Снимка: © Getty Images

Поп звездата Били Айлиш, бившият футболист Дейвид Бекъм и тенисистът Анди Мъри са само част от звездите, които се подписаха под писмо на Unicef до държавите от Г-7. В него се призовава богатите страни да изпратят големи дози ваксини на по-бедните държави, тъй като в противен случай препаратите могат да станат негодни за използване и да бъдат изхвърлени.

Unicef предлага САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония да даряват дози на бедните държави на етапи през няколко месеца, защото страните не разполагат с необходимите ресурси да ги използват наведнъж.

САЩ вече обещаха, че ще дарят 20 млн. дози от Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson на други държави, както и още 60 млн. от AstraZeneca, която не е одобрена за употреба в Щатите. Другите страни също са обещали да разпределят излишните препарати, като само Великобритания и Канада не са посочили точни цифри.

В писмото, подписано от редица известни личности, се настоява всяка от страните с най-големи икономики – Г-7 – да дари 20% от излишните си ваксини до август 2021 г.

„Пандемията няма да приключи никъде, докато не приключи навсякъде“, казва Дейвид Бекъм.

Останалите звезди, участващи в инициативата са актьорите Оливия Колман, Орландо Блум, Упи Голдбърг, Юън МакГрегър, Джема Чан и Приянка Чопра, певците Лиъм Пейн и Кейти Пери, моделът Клаудия Шифър и автомобилният състезател Крис Хой.

Ръководителят на програмата за ваксините на Unicef Лили Капрани каза пред BBC, че по-бедните държави трябва да имунизират гражданите си по същото време като останалите и без закъснение. „В даден момент, без съмнение, ще трябва да ваксинираме и децата под 18 години. Приоритетът в този момент обаче е да имунизираме най-уязвимите групи по целия свят“.

Миналата седмица британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че ваксинирането на деца в Обединеното кралство ще е приоритет пред изпращането на дози в чужбина. За разлика от другите страни (без Канада), Великобритания не е разкрила колко дози планира да дари в програмата Covax на СЗО, която ги разпределя към по-бедните държави. Според Ханкок – страната не разполага с излишни ваксини. Местните власти казват, че кралството е подпомогнало Covax с 548 милиона паунда.

Според Unicef – ако излишните дози бъдат задържани до Коледа, те вече няма да са годни и ще трябва да се изхвърлят. „Може да видим как срокът на годност на милиони ваксини изтича – това ще е голяма трагедия“, казва Капрани. Тя твърди, че за малките страни по програмата на Unicef са нужни още 190 милиона дози.

В писмото се казва, че Г-7 скоро ще разполагат с достатъчно ваксини, за да дарят 20% от тях между юни и август, без да забавят имунизационните си програми. Това би подпомогнало Covax с цели 150 млн. препарати.

„Вирусът все още се разпространява в много държави и в света действат нови варианти с потенциала да ни върнат там, откъдето започнахме“, пише в писмото към Г-7.

Подобно на други държави – България е поставена пред ситуация да изхвърли стотици хиляди дози от ваксината на AstraZeneca заради изтичащ срок на годност. През юли изтича срокът на годност на 40 хиляди дози, а през август – на други 320 хиляди. Около 80 хиляди души трябва да си поставят втора доза от препарата, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

За да не се стигне до големи загуби, страната ни спешно търси вариантни за пласиране на излишни дози чрез дарения и препродажба. Засега здравните власти са обявили, че ще дарят ваксини на Северна Македония.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин