Космическият телескоп "Джеймс Уеб" чества своя рожден ден или по-скоро годишнината от първото изображение, представено през неговата призма. По този повод НАСА публикува нова снимка на най-близкия до Земята район на звездообразуване - Ро Змиеносец.

Космическото място се намира на 390 светлинни години от Земята. Яркото изображение на "слънцеподобни звезди" в звездния комплекс е показан за първи път толкова ясно и в детайли.

В изявление НАСА го нарича "динамично изображение, което опровергава относителната тишина на региона - и на практика моли за обяснение какво точно наблюдаваме".

"Изображението на Ро Змиеносец, направено от Уеб, ни позволява да наблюдаваме с нова яснота един много кратък период от звездния жизнен цикъл. Нашето собствено слънце е преживяло подобна фаза много отдавна, а сега разполагаме с технологията да видим началото на историята на друга звезда", обяснява Клаус Понтопидан, учен част от проекта зад Уеб.

При някои звезди на изображението се виждат "сигнални сенки, показващи протопланетни дискове" - потенциални бъдещи планетни системи в процес на създаване, изтъкват от НАСА.

Показаният район съдържа приблизително 50 млади звезди, всички с маса, близка до тази на Слънцето или по-малка. На изображението преобладават огромни червени биполярни струи от молекулярен водород, които се появяват, когато звездата за пръв път пробива своята обвивка от космически прах, изстрелвайки противоположни струи в пространството.

Телескопът "Джеймс Уеб" на стойност 6,8 млрд. паунда беше изстрелян в Космоса през 2021 г. в партньорство между НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция. Превишил с милиарди бюджета си и изостанал с години от графика, той бързо спечели много скептици с поредица от невиждани досега изображения от дълбините на космоса.

Той позволи на хората да надникнат по-близо до произхода на Вселената и предостави спиращи дъха снимки с висока резолюция на далечни светове и мистериозните структури, които ги заобикалят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024