Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани обяви несъстоятелност Снимка: © Getty Images

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който трябва да плати малко над 148 млн. долара обезщетение за клевета на две жени, ангажирани с президенстките избори в щата Джорджия през 2020, е подал молба за обявяване в несъстоятелност. Това става ясно от съдебен документ, публикуван в четвъртък.

Миналата седмица 79-годишният бивш съюзник на експрезидента Доналд Тръмп беше осъден да плати обезщетението за това, че след президентските избори през 2020 г. е твърдял невярно, че членове на избирателни комсии са изхвърлили бюлетини за Тръмп и са преброили фалшиви бюлетини за демократа Джо Байдън.

Съдът постанови, че Джулиани дължи 75 милиона долара за нанесени щети - по 16 милиона долара на всяка от жените за клевета, и по още 20 милиона за преживения стрес.

Двете изборни служителки - Руби Фрийман и Шей Мос са майка и дъщеря. Те подават съдебен иск миналата година и дават показания пред разследващата комисия за нападението над Капитолия в Конгреса.

Мос заяви, че след това си действие получава смъртни заплахи. Двете жени, които са чернокожи, обвиниха Джулиани, че твърденията му са уронили репутацията им и са довели до множество расистки заплахи срещу тях. Съдебното жури във Вашингтон се произнесе в тяхна полза.

Жените имат и друг иск срещу Джулиани. Те искат 79-годишният мъж да спре да ги клевети в бъдеще. Ищците обвиняват Джулиани, че продължава да разпространява същите лъжи, за които вече е бил подведен под отговорност.

Щатско разследване е удостоверило, че двете жени са обработили бюлетините законно и правилно.

Кой е Рудолф Джулиани?

Рудолф "Руди" Джулиани е роден през 1944 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ. Той е американски юрист и политик, 107-ми кмет на Ню Йорк от 1994 до 2001 г. от Републиканската партия. Джулиани придобива международно признание и става Човек на годината на списание "Time" през 2001 г. заради своята роля по време на атаките на 11 септември 2001 г.

През 2002 г. той е удостоен с почетно рицарско звание от кралица Елизабет II​.

Като кмет Джулиани е известен със своите усилия за борба с престъпността, той също така постига значително намаляване на безработицата и съкращава няколко данъка, което допринася за икономическия растеж на Ню Йорк​​.

След мандата си в кметството, Джулиани основава фирмата Giuliani Partners, която се занимава с консултиране в областта на инвестициите​​.

Рудолф Джулиани имаше амбиции и за президентските избори - през 2007 г. обяви своето намерение да участва в кампанията за 2008 г., но се отказва след незадоволителни резултати на предварителните избори.

Джулиани се появява в филма "Борат 2", където е показан в компрометираща ситуация с Мария Бакалова, която е в ролята на репортерка. Тя провежда фалшиво интервю с Руди Джулиани. След интервюто, двамата отиват в хотелска стая, където адвокатът е заснет в компрометираща поза.

Този епизод привлича широко международно внимание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024