Без мотиви: Служебният кабинет бетонира концесията на "Лукойл" в "Росенец" въпреки санкциите Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет на Гълъб Донев е разрешил на "Лукойл" да остане концесионер на нефтеното пристанище "Росенец" за още 24 години - и да довърши договора, подписан от кабинета "Борисов 1" - въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии след войната.

Решението е публикувано без мотиви и без обсъждане, което да може да се види в публични стенограми на Министерски съвет. Вносител на проекта е министър-председателят Донев.

Формално казусът с "Лукойл" минава през заседанието на кабинета от 5 октомври, но в съвсем друг контекст - желанието на кабинета да осигури допустимата дерогация (изключение) за "Лукойл България" и „Лукойл Нефтохим България“ при доставката на автомобилни горива по рамково споразумение на централния орган за покупки.

По него са сключени "общо 77 договора на сума над 66,7 млн. лв. от 58 администрации" - включително ключови за националната сигурност структури като Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, някои центрове за Спешна медицинска помощ, регионални здравни инспекции и други, както посочва финансовият министър Росица Велкова.

Тя обяснява, че преобладаващата част от доставките на горива за публичните и секторните възложители в България - независимо от изпълнителя на сключения договор - на практика се осъществява с горива от рафинерията в Бургас, а тя попада в санкционния режим на ЕС заради това, че е контролирана от руския "Лукойл".

Велкова предлага Министерски съвет да разреши изключение за двете дружества на "Лукойл" в България, така че да не се прекъсват договорите им. Към това предложение се включва и министърът на отбраната Димитър Стоянов, който настоява за дерогация и по отношение на авиационното гориво и други петролни продукти за Въоръжените сили, защото те отново се доставят от "Лукойл".

Така се появяват двете решения 752 и 754 от 7 октомври на Министерски съвет, които позволяват тези договори да се удължат до 31 декември 2024 г. - крайният допустим срок от ЕС за вноса на руски нефт в България, който беше договорен още от кабинета "Петков".

Ден по-рано обаче - на 6 октомври кабинетът е приел друго решение, което вече няма нищо общо със снабдяването на армията или Спешна помощ с горива - а отново анулира санкциите, на които "Лукойл" би трябвало да подлежи в ЕС.

При това не за 2, а за 24 години.

С решение 738 се разрешава "продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт Бургас, сключен на 12 май 2011 г. между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД".

35-годишната концесия на "Росенец" по времето на ГЕРБ беше критикувана още по време на предизборната кампания от "Продължаваме промяната". Асен Василев обвиняваше Борисов в това, че е облагодетелствал "Лукойл Нефтохим", отдавайки "монополна точка за вход на петрол в страната за пари, колкото да се наемат три големи магазина в мол".

Василев описваше пристанището като "още една приватизирана граница" наред с ГКПП "Капитан Андреево" заради липсата на адекватен митнически контрол.

С решение на Съвета на ЕС от 21 юли 2022 г. се забранява "възлагането или продължаването на всякакви договори за обществени поръчки или за концесии с руски юридически лица или други компании, в които повече от 50% от правото на собственост е пряко или непряко притежавано от руски граждани или компании" в конкретни стопански сфери.

Разрешаването на изключения се допуска "при предоставянето на строго необходими стоки или услуги, които могат да бъдат предоставени или които могат да бъдат предоставени в достатъчни количества" само от санкционираните лица. Оттам - и вратичката за "Лукойл" при обществените поръчки за горива.

Това обаче не отговаря на въпроса защо руската рафинерия трябва да държи контрола и върху пристанището, за да може да работи - и защо договорът не спира действието си до 2024 г., както и останалите дерогации.

В продължение на години Агенция "Митници" (при Ваньо Танов) правеше опити да освети липсата на отчетност и съмненията за манипулация на данните за горивата, преминаващи през терминала

Председателят на ДБС Атанас Атанасов остро критикува действията на служебния кабинет по отношение на "Росенец", който нарича "руски анклав", и призовава да се възстанови държавния контрол върху пристанищния комплекс.

Евродепутатът Радан Кънев напомня, че концесията на пристанищния комплекс "не е необходима за функционирането на нефтохимическия комбинат - той е работил безпроблемно с държавното пристанище в периода 1999-2011г. и може да продължи по същия начин".

Решението за продължаването на концесията е взето по-малко от месец, след като президентът на руския "Лукойл" Вадим Воробьов се оказа гост на Румен Радев в София - уж за да обсъдят "възможностите за ограничаване на инфлацията" през цените на горивата и "развитието на предвидима икономическа среда в страната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Освободената "по лични причини" от финансовия надзор Мария Филипова оглави КЗП

Със свое решение служебният кабинет е сменил цялото ръководство на комисията

18:00 - 22.05.2024
Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгват на турне в Европа, ще обиколят 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

Кои са петте истории "за хора, които помагат на другите", припознати от милиардера

15:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024