Без данъци, но с модерна визия. Измислена държава на Балканите потегля към метавселената Снимка: © Screenshot

На брега на река Дунав се намира малката т.нар. държава Либерландия. Може би не сте чували за нея, но тя си има собствено знаме, химн и конституция. Е, има малка подробност - че не е призната от никого и я няма на политическата карта на света. Това обаче не е пречка да обяви плановете си, че ще създава своя метавселена и ще стане първата държава с население във виртуалния свят.

Така наречената Свободна република Либерландия е "създадена" през 2015 г. от бившия чешки политик Вит Йедличка, който се обявява за неин основател и президент. Той твърди, че тя е напълно легитимна държава и трябва да бъде международно призната.

В официалния си сайт Либерландия е описана като "суверенна държава", разположена между Хърватия и Сърбия. Общата ѝ площ е цели 7 кв. км, а формата на управление е конституционна република с елементи на пряка демокрация. В държавното ръководство влизат двама вицепрезиденти и петима министри, а официалният език е английският. Либерландия дори има и своя собствена валута - либерландски мерит.

Непризнатата "държава" се поява след противоречиви претенции от страна на Загреб и Белград към различни територии по поречието на Дунав, а конкретната площ, където се намира, не е била официално поискана от никого след разпадането на Югославия през 1991 г.

"Всъщност в продължение на много десетилетия територията е била необитаема и никога не са предявявани претенции към това парче земя. Затова е била terra nullius - ничия земя - до момента, в който Вит Йедличка и Яна Марковичова (първата дама - б.р.) я провъзгласяват за Свободна република Либерландия на 13 април 2015 г." Това е част от официалната история.

Преди тази дата Йедличка е работил в родината си Чехия за създаването на това, което той си представя като ново общество. Въпреки усилията, пречките били твърде много.

"В този момент осъзнах, че може би е по-лесно да създам нова държава, отколкото да променя съществуващата", разказва той пред Euronews Next.

След като тази радикална и вдъхновяваща мисъл се наложила, той и съпругата му се разровили в Google в опит да открият парче земя, която би могло да им помогне да реализират идеята си.

"Основахме Либерландия на 13 април 2015 г., за да отпразнуваме рождения ден на Томас Джеферсън. Искахме да се позовем на духа на Американската революция. Също така искаме да съчетаем най-добрите елементи на американската република, швейцарската демокрация и меритокрацията на Сингапур. Искаме да поставим нашата система върху блокчейн, така че правителството да работи по модерен и прозрачен начин", казва Йедличка.

В Либерландия данъците са доброволни и хората получават възнаграждения, когато ги плащат, посочва самопровъзгласилият се президент на "страната". Неговото ръководство посочва, че тя напълно отговаря на критериите за "държава". Според Конвенцията от Монтевидео те са постоянно население, територия, правителство и способност да влиза в отношения с другите държави.

"Свободната република Либерландия отговаря на всички тези критерии и принципи, изложени в Конвенцията, още от самото си създаване", твърди то, като аргумент, че страната трябва да бъде призната за такава.

Към метавселената

Локацията по поречието на река Дунав става все по-популярна. "Властите в страната" твърдят, че разполагат с близо 7 хил. жители, а молбите за гражданство вече са над 700 хил. Именно заради големия интерес Либерландия е готова да предприе следващата стъпка и да увеличи своите 7 кв. км... виртуално.

Със задачата се е заел световноизвестната архитектурна фирма "Zaha Hadid Architects", която работи по създаването на визия за виртуалния град, който ще осигури дом на нарастващия брой "жители". Поставени в метавселената, хилядите граждани на Либерландия ще могат да се срещат - без да се налага да пътуват до необитаемото парче земя край сръбско-хърватската граница.

Архитектът Патрик Шумахер от дълги години ръководи процесите по създаването на визия за физическата част на страната, а сега се включва и в тези за виртуалната ѝ среда.

Шумахер, който е популярно име в бранша, наскоро публикува своите "12 тези за появата на метавселената", в които описва как ще изглежда виртуалният свят. Според него има няколко възможности, като например всички физически обекти да бъдат допълнени или заменени от еквивалентни дигитални такива. Друга негова теза разкрива възможността за единна реалност.

"Метавселената не е нито игра, нито измислица. Тя ще бъде не по-малко реална от физическата реалност в нашите градове", пише Шумахер.

Работата по метавселенската визия на Либерландия продължава, но непризнатата държава вече публикува видеоклип с първите си идеи и проекти, които включват мрежови център за криптопроекти, криптокомпании и криптосъбития.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022