Бариста получи $90 000 бакшиши след спор с антиваксърка в Starbucks

24-годишен служител на Starbucks се превърна в сензация в социалните мрежи след спор с клиентка за нуждата от носене на предпазна маска.

Ленин Гутиерес е на смяна в заведението в Сан Диего, когато при него пристига клиентка без маска. Гутиерес предупреждава жената, че има условия за безопасност в кафенето, които трябва да се спазят, преди да я обслужи.

Когато той се опитва да й покаже подробните правила за опазване на общественото здраве, Амбър Лин Гил започва да го ругае и да нарича "овце" хората, които спазват задължението да носят маски на закрити публични места. Гил напуска заведението със скандал, но минути по-късно се връща, снима момчето зад щанда и го пита за името му с намерението да подаде жалба срещу него пред работодателите му.

Вместо това клиентката публикува снимката му във Facebook и пише: "Запознайте се с Ленен (sic) от Starbucks, който отказа да ме обслужи, защото не нося маска. Следващия път ще изчакам полицаите да дойдат и ще донеса свидетелство за медицинско изключение".

Публикацията й е събрала над 50 000 споделяния и повече от 132 хиляди коментара.

Авторката на сигнала се самоопределя като "майка, фотограф, йога инструктор, активист и артист" в биографията си във Facebook. В интервю за местния ТВ канал KNSD-TV 7 тя казва, че симпатизира на антиваксърското движение и смята маските за неефективно предпазно средство. Профилът й съдържа снимки от участието й в протести срещу ваксинирането срещу морбили през 2019 г.

Малко след инцидента Гутиерес решава да разкаже своята версия за случилото се в кратък клип: "Щях да й покажа документацията, в която пише, че сме длъжни да изискваме маски от клиентите и че все пак можем да им помогнем, ако нямат. Но преди да успея да кажа каквото и да е, тя избухна срещу мен и ми каза "Аз нямам нужда от маска".

Първоначално той решава, че инцидентът ще се размине без каквито и да е сериозни последствия. По-късно обаче вижда, че името и снимката му се разпространяват в социалните мрежи от обидената клиентка само защото е обърнал внимание на задължителните изисквания за сигурност.

Скандалът не остава незабелязан - в платформата за събиране на дарения GoFundMe се появява страница в подкрепа на Гутиерес, създадена от хора, които го поздравяват за проявената твърдост по отношение на правилата за опазване на общественото здраве.

Първоначалната цел на кампанията е да събере "бакшиши" за Ленин на стойност 1000 долара. Само за няколко дни обаче сумата в полза на 24-годишния мъж вече надвишава 90 000 долара.

Гутиерес благодари на всички хора, които са отделили средства в негова полза. Той смята да използва даренията, за да сбъдне мечтата си да стане професионален танцьор.

Колкото до Амбър Лин Гил - опитът й за публична критика срещу баристата се превръща в кошмар за самата нея. Жената твърди, че е получила заплахи в социалните мрежи заради решението си да атакува Гутиерес публично.

"Никога не съм го заплашвала, само сигнализирах за поведението му. Разочарована съм. Сега се започва с кафенетата, но накрая ще завърши с въвеждането на задължителни дигитални сертификати", обяснява Гил мотивацията си да се обяви срещу маските на затворени публични места в условията на пандемията от Covid.

LA Times цитират говорител на Starbucks, който посочва, че веригата се придържа към препоръките на Центъра за контрол на заболяванията и местните власти при обезопасяването на заведенията си. Маските са част от условията за клиентите, но баристите могат да обслужват и хора, които не могат да носят предпазни средства по медицински причини - изискването е те да платят сметката през мобилно приложение в телефона си и да изчакат поръчката пред вратата на кафенето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024