Байдън има 89% шанс за победа срещу Тръмп. Къде е "уловката"? Снимка: © Getty Images
  • Джо Байдън има 89% шанс за победа на изборите в сравнение с 10% вероятност за втори мандат на Доналд Тръмп.
  • Това показва окончателната прогноза от модела на FiveThirtyEight - специализираната медия за политическа социология на Нейт Силвър.
  • При 8% преднина на Джо Байдън спрямо Тръмп, дори в сценария на статистическа грешка Демократите вероятно ще спечелят Белия дом.
  • Въпреки всичко - шансовете за успех на настоящия президент не бива да се пренебрегват в определени сценарии.
  • Кои са "уловките" в прогностичния модел - прочетете повече:

Победата на Доналд Тръмп през 2016 г. беше един от най-шокиращите моменти в политическата история на САЩ.

Но не и за екипа на медията FiveThirtyEight. Основателят й Нейт Силвър - статистик по образование - създава прогностичен модел, който показва, че Тръмп има много по-висок шанс за успех срещу Хилари Клинтън (29%), отколкото всички останали допускат (не повече от 15% в най-оптимистичните сценарии).

2016 остана в историята като годината на най-големите провали на предизборната социология - отчасти заради липсата на достатъчно информация за настроенията сред ключови групи от избиратели в колебаещите се щати, отчасти заради "стадния" ефект, който кара анализаторите да не публикуват изследвания, отклоняващи се от масовите прогнози поради страх, че грешат.

Годината е 2020, денят е 3 ноември.

Моделът на FiveThirtyEight вече е готов да даде окончателната си прогноза за изхода от сблъсъка Тръмп vs. Байдън.

При 40 000 симулации на вероятния резултат от вота в отделните щати, извадката им показва, че Джо Байдън би спечелил в 89 от 100 сценария, а Тръмп - в 10 от 100.

Последният процент отразява грешките при закръгляне и вероятността да се стигне до равен брой гласове в електоралната колегия за всеки от двамата претенденти (броят на електорите е 538 - откъдето идва и името на медията на Нейт Силвър - за да има чиста победа, един от кандидат-президентите трябва да получи поне 270 от тях).

Дори 10-те процента шанс за победа на Тръмп не бива да бъдат пренебрегвани. Но въпреки всичко - прогнозата за успех на Джо Байдън е значително по-силна от тази за Хилари Клинтън през 2016 г., посочва Силвър.

Преднината на Байдън пред Тръмп през 2020 г. във всеки колебаещ се щат е по-голяма, отколкото Клинтън е имала преди четири години. Бившият вицепрезидент има два пъти по-голяма преднина в националните проучвания в сравнение с нея през 2016.

Някои от предпоставките, които помогнаха на Доналд Тръмп да стане президент през 2016 г., изглежда вече не съществуват. Значително по-малко са избирателите, които все още не са решили кого да подкрепят (4,8% спрямо 12,5% в края на кампанията преди 4 г.). Резултатите от проучванията са по-стабилни в сравнение с миналия изборен цикъл.

А и "октомврийската изненада" от 2016 г. - включването на шефа на ФБР Джеймс Коми в последния момент и атаката му срещу Хилари Клинтън - сега просто не се прояви.

Нейт Силвър не изключва вероятността отново да станем свидетели на грешки в социологията, каквито преди 4 години не са били прогнозируеми. Самият факт, че близо 100 милиона американци гласуваха още преди деня на изборите, може да затрудни сериозно екзитполовете.

И въпреки това - при достатъчно консервативна оценка на събраните данни - Байдън има значително по-висок шанс да победи.

Къде е уловката?

През 2016 г. Тръмп нямаше нужда да спечели мнозинството от гласовете на американските граждани - победата му стана възможна благодарение на стратегическа кампания в щатите, които имат непропорционална "тежест" в електоралната колегия.

Президентът на САЩ все още разчита на това предимство, което избирателната система му дава, и е напълно възможно резултатът от изборите да стане "интересен" при относително малка социологическа грешка.

"Интересен" не означава, че Тръмп вероятно ще спечели. Но при 3% отклонение между прогнозата и реалния резултат, президентството на Байдън ще стане доста по-трудно. Паралелните междинни избори за Сената биха се превърнали в сериозно изпитание за Демократите, които се надяват на победа.

А ако все пак няма грешка?

