Без импийчмънт: Тръмп оправдан по двете обвинения Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп бе оправдан от Сената и по двете обвинения в разследването за импийчмънт – злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване на Конгреса.

Относно гласуването за злоупотреба с власт, контролираният от републиканците Сенат даде 52 гласа „против“ и 48 „за“, а по второто обвинение гласува с 53 „против“ и 47 „за“. Горната камара на конгреса се състои от 100 сенатори и за да бъде успешна процедурата по импийчмънт на президента, бяха нужни две трети мнозинство.

По гласуването за възпрепятстване на Конгреса всички 53-ма представители на републиканците застанаха зад Тръмп, но по първото обвинение един от тях гласува против държавния глава. Това е сенаторът от Юта Мит Ромни.

Тръмп е третият президент на САЩ, срещу когото се води процедура по импийчмънт. Другите двама са Бил Клинтън през 1999 и Андрю Джонсън през 1868. Всеки един от двамата остава на власт, но настоящият президент ще бъде първият в историята, който ще участва на следващите избори след подобна процедура.

До делото по импийчмънт се стигна, след като Тръмп бе обвинен, че е използвал властта си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън – негов евентуален противник на президентските избори тази година.

„Демократите, които не правят нищо, знаят, че не могат да го победят, така че опитаха да го отстранят след импийчмънт“, съобщиха от кампанията на президента. „Тази измислица с импийчмънта ще се запомни като най-погрешната сметка в американската политическа история“.

От демократическата партия, в лицето на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, обявиха, че президентът Тръмп "остава действаща заплаха за американската демокрация".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024