Без ваксини и лекарства: Северна Корея е изправена пред COVID криза Снимка: © Getty Images

Когато дезертирал южнокорейски морски служител се опита да преплува границата със Северна Корея през 2020 г., севернокорейският флот го застреля и изгори тялото му в морето от страх, че е заразен с коронавирус.

Случаят показва колко екстремни са мерки, които Пхенян беше готов да предприеме, за да предотврати разпространението на COVID-19 върху своето неваксинирано и недохранено население. Още през февруари 2020 г. лидерът Ким Чен Ун затвори границите на страната, за да спре вируса.

Стратегията му за пълна изолация обаче се провали миналата седмица, след като здравните власти потвърдиха първите случаи на заболели от вируса, посочва "Financial Times". Оттогава са съобщени почти 2 милиона случая на заразата, макар само част от пациентите да са дали положителна проба.

Режимът прекара много време, отричайки, че са имали дори един случай, така че е доста шокиращо за тях да го признаят по начина, по който го направиха. Това показва колко сериозна е ситуацията“, обяснява Джени Таун, директор на програмата „38 North“, предоставяща анализи по теми, свързани със Северна Корея.

В четвъртък държавните медии в страната съобщиха за 262 270 нови случая на неидентифицирана „треска“ и един смъртен случай. Така официалният брой на смъртните случаи достигна 63.

Според държавната телевизия към 15 май има 240 459 души, които се лекуват от „злокачествен вирус“ в столицата Пхенян. Това представлява приблизително 7% от населението на града.

Съобщава се официално и за огнища в южния град Кесон в близост до демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, и в северния град Расон, намиращ се до границата с Русия.

„Надяваме се, че Северна Корея ще може да се възползва от тестовете, лекарствата, оборудването и ваксините, необходими за предотвратяване на задаващата се хуманитарна, икономическа и биологична криза, тъй като необузданото разпространение може също да бъде свързано с появата на нови вирусни варианти“, посочва Джером Ким, генерален директор на Международния институт за ваксини в Сеул.

Северна Корея е една от двете страни, които не са започнали програма за ваксинация срещу COVID-19. До миналата седмица властите категорично отказваха да признаят, че в страната има дори един случай на заразата.

Правителството на Северна Корея все още не е идентифицирало източника на епидемията. Лидерът Ким, който миналата седмица започна да носи предпазна маска по време на редовни публични изяви, критикува здравните служители за неактивното им отношение при справянето с огнището на вируса.

На заседание на Политбюро тази седмица той намекна за чистка в ръководството, заявявайки, че правителството „трябва да изкорени слабите връзки и да укрепи здравната система“.

Според държавния вестник „Rodong Sinmun“ лидерът определя кризата като тест, чрез който „да се разпознаят добрите и лошите части на всички системи в страната“.

Северна Корея призна първи случаи на COVID-19 и въвежда локдаун

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза по-рано, че Пхенян все още отказва предложения за доставки на ваксини, лекарства и тестове.

„СЗО е дълбоко загрижена за риска от по-нататъшно разпространение“, каза Гебрейесус.

Според съобщения в местната преса в Южна Корея севернокорейски самолети са отлетели за Китай, за да вземат доставки, свързани с борбата с пандемията.

Китайското външно министерство заяви миналата седмица, че Пекин е „готов да положи всички усилия, за да предостави подкрепа и помощ на Северна Корея в борбата с вируса“.

Хана Сонг от Центъра за база данни за севернокорейските човешки права в Сеул изрази съмнения относно капацитета на здравната система на Северна Корея. Тя посочи, че дори и преди пандемията лекарствата в страната се доставят през черния пазар, пренасят се през границата с Китай или идват чрез международни организации за помощ.

„Избягалите от Северна Корея, които са работили като лекари и медицински сестри там, ни казват, че дори през 2019 г. е трябвало да използват повторно неща като спринцовки, марли и превръзки. Можем само да си представим колко малко трябва да са доставките сега - след повече от две години затваряне на границите и условията, при които се работи“, казва Сонг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024