Без мотиви: Служебният кабинет бетонира концесията на "Лукойл" в "Росенец" въпреки санкциите Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет на Гълъб Донев е разрешил на "Лукойл" да остане концесионер на нефтеното пристанище "Росенец" за още 24 години - и да довърши договора, подписан от кабинета "Борисов 1" - въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии след войната.

Решението е публикувано без мотиви и без обсъждане, което да може да се види в публични стенограми на Министерски съвет. Вносител на проекта е министър-председателят Донев.

Формално казусът с "Лукойл" минава през заседанието на кабинета от 5 октомври, но в съвсем друг контекст - желанието на кабинета да осигури допустимата дерогация (изключение) за "Лукойл България" и „Лукойл Нефтохим България“ при доставката на автомобилни горива по рамково споразумение на централния орган за покупки.

По него са сключени "общо 77 договора на сума над 66,7 млн. лв. от 58 администрации" - включително ключови за националната сигурност структури като Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, някои центрове за Спешна медицинска помощ, регионални здравни инспекции и други, както посочва финансовият министър Росица Велкова.

Тя обяснява, че преобладаващата част от доставките на горива за публичните и секторните възложители в България - независимо от изпълнителя на сключения договор - на практика се осъществява с горива от рафинерията в Бургас, а тя попада в санкционния режим на ЕС заради това, че е контролирана от руския "Лукойл".

Велкова предлага Министерски съвет да разреши изключение за двете дружества на "Лукойл" в България, така че да не се прекъсват договорите им. Към това предложение се включва и министърът на отбраната Димитър Стоянов, който настоява за дерогация и по отношение на авиационното гориво и други петролни продукти за Въоръжените сили, защото те отново се доставят от "Лукойл".

Така се появяват двете решения 752 и 754 от 7 октомври на Министерски съвет, които позволяват тези договори да се удължат до 31 декември 2024 г. - крайният допустим срок от ЕС за вноса на руски нефт в България, който беше договорен още от кабинета "Петков".

Ден по-рано обаче - на 6 октомври кабинетът е приел друго решение, което вече няма нищо общо със снабдяването на армията или Спешна помощ с горива - а отново анулира санкциите, на които "Лукойл" би трябвало да подлежи в ЕС.

При това не за 2, а за 24 години.

С решение 738 се разрешава "продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт Бургас, сключен на 12 май 2011 г. между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД".

35-годишната концесия на "Росенец" по времето на ГЕРБ беше критикувана още по време на предизборната кампания от "Продължаваме промяната". Асен Василев обвиняваше Борисов в това, че е облагодетелствал "Лукойл Нефтохим", отдавайки "монополна точка за вход на петрол в страната за пари, колкото да се наемат три големи магазина в мол".

Василев описваше пристанището като "още една приватизирана граница" наред с ГКПП "Капитан Андреево" заради липсата на адекватен митнически контрол.

С решение на Съвета на ЕС от 21 юли 2022 г. се забранява "възлагането или продължаването на всякакви договори за обществени поръчки или за концесии с руски юридически лица или други компании, в които повече от 50% от правото на собственост е пряко или непряко притежавано от руски граждани или компании" в конкретни стопански сфери.

Разрешаването на изключения се допуска "при предоставянето на строго необходими стоки или услуги, които могат да бъдат предоставени или които могат да бъдат предоставени в достатъчни количества" само от санкционираните лица. Оттам - и вратичката за "Лукойл" при обществените поръчки за горива.

Това обаче не отговаря на въпроса защо руската рафинерия трябва да държи контрола и върху пристанището, за да може да работи - и защо договорът не спира действието си до 2024 г., както и останалите дерогации.

В продължение на години Агенция "Митници" (при Ваньо Танов) правеше опити да освети липсата на отчетност и съмненията за манипулация на данните за горивата, преминаващи през терминала

Председателят на ДБС Атанас Атанасов остро критикува действията на служебния кабинет по отношение на "Росенец", който нарича "руски анклав", и призовава да се възстанови държавния контрол върху пристанищния комплекс.

Евродепутатът Радан Кънев напомня, че концесията на пристанищния комплекс "не е необходима за функционирането на нефтохимическия комбинат - той е работил безпроблемно с държавното пристанище в периода 1999-2011г. и може да продължи по същия начин".

Решението за продължаването на концесията е взето по-малко от месец, след като президентът на руския "Лукойл" Вадим Воробьов се оказа гост на Румен Радев в София - уж за да обсъдят "възможностите за ограничаване на инфлацията" през цените на горивата и "развитието на предвидима икономическа среда в страната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022