BIRD: Kабинетът "Петков" прие фонд на руски олигарх като инвеститор в България

Бившият директор на инвестиционния клон на руската "Внешторгбанк" Атанас Бостанджиев ("ВТБ Капитал") изненадващо се оказа сред инвеститорите, с които кабинетът на Кирил Петков подписа меморандум за сътрудничество в развитието на зелената енергия в България.

Бостанджиев се появи на официална церемония в Министерски съвет в сряда като представител на фонда Gemcorp, като вторият партньор в групата е американската IP3 Corporation.

Gemcorp един от миноритарните инвеститори в Корпоративна търговска банка, както напомня Economic.bg. През октомври 2014 г. те се включват в среща с Оманския фонд и БНБ с намерения за оздравяване на КТБ - нещо, което така и не се случи.

"ВТБ Капитал" беше един от големите акционери в бившата банка на Цветан Василев с 9,9%.

През 2014 г. Атанас Бостанджиев обяви, че напуска фонда на ВТБ, след като банката беше затворена. Ръководител на българското подразделение на "ВТБ Капитал" е бившият финансов министър Милен Велчев.

Сайтът BIRD цитира доклад на американското финансово разузнаване FinCEN от 2017 г., в който Бостанджиев е посочен като "руско политически свързано лице", наред с Алберт Авдолян.

В доклада се твърди, че "Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента /100%/ собственост на Алберт Авдолян".

Авдолян е на 51 години, притежава едновременно руско и малтийско гражданство. Той е бивш собственик на мобилния оператор в Русия "Скартел" / Yota. Той притежава още компании за добив на газ и въглища в Сибир в партньорство с държавната "Ростех", която е поставена под санкции от ЕС. Богатството му се оценява от "Форбс" на 1 млрд. долара.

Синът на Авдолян - Гаспар - е бивш съпруг на Лолита Османова, партньорката на най-добрия български тенисист Григор Димитров. Двамата са били женени само за една година между 2017-2018.

Разследването на BIRD обръща внимание, че Авдолян е съдружник със Сергей Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, докато разполага с български паспорт за заслуги. Гражданството на Адониев е отнето, но децата му запазват своите паспорти и притежават значителни активи в Европа.

Връзката им с "Ростех" е през енергийните проекти в Далечния Изток на Русия и през благотворителна организация, поддържана от директора на дружеството Сергей Чемезов (приближен до Путин) и Авдолян в Иркутск.

IP3 се оказва основана от няколко запасни офицери от американските въоръжени сили. Съосновател и главен изпълнителен директор е Майкъл Хюит, който също беше в София при подписването на меморандума с кабинета "Петков".

Журналистът Атанас Чобанов посочва, че подкрепата на българското правителство за проект, в който водеща финансова роля има фонд на Алберт Авдолян, "буди недоумение".

"Още повече, че инвестицията е свързана с широко рекламирания правителствен проект за батерии за 1,3 милиарда евро, който ще се финансира и с европейски пари по Плана за възстановяване. На практика така се дава възможност на Gemcorp да изпере през този проект огромна сума свързана с лица от вътрешния кръг на Путин", казва той в BIRD, като поставя въпроса защо службите за сигурност не са предотвратили навреме евентуалния риск за националната сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024