Бен Крос: Британският актьор, който напомни на българите да съхранят традициите си и да се гордеят с тях Снимка: © facebook.com/Ben Cross

Той е британец, но избра България за свой дом. Игра в „Огнените колесници“, „Първият рицар“ и „Стар Трек“, но това не му попречи да влезе в ролята на Джеймс Баучер в спектакъла „Осмото чудо“ на Ансамбъл „Българе“. Не го спря да се ожени за българка по старите народни обичаи и да заяви гордо на сцена пред стотици души: „Да живее България!“.

Той е Бен Крос. 72-годишният актьор почина на 18 август във Виена, но винаги ще бъде помнен като човека, припомнил на народа ни да цени своите традиции, за да не бъде „погубен“. Тъжната вест за кончината му сподели неговата дъщеря Лорън, която написа във „Фейсбук“ колко е „съкрушена“.

Крос бе голям почитател на българския фолклор, култура и традиции. Преди няколко години той се включи в създадения от Христо Димитров спектакъл „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“. Сподели, че също като Джеймс Баучер, когото изигра, е посланик на нашата страна. Героят му е ирландски журналист и кореспондент у нас след Балканската война, когато играе роля на посредник между балканските държави.

„Той е бил такъв пламенен защитник на България. Тази роля беше предложение, което не можех да откажа. И аз, като Джеймс Баучер, съм от ирландски произход и също като него обичам много фолклорната музика“, каза на български език британският актьор в речта си от 2016, след спектакъла.

Сподели, че откакто е започнал да посещавам България, бил запленен от уникалните ритми, „които са основата на вашата народна музика“. Не е можел да ги разбере, защото са много сложни „за ухото на човек, който идва от Запад“. По време на снимките обаче му се е наложило да ги научи, за да може достоверно да пресъздаде ролята.

„В света, в който живеем днес, е много лесно да забравим културната си история и да търсим удовлетворението в това, което аз наричам моментно задоволство“, каза още на български Бен Крос. „Изключително съм радостен, че както Ансамбъл „Българе“, много други са се борили през годините да запазят вашата култура и история жива. Сега се радват на популярност и на възраждане на народната музика“.

„Вярвам, че ако ние не съхраняваме пламъка на нашите традиции и история, ще загубим връзка със себе си. А когато загубим връзката със себе си, нашата национална идентичност е изгубена“, сподели британският актьор.

Трудно е да се проследи кога точно се е зародила любовта на Бен Крос към България. Той е роден в Лондон през 1947 година и още като малък започва да участва в училищни пиеси. Работи като чистач, сервитьор и дърводелец, после става уредник на Театър „Алекзандра“ в Бирмингам, а на 22 е приет в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон.

Така започва неговата актьорска приказка, като хората виждат таланта му първо в театралните постановки „Макбет“ и „Смъртта на търговския пътник“. После играе в „Перикъл, „Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat“, „Сладката Ирма“ и други представления във Великобритания.

Заложбите му са неоспорими и през 1976 идва големият му дебют в киното, където играе заедно с Шон Конъри, Майкъл Кейн и Робърт Редфорд. Военният екшън за Втората световна война „Недостижимият мост“ се превръща в истински хит.

Скоро идва време и за първата му голяма роля. Пробивът на Крос в седмото изкуство е през 1981 в удостоения с 4 награди Оскар „Огнените колесници“. Актьорът влиза в ролята на олимпийския бегач Харълд Ейбрахамс – еврейски атлет, изправен пред предразсъдъците на обществото и мотивиран да достигне до медал на Олимпиадата през 1924. Историята по истински случай ще остане в летописите на киното със сцената, в която Крос и екранният му партньор Йън Чарлстън тичат боси на плажа под драматична музика.

Оттам насетне Бен Крос е канен за участия в много различни продукции. Играе в „Цитаделата“ и „Далечните павилиони“, а макар да учи драма, често попада във фентъзи филми и такива за научна фантастика. През 1991 е вампирът Барнабас Колинс в минисериала „Dark Shadows“, а четири години по-късно е злодей в „Първият рицар“, където играе рамо до рамо с Шон Конъри.

През 2009 имахме възможност да гледаме Бен Крос в ролята на Сарек – бащата на Спок, в новия тогава филм за „Стар Трек“.

Десетилетие по-късно британецът вече снима в България, където участва в научно-фантастичния сериал „Пандора“ на телевизията CW. Щял е да получи главната роля в популярния български комедиен сериал "Английският съсед", но поради други ангажименти, препоръчва Лесли Грантъм за главната роля.

Последният му филм "Останалото е пепел", където си партнира с Асен Блатечки и Диляна Попова, бе пуснат в кината тази година.

Още през 1977 той се жени за Пени Крос, а от 1996 до 2005 е в брачен съюз с Мишел Моерт. Живеейки в България обаче, Бен Крос се влюбва в Деяна Бонева от Русе. Двамата сключиха брак през август 2018 г. Сватбата бе основното събитие от втория ден на фестивала в Жеравна, а двамата младоженци бяха облечени в традиционни български носии.

Самият актьор тогава сподели, че събитието е надминало „най-смелите“ му мечти. „Предложи ми на моя рожден ден – 16 декември“, разказва съпругата му пред bTV през 2018. „Имаше много хора и на микрофона той обяви как иска да се ожени за мен. Нямаше как да кажа „не“. А Бен Крос определя Деяна Бонева като „жената на моя живот, по-скъпа от златото“.

„Българите трябва с гордост да пазят този пламък и да го поддържат жив, защото той е толкова красив. Толкова вълнуващ и толкова уникален. Българите също са толкова красиви, вълнуващи и уникални. Никога не забравяйте това“, сподели Бен Крос в прословутата си реч отпреди четири години. „Бъдете горди, че сте българи, защото тази страна има много, за което да се гордее“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024