24-годишен служител на Starbucks се превърна в сензация в социалните мрежи след спор с клиентка за нуждата от носене на предпазна маска. 

Ленин Гутиерес е на смяна в заведението в Сан Диего, когато при него пристига клиентка без маска. Гутиерес предупреждава жената, че има условия за безопасност в кафенето, които трябва да се спазят, преди да я обслужи. 

Когато той се опитва да й покаже подробните правила за опазване на общественото здраве, Амбър Лин Гил започва да го ругае и да нарича "овце" хората, които спазват задължението да носят маски на закрити публични места. Гил напуска заведението със скандал, но минути по-късно се връща, снима момчето зад щанда и го пита за името му с намерението да подаде жалба срещу него пред работодателите му. 

Вместо това клиентката публикува снимката му във Facebook и пише: "Запознайте се с Ленен (sic) от Starbucks, който отказа да ме обслужи, защото не нося маска. Следващия път ще изчакам полицаите да дойдат и ще донеса свидетелство за медицинско изключение". 

Публикацията й е събрала над 50 000 споделяния и повече от 132 хиляди коментара. 

Авторката на сигнала се самоопределя като "майка, фотограф, йога инструктор, активист и артист" в биографията си във Facebook. В интервю за местния ТВ канал KNSD-TV 7 тя казва, че симпатизира на антиваксърското движение и смята маските за неефективно предпазно средство. Профилът й съдържа снимки от участието й в протести срещу ваксинирането срещу морбили през 2019 г. 

Малко след инцидента Гутиерес решава да разкаже своята версия за случилото се в кратък клип: "Щях да й покажа документацията, в която пише, че сме длъжни да изискваме маски от клиентите и че все пак можем да им помогнем, ако нямат. Но преди да успея да кажа каквото и да е, тя избухна срещу мен и ми каза "Аз нямам нужда от маска". 

Първоначално той решава, че инцидентът ще се размине без каквито и да е сериозни последствия. По-късно обаче вижда, че името и снимката му се разпространяват в социалните мрежи от обидената клиентка само защото е обърнал внимание на задължителните изисквания за сигурност. 

Скандалът не остава незабелязан - в платформата за събиране на дарения GoFundMe се появява страница в подкрепа на Гутиерес, създадена от хора, които го поздравяват за проявената твърдост по отношение на правилата за опазване на общественото здраве. 

Първоначалната цел на кампанията е да събере "бакшиши" за Ленин на стойност 1000 долара. Само за няколко дни обаче сумата в полза на 24-годишния мъж вече надвишава 90 000 долара. 

Гутиерес благодари на всички хора, които са отделили средства в негова полза. Той смята да използва даренията, за да сбъдне мечтата си да стане професионален танцьор. 

Колкото до Амбър Лин Гил - опитът й за публична критика срещу баристата се превръща в кошмар за самата нея. Жената твърди, че е получила заплахи в социалните мрежи заради решението си да атакува Гутиерес публично. 

"Никога не съм го заплашвала, само сигнализирах за поведението му. Разочарована съм. Сега се започва с кафенетата, но накрая ще завърши с въвеждането на задължителни дигитални сертификати", обяснява Гил мотивацията си да се обяви срещу маските на затворени публични места в условията на пандемията от Covid. 

LA Times цитират говорител на Starbucks, който посочва, че веригата се придържа към препоръките на Центъра за контрол на заболяванията и местните власти при обезопасяването на заведенията си. Маските са част от условията за клиентите, но баристите могат да обслужват и хора, които не могат да носят предпазни средства по медицински причини - изискването е те да платят сметката през мобилно приложение в телефона си и да изчакат поръчката пред вратата на кафенето. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението