Като на филм - инженер на Google от Китай е откраднал стотици тайни файлове

Бивш софтуерен инженер на Google е обвинен от правителството на САЩ в кражба на търговски тайни, свързани с развитието на изкуствен интелект, докато паралелно е работил за две китайски компании.

Твърди се, че заподозреният китайски гражданин е откраднал повече от 500 поверителни файла.

Линвей Динг, известен също като Леон Динг, е арестуван в Калифорния, по четири обвинения в кражба на федерална търговска тайна, всяко от които може да доведе до 10 години затвор, ако бъде доказана пред съд.

Това не е сюжет от филм, а реалност, за която най-големият технологичен гигант в света остава сляп месеци наред.

Делото срещу 38-годишния Динг беше обявено на конференция на Американската асоциация на юристите в Сан Франциско, Калифорния, от главния прокурор Мерик Гарланд.

Гарланд, заедно с други ръководители на правоприлагащите органи, многократно е предупреждавал за заплахата от китайски икономически шпионаж и за опасенията за националната сигурност, породени от напредъка на изкуствения интелект и други развиващи се технологии.

Информацията, в чието изнасяне Динг е обвинен, е свързана с инфраструктурата на центровете за суперкомпютърни данни на Google, които се използват за хостване и обучение на големи модели на изкуствен интелект.

Според обвинителния акт Динг е бил нает от Google през 2019 г. и в задълженията му на младши служител е влизало разработването на софтуер.

Твърди се, че през май 2022 г. той е започнал да качва информация, съхранявана в мрежата на технологичния гигант, в личен акаунт в Google. Това неоторизирано действие е продължило близо една година.

Междувременно Динг е прекарвал по няколко месеца в Китай, където работил за Beijing Rongshu Lianzhi Technology - стартираща технологична компания, която се е свързала с него.

В обвинителния акт се казва, че Динг е пътувал до Китай, участвал е в срещи с инвеститори на компанията и се е опитвал да набере капитал за нея.

Разследващите установяват по-късно, че в този период от време китайският гражданин е основал и е станал изпълнителен директор на своя собствена фирма, наречена Shanghai Zhisuan Technology. Тя е била с фокус върху изкуствения интелект и машинното обучение.

Според прокурорите Динг никога не е казвал на Google за работата си в другите две компании.

Китаецът подава оставка на 26 декември м.г. от технологичния гигант.

Три дни по-късно служители на Google научават, че той се е представил като главен изпълнителен директор на една от китайските компании на инвеститорска конференция в Пекин.

Впоследствие Google отново се усъмнява във вече бившия си служител и одитира историята на дейността му назад във времето.

Длъжностните лица преглеждат и кадри от видеонаблюдение, които показват, че друг служител е сканирал баджа за достъп на Динг в сградата на Google в САЩ, където той е работил, за да изглежда, че Динг е бил там в моменти, когато всъщност се е намирал в Китай.

Google преустановява достъпа на бившия си служител до мрежата и заключва лаптопа му, а при търсене в историята на мрежовата му активност открива неоторизираните му качвания на данни в личен профил.

През януари ФБР претърсва дома на заподозрения и иззема електронните му устройства, съдържащи над 500 файла с поверителна информация, която според властите е откраднал от Google, пише Associated Press.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията има "строги предпазни мерки за предотвратяване на кражбата на нашата поверителна търговска информация и търговски тайни".

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза в изявление в сряда, че Линвей Динг се е опитвал да се обогати, като е работил тайно за компании, които са "търсели предимство в технологичната надпревара за изкуствен интелект".

"Министерството на правосъдието няма да толерира кражбата на изкуствен интелект и други напреднали технологии, които биха могли да изложат на риск националната ни сигурност", допълни още Гарланд, цитиран от BBC.

Реакция дойде и от директора на ФБР Кристофър Рей.

По думите му, действия на Динг "са последната илюстрация на това докъде ще стигнат компаниите в Китай, за да откраднат американските иновации".

През последните години САЩ и Китай водят сериозна търговска битка, като и всяка от двете страни се опитва да спечели конкурентно предимство пред другата.

Отношенията между Вашингтон и Пекин силно се влошиха по време на управлението на американския президент Джо Байдън - Китай и САЩ си наложиха нови търговски бариери, включително ограничения върху износа на компютърни чипове.

Компании от Китай попадат и под американските санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна.

През последните седмици висшестоящи служители на американското правосъдно министерство алармират за опасността чуждестранни противници да използват технологиите за изкуствен интелект, с цел уязвяване на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024