Бела Хадид и Лаймската болест: Битката, която моделът води над 10 години

Бела Хадид е една от най-известните жени в съвременната модна индустрия, но животът ѝ извън пътуванията по цял свят и ревютата за луксозни брандове съвсем не е това, което изглежда на пръв поглед.

26-годишната Хадид говори открито за здравословните проблеми, с които се бори повече от десетилетие. В неделя тя публикува снимки от епикризи и различни процедури, на които се е подлагала заради серия от заболявания - "над 100 дни с Лаймска болест, хронично заболяване, лечение за ко-инфекция и близо 15 години невидимо страдание".

Сега Бела Хадид твърди, че "най-после е здрава" и благодари на лекарите и медицинските сестри за помощта.

"Животът в това състояние, което се влошава с времето - и работата, която изпълнявах, докато се опитвам да накарам себе си, семейството си и всички, които ме подкрепят, да се гордеят с мен - ме натоварва по начини, които дори не мога да обясня. Да бъда тъжна и болна, когато съм заобиколена с толкова много благословия, привилегия, възможности и любов, беше може би най-объркващото нещо на света", казва тя.

Моделът започва да боледува още през 2012 г., малко преди да направи дебюта си като модел заедно с по-голямата си сестра Джиджи.

На 16 години тя се заразява с Лаймска болест - бактериална инфекция, която най-често се пренася с ухапване от кърлеж. В епикризата, която тя споделя от 2014 г., лекарите ѝ описват, че Бела е "извънредно изтощена и депресирана" заради болестта, която не успява да излекува от година и половина.

Симптомите, които са изброени, включват преумора (влошена заради физическите упражнения, които прави), неспособност за концентрация и проблеми с паметта, депресия, нарушения в съня, усещания за изтръпване, главоболия, загуба на равновесие, виене на свят, кошмари, шум в ушите, мускулна слабост, нетърпимост към ярки светлини, болки в лимфните възли, ставите и мускулите, и още много други проблеми.

На друга снимка са описани осем вида микроби, които са установени в нейна кръвна проба - сред тях е и бактерията на Лаймската болест. В останалите снимки от галерията в Instagram, Бела Хадид показва множество случаи, в които се е налагало да я поставят на системи или да дава кръв за изследвания.

Днес тя посочва, че се чувства добре и "не би променила нищо" от това, което е преживяла.

"Ако се наложи да премина през всичко това отново, за да стигна тук - до този конкретен момент, в който се намирам днес, най-после здрава - бих го направила пак. Това ме превърна в човека, който съм днес", пише тя.

На финала тя посочва, че ще се върне към подиума, "когато е готова".

Бела Хадид говори за своите проблеми с болестта от години, като призоваа хората да не съдят за живота на другия само по това, което виждат на повърхността.

"Най-тежката част от това изпитание е да бъдеш оценяван по начина, по който изглеждаш, а не по начина, по който се чувстваш", казва тя.

Нейната майка Йоланда Хадид, която също преживява сблъсък с Лаймската болест, обръща внимание на проблема със съпричастността и разбирането за страданието на пациентите: "За хората е трудно да разберат невидимото увреждане, което превзема живота ни, особено зад красивото лице, което блести толкова ярко от кориците на списанията".

Пандемията, за която никой не говори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024