Бившият полицай Ерик Адамс е новият кмет на Ню Йорк Снимка: © Getty Images

Демократът Ерик Адамс ще бъде следващият кмет на Ню Йорк. 61-годишният бивш полицай ще е едва вторият афроамериканец в историята, който ще управлява най-големия град в САЩ.

Той си осигури лесна победа срещу кандидата, подкрепен от Републиканците, Къртис Слиуа - водещ на консервативно радио шоу и ръководител на доброволчески патрулен отряд за борба с престъпността, наречен Guardian Angels ("Ангели пазители").

Предварителните резултати сочат, че Ерик Адамс е получил 66.5% от гласовете на избирателите в града. Съперникът му, който е определян като "миниверсия на Доналд Тръмп", събира подкрепа около 29 на сто.

Адамс, който управлява окръг Бруклин от 2014 г., спечели изборите с обещания да подобри обществената сигурност и да даде глас на жителите на мегаполиса от работническата класа.

Новоизбраният градоначалник има интересна биография - детството му в Бруклин е преминало в лишения, бил е и част от местна престъпна банда като тийнейджър.

Когато е на 15 години, става жертва на полицейско насилие. Пребит е по време на арест, а тормозът срещу него е прекратен едва когато чернокож полицай се намесва и спира колегите си. През 1995 г. Ерик Адамс става съосновател на „100 Blacks in Law Enforcement Who Care“ - група, създадена да се бори срещу расизма в полицията, която съществува и до днес.

По-късно Ерик Адамс започва работа в полицейското управление на Ню Йорк, издига се до капитан и успява да реформира успешно цялата полицейска служба в 8,8-милионния град.

Адамс подкрепя задължителното ваксиниране за всички служители на общинската администрация - включително полицаи, пожарникари и парамедици.

Той ще заеