Един от най-известните руски диригенти Валерий Гергиев гостува на 10 септември в България в подкрепа на инициативата за построяване на нова концертна зала в София - проект, който има подкрепата и на президента Румен Радев и съпругата му Десислава.

Концертът с участието на Гергиев в зала "България" обаче не беше отворен за всеки, който би пожелал да види на живо изпълненията на солисти от Мариинския театър и Софийската филхармония.

Билети не се продават, самото събитие е обявено с около седмица предизвестие. Гостите в залата са с покани, а БНТ прави запис.

От президентството разпространиха няколко снимки, от които се вижда присъствието на дипломати - вкл. посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова до президента.

Идеята за необходимостта от нова концертна зала в София не е нова, но досега нито един от проектите не е успял да привлече финансиране.

През 2016 г. "Класик ФМ" предложи да се използва теренът на "Царските конюшни" в София за изграждането на залата - малко преди това беше избухнал скандалът около обвиненията за безстопанственост заради сделката с продажбата на парцела от областния управител на София на частна компания.

Директорът на радиото Васил Димитров и група музиканти и продуценти събират подписка, в която призовават правителството да подпомогне инициативата, тъй като капацитетът на единствената към момента концертна зала в София - зала "България" - е малък за съвременните изисквания.

През 2017 г. той става съосновател на фондация "Богария" заедно с Александър Димитров и Боян Станев. Организацията си поставя за цели "Укрепване духовността на България; Съживяване и разпространение хилядолетното културно наследство на българите; Вдъхновяване и мобилизация на българите; Изграждане на мостове със събратята ни по света; Защита и разпространение на универсалните ценности на живота, справедливостта и красотата". Васил Димитров е член на управителния съвет до юни 2021 г.

Изграждането на новата концертна зала на България - "нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна" - е една от инициативите на организацията, наред с проект за "Защита и утвърждаване на историческата истина за Азбуката ни и ролята на България в цивилизационния растеж на човечеството" и "Възстановка и изграждане на макет на антична Сердика и популяризиране на значението и ролята на столицата на България като най-стара столица в Европа".

По време на кампанията за кметските избори в София през 2019 г., когато Йорданка Фандъкова събра интелектуалци на предизборна среща, темата за новата концертна зала отново се появи на дневен ред. Тогава тя казва, че се обмисля позиционирането й в района на Централна гара, а отделно се предвижда и изграждането на по-малка зала на друго място. Фандъкова обещава и провеждането на международен архитектурен конкурс - до момента това не се е случило.

През февруари 2021 г. се прави нов опит за задействане на инициативата. Изпълнителният директор на "Богария" Александър Димитров, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и Станислав Почекански от Съюза на българските музикални и танцови дейци правят среща с Румен Радев в президентството, за да поискат подкрепата му. В разговорите участват още проф. Елена Кутева, ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров, пианистът проф. Ростислав Йовчев, както и новоизбраният директор на БТА Кирил Вълчев и музикалният журналист от БНТ Даниел Спасов.

Тогава Радев дава съгласието да стане патрон на инициативата и призовава за "разбиране и подкрепа от страна на отговорните институции и Столична община", за да може проектът да намери "най-добрата възможна локация".

Казусът със залата не получава особено публично развитие през следващите месеци, извън новината, че Старозагорският митрополит Киприан потвърждава своето присъединяване към Обществения съвет на инициативата.

През август 2021 г. обаче сдружението на Десислава Радева "Живата вода на България" обявява своя кампания на име "Станете част от историята" за набиране на средства за музикалния комплекс.

На 2 септември става ясно, че Валерий Гергиев ще участва в първото събитие от тази кампания - концертът е обявен със седмица предизвестие.

Публикуван е и плакат, на който снимки на президентската двойка за поставени редом до тази на руския диригент.

Първоначалната идея е концертът на Гергиев да се излъчва на живо с видеостена пред Народния театър, за да бъде достъпен за всички граждани. Точно тогава здравният министър Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки, които въведоха забрана за провеждане на подобен тип масови мероприятия след 7 септември - съответно, достъпът за събитието остава само за поканените гости и камерите на БНТ.

Ръководителят на Мариинския театър Валерий Гергиев е смятан за един от най-големите съвременни диригенти, известен е и с близостта си до руския президент Владимир Путин. През 2012 и 2018 г. той е част от инициативния комитет за кандидатурата на Путин за нов мандат като държавен глава. През 2018 г. става член на съвета по културата и изкуствата към президентската институция.

През 2016 г. Гергиев участва и в концерта в Палмира в Сирия, след като руски войски отблъснаха групировката "Ислямска държава" от историческия град. Диригентът има своя благотворителен фонд, в чийто попечителски съвет влизат Алексей Кудрин (бивш министър на финансите) и Герман Греф (директор на Сбербанк).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна