света и официално се отдели от управлението на британската кралица Елизабет II.

Карибската страна отпразнува началото на новата ера с пищна церемония в столицата Бриджтаун. Тя започна около полунощ местно време и в нея участие взеха принц Чарлз и поп звездата Риана, която е родена на острова.

Последваха песни и танци по улиците на Бриджтаун, в които се включиха хиляди местни граждани.

72-годишната Сандра Мейсън стана първият президент в историята на Барбадос. Тя е адвокат и дипломат, който беше генерал-губернатор на острова от 2018 насам, но при смяната на статута от конституционна монархия в република, стана пълноправен държавен глава.

Парламентът на страната обяви още миналата година, че ще предприеме тази стъпка, и това се случи по време на 55-ата годишнина от независимостта. Държавата все пак остава част от Общността на британските нации.

Официалната смяна на властта доведе до сваляне на британския кралски флаг пред погледа на принца на Уелс и смяната му с този на Барбадос.

Чарлз получи Медал на свободата от новия президент и заяви, че Великобритания и Барбадос ще продължат да поддържат добрите си отношения.

Кралицата изпрати „най-добрите си пожелания за щастие, мир и просперитет“. Принцът на Уелс каза, че нацията ще заема винаги „специално място“ в сърцето ѝ.

Чарлз определи като петно в историята „ужасяващите зверства на робството по тези земи“. Барбадос е една от първите колонии на Англия, като англичаните се заселват там още през 1627 г. Под британски контрол островът се превръща в икономика, разчитаща единствено на захарните си плантации благодарение на робски труд от Африка.

Робството е забранено през 1834 г., а през 1966 г. страната постига независимост. Преди Барбадос, последната нация, която се откъсна от Британската монархия, беше Мавриций през 1992 г.

С население от около 285 хиляди души Барбадос е един от най-многолюдните карибски острови и се отличава със сравнително висок жизнен стандарт. Икономиката се диверсифицира в последните години, но Covid-19 нанесе тежък удар върху туризма и вдигна цените на стоките и услугите заради блокираните вериги на доставките.

„Република Барбадос отплава за първото си пътешествие. Нека тя устои на всички бури и да отведе гражданите ни безопасно към хоризонтите и бреговете, които са пред нас“, каза в официалната си реч Сандра Мейсън.

На церемонията присъстваше още премиерът Мия Мотли, която положи клетва пред президента.

Риана беше обявена за национален герой, след като през 2018 стана посланик на родината си. „Продължавай да блестиш като диамант (б.а. – игра на думи с една от песните ѝ) и носи чест на нацията“, обърна се към нея Мотли.

След церемонията започна истинското парти с музиканти, танцьори и ударни инструменти. ВИП-гостите се включиха в празненствата, включително Риана и състезателят по крикет сър Гарфийлд Собърс.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция