BIRD: Kабинетът "Петков" прие фонд на руски олигарх като инвеститор в България

Бившият директор на инвестиционния клон на руската "Внешторгбанк" Атанас Бостанджиев ("ВТБ Капитал") изненадващо се оказа сред инвеститорите, с които кабинетът на Кирил Петков подписа меморандум за сътрудничество в развитието на зелената енергия в България.

Бостанджиев се появи на официална церемония в Министерски съвет в сряда като представител на фонда Gemcorp, като вторият партньор в групата е американската IP3 Corporation.

Gemcorp един от миноритарните инвеститори в Корпоративна търговска банка, както напомня Economic.bg. През октомври 2014 г. те се включват в среща с Оманския фонд и БНБ с намерения за оздравяване на КТБ - нещо, което така и не се случи.

"ВТБ Капитал" беше един от големите акционери в бившата банка на Цветан Василев с 9,9%.

През 2014 г. Атанас Бостанджиев обяви, че напуска фонда на ВТБ, след като банката беше затворена. Ръководител на българското подразделение на "ВТБ Капитал" е бившият финансов министър Милен Велчев.

Сайтът BIRD цитира доклад на американското финансово разузнаване FinCEN от 2017 г., в който Бостанджиев е посочен като "руско политически свързано лице", наред с Алберт Авдолян.

В доклада се твърди, че "Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента /100%/ собственост на Алберт Авдолян".

Авдолян е на 51 години, притежава едновременно руско и малтийско гражданство. Той е бивш собственик на мобилния оператор в Русия "Скартел" / Yota. Той притежава още компании за добив на газ и въглища в Сибир в партньорство с държавната "Ростех", която е поставена под санкции от ЕС. Богатството му се оценява от "Форбс" на 1 млрд. долара.

Синът на Авдолян - Гаспар - е бивш съпруг на Лолита Османова, партньорката на най-добрия български тенисист Григор Димитров. Двамата са били женени само за една година между 2017-2018.

Разследването на BIRD обръща внимание, че Авдолян е съдружник със Сергей Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, докато разполага с български паспорт за заслуги. Гражданството на Адониев е отнето, но децата му запазват своите паспорти и притежават значителни активи в Европа.

Връзката им с "Ростех" е през енергийните проекти в Далечния Изток на Русия и през благотворителна организация, поддържана от директора на дружеството Сергей Чемезов (приближен до Путин) и Авдолян в Иркутск.

IP3 се оказва основана от няколко запасни офицери от американските въоръжени сили. Съосновател и главен изпълнителен директор е Майкъл Хюит, който също беше в София при подписването на меморандума с кабинета "Петков".

Журналистът Атанас Чобанов посочва, че подкрепата на българското правителство за проект, в който водеща финансова роля има фонд на Алберт Авдолян, "буди недоумение".

"Още повече, че инвестицията е свързана с широко рекламирания правителствен проект за батерии за 1,3 милиарда евро, който ще се финансира и с европейски пари по Плана за възстановяване. На практика така се дава възможност на Gemcorp да изпере през този проект огромна сума свързана с лица от вътрешния кръг на Путин", казва той в BIRD, като поставя въпроса защо службите за сигурност не са предотвратили навреме евентуалния риск за националната сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023