При 8% преднина на Джо Байдън в национален план - мнозинството в електоралната колегия му е гарантирано дори да допусне непредвидени загуби в някои отделни щати.

Най-лесният път на Байдън към победата е да си върне три от щатите в т.нар. "Синя стена" (бивши твърди привърженици на Демократическата партия, изгубени през 2016 г. заради Хилари Клинтън) - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

В комбинация с щатите, които Клинтън все пак спечели преди 4 години, Байдън ще получи поне 278 електорални гласа на фона на 270, нужни за победа.

Пенсилвания е най-критичният от трите щата в групата на "Синята стена", но дори Байдън да я изпусне, все пак има шанс за успех при евентуална победа в места като Аризона, Флорида, Северна Каролина и Джорджия (където има малка преднина), или в Охайо, Тексас и Айова (където изостава с малко зад Тръмп).

Ако 3%-товата социологическа грешка е в полза на Байдън, победата му ще е смазваща - с 413 електорални гласа от 538. Този сценарий би означавал, че Байдън се ползва с най-голямо национално доверие сред кандидатите за президент от времето на Рейгън насам и би бил най-успешният претендент срещу действащ президент от победата на Франклин Д. Рузвелт срещу Хърбърт Хувър през 1932.

Ако грешката е в полза на Тръмп?

Състезанието става интересно. Байдън вероятно все пак ще удържи преднината си, но ще бъде фаворит само в щатите и районите, които дават не повече от 279 гласа в електоралната колегия. Прогнозата му за победа в Пенсилвания е с 1,7% преднина.

Този сценарий не означава, че битката на Демократите е загубена. Байдън има значително по-добра позиция в сравнение с Хилари Клинтън през 2016. Последните резултати от изследванията в Уисконсин и Мичиган му дават добра преднина. В този сценарий президентството на Байдън ще зависи от Пенсилвания - а преброяването на гласовете в този щат ще се забави. Т.е. крайният резултат от изборите ще стане ясен на по-късен етап. Втората лоша новина ще дойде за кандиатите за сенатори на Демократическата партия, която се надява да си върне мнозинството в горната камара на Конгреса през 2020 г.

2020 г. не е 2016 г., Байдън не е Клинтън

При всички положения: не бива да се забравя, че Доналд Тръмп спечели изборите преди 4 години без национално мнозинство и то срещу доста непопулярен опонент като Хилари Клинтън. През 2016 г. 18% от избирателите в общите допитвания казваха, че не одобряват нито един от двамата водещи кандидати.

Почти всички "отчаяни" избиратели в крайна сметка дадоха гласа си за Тръмп. Ако броят им беше поделен поравно, Клинтън щеше да победи през 2016, макар и с минимална преднина.

В момента Байдън се ползва с много по-добри оценки за доверие в сравнение както с Тръмп, така и с Клинтън.

Президентските избори през 2020 г. се случват в ситуация на съотношение 2:1 на хората, които са недоволни от управлението на САЩ, в сравнение с доволните.

Случват се в условията на Covid-пандемията, която отне живота на 233 000 американци и се влошава в последните седмици. Безработицата все още е на много високо ниво, цяло лято държавата беше разтърсвана от антирасистки протести, а през целия си 4-годишен президентски мандат Доналд Тръмп не успя да постигне положителен баланс на доверие спрямо недоверие.

Демократите спечелиха с 9% повече гласове от Републиканците на последните междинни избори за Камарата на представителите през 2018 г. В момент Тръмп изостава от Байдън със сравнима разлика.

Не би трябвало да е трудно да си представим, че малка част от гласоподавателите на Тръмп от 2016 г. ще прехвърлят вота си за Байдън през 2020 г., пише Нейт Силвър. Това показват и проучванията - повече от избирателите на Тръмп са склонни да дадат глас за Байдън, отколкото избиратели на Клинтън са склонни този път да подкрепят Тръмп.

Не е невъзможно президентът на САЩ да преодолее и това препятствие, ако избирателната активност на симпатизантите на Републиканската партия се окаже диспропорционално висока. Кампанията обаче показва, че и ентусиазмът на Демократите е много висок, а това би наклонило баланса в негативна за Републиканците посока.

"Въпреки всичко - 10-процентовите вероятности понякога се сбъдват. Никога досега не сме ставали свидетели на избори като тези. Не сме в ситуация, в която можем да приемаме каквото и да е за даденост", предупреждава Нейт Силвър. Нощта на 3 ноември ще бъде дълга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024