Хасан Азис е взел близо 80 хил. лв. обезщетение за неизползван отпуск като кмет Снимка: © Хасан Азис (в центъра)/ Снимка: ДПС Пресцентър

Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е получил обезщетение в размер на близо 80 хил. лв. заради това, че не е използвал платените си годишни отпуски. Това съобщава регионалната медия "24rodopi".

Издиганият от ДПС Хасан Азис управлява община Кърджали в продължение на 20 години. Той напусна кметския пост тази година, след като Движението се отказа да го издига за шести пореден мандат и вместо това номинира Ерол Мюмюн, който впоследствие спечели местните избори още на първи тур с над 56% от гласовете.

Азис обаче си е тръгнал от ръководната позиция с обезщетение от близо 80 хил. лв., което му е изплатено от община Кърджали. В него са включени както неизползвания от него отпуск в последните две години, така и по-стари отпуски, които Кодексът на труда позволява да се изплатят и не се погасяват по давност.

Съгласно трудовото законодателство всеки служител има право на обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск. Когато той или част от него не е използван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, правото на ползването му по принцип се погасява по давност.

Давността обаче не се прилага за т.нар. „стари отпуски“, натрупани до 31 декември 2009 г. Тези отпуски не се погасяват по давност и при прекратяване на трудовия договр за тях се дължи обезщетение. А то се изчислява на основа на брутното трудово заплащане.

Хасан Азис е кмет на Община Кърджали в периода 2003 - 2023 г., което означава, че може да е получил обезщетение за няколко невзети отпуски - тези от периода преди 2009 г., както и за 2021 и 2022 г. които също по закон му се полагат.

Особено интересно е, че солидната сумата от 80 хил. лв. показва, че Азис на практика би трябвало да е работим без да си взима особено големи периоди за платена почивка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024