Актьори настояват за по-малко частни самолети за звездите и повече екологични практики във филмовата индустрия Снимка: © Getty Images

Частни самолети, джакузита, специални храни и транспорт - това са част от нещата, които много актьори често изискват от студията, за да могат да се насладят на удобство по време на работа. В т.нар. списък с изисквания или условия са включени нещата, които звездата очаква да ѝ бъдат предостаени в допълнение към хонорара ѝ за участие.

Група от британски актьори обаче иска да ограничи тази практика. Близо 100 звезди подкрепят кампания за подобряване на устойчивостта във филмовата и телевизионната индустрия, която призовава за мерки намаляването на въглеродния отпечатък в частност към въпросните списъци с изисквания.

Сред актьорите, обявили се в подкрепа на тази идея, са звездата от "The Last of Us" Бела Рамзи, носителят на БАФТА Бил Наи, Бен Уишоу, Миранда Ричардсън, Паапа Есиеду, Хариет Уолтър и редица други.

Тяхната обща позиция е свързана с ефекта на климатичните промени, който това лято беше особено очевиден по време на екстремното време, което обхвана различни части на Европа - включително Гърция, Испания и Италия.

"Това лято ясно показа, че климатичната криза не е проблем на бъдещето, а на настоящето. Приетите нормални практики на филмовата индустрия образуват отпадък и липсва осъзнаване на вредите, които нанасяме на нашата планета. Но тези практики могат да бъдат променени", казва актьорът Паапа Есиеду, познат от участието си в сериала на HBO "I May Destroy You".

Според неговия колега Марк Райлънс филмовата индустрия е "известна със своите отпадъци и неекологични практики". А Бела Рамси призова за повече действия: "Можем да правим колкото си искаме филми за климатичните промени, но ако не сме наясно с процесите, които ги причиняват, усилията ни са повърхностни".

Стартът на кампанията, наречена "The Green Rider", ще бъде даден от актьорския профсъюз Equity на международния телевизионен фестивал в Единбург във вторник. Той казва, че иска да насърчи "културна промяна" - такава, при която статусът се "измерва с положително влияние, а не с вредни за климата удобства".

Инициативата предлага екосъобразна рамка, която актьорите да използват, когато изготвят списъка си с изисквания. Сред предложенията са те да настояват за по-устойчив подход на някои процеси, както и да договарят конкретни клаузи като например отказ от частни самолетни полети, настояване за екологичен транспорт като електрически автомобили или влак, както и рециклиране на декори и костюми.

Профсъюзът Equity в момента обсъжда с британските студия, сред които BBC, ITV Studios и Sky Studios за пилотно прилагане на инициативата в предстоящи продукции..


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024