Бежанци в Бургас даряват кръв,  "Възраждане" подклажда негативни настроения Снимка: © БЧК

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас в неделя. Събитието се организира всяка година на Цветница от БЧК и Бургаската болница, съобщава БНТ.

Още от рано сутринта се е образувала опашка от желаещи да дарят кръв, а сред тях освен бургазлии е имало и множество бежанци:

"Украйна днес пролива кръв за целия свят, но ние не отказваме кръв за там, където тя е нужна," казва пред БГНЕС Александра - един от организаторите на протестите в града против войната. "Украинските граждани, които се намират в България и са потърсили облекчение, искаме да се включим в тази инициатива. Искаме да изкажем голямо "благодаря" на българския народ, че ни подкрепя в тази трудна ситуация."

В акцията са се включили над 50 украински граждани, пише БНР. Част от дошлите на събитието, сред които и деца, не са покривали възрастовите изисквания за участие, но са присъствали, за да окажат морална подкрепа.

Междувременно "Възраждане - Бургас" обвини бежанците във вандализъм. На официалната си страница във Facebook от партията споделиха кадри на автомобил в Поморие, който е бил залят със синя и жълта боя - цветовете на знамето на Украйна.

"Многострадалните бежанци за пореден път унищожават чужда собственост," гласи текстът към кадрите. Към снимката липсва каквото и да било доказателство за участие на украински бежанци. Номерът на колата е закрит, а собственикът засега е неизвестен. Не ясно дали е подаден сигнал в МВР.

Във вчерашния ден имаше и много въпросителни относно достоверността на снимките - появиха се съмнение, че може да става въпрос за монтаж.

Район Бургас е сред тези, приютили най-много украински бежанци. Още в края на март броят им надскачаше 10 хиляди. В града неколкократно се проведоха и шествия срещу войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024