Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина след усложнения от Covid-19 Снимка: © Getty Images

Колин Пауъл – първият държавен секретар на САЩ от афроамерикански произход, почина след усложнения от Covid-19. Той е издъхнал на 84-годишна възраст, съобщи семейството му във Facebook. Бил е със завършен курс на имунизация срещу коронавирусна инфекция.

Ген. Колин Л. Пауъл е починал сутринта на 18 октомври, понеделник. „Загубихме забележителен и обичащ съпруг, баща дядо и велик американец“, съобщиха близките му.

Пауъл беше 65-ият държавен секретар на САЩ. Той заемаше длъжността при републиканския президент Джордж Буш - от 2001 до 2005 г. Преди това беше Национален съветник по сигурността на САЩ – в периода 1987-1989, главнокомандващ на Командния щаб на щатските военни сили (1989) и Глава на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ (1989 – 1993). Последната позиция заемаше по време на Войната в залива.

Ген. Пауъл помогна за оформянето на курса на американската външна политика в няколко администрации на Републиканците през последните години на 20-ти и началото на 21 век.

Роден е в Ню Йорк през 1937 и е отраснал в Бронкс. Родителите му Лутър и Мауд са емигрирали от Ямайка в САЩ. Пауъл завършва геология в „Сити Колидж“, а след това постъпва в армията. В продължение на 35 години е професионален войник. През този период заема няколко висши длъжности, изкачвайки се по йерархичната стълбичка до генерал с 4 звезди.

Преминава пътя от войник във Виетнам до първия чернокож командир на началниците на щабове. В средата на 90-те беше един от основните претенденти да се превърне в първия афроамериканец президент на САЩ, припомня CNN.

Като „петно“ в биографията му, както самият той го определяше, остава настояването му пред ООН за провеждане на войната в Ирак, докато е държавен секретар.

Когато зае длъжността през 2001, той стана най-високопоставеният афроамериканец и заяви: „Мисля, че това показва какви неща са възможни в тази държава“.

По-късно Пауъл беше разочарован от Републиканците и използва политическия си капитал, за да помогне на Демократите да пробият в Белия дом. Става въпрос за Барак Обама, когото бившият държавен секретар подкрепи в последните седмици от президентската кампания през 2008 г.

Този ход беше определен като сериозен тласък в опитите на Обама да спечели доверието на американците – заради високата обществена оценка към ген. Пауъл.

Съпругата на бившия държавен секретар Алма Вивиан Пауъл, за която той се ожени през 1962 г., е на 83 г. Двамата имат три деца.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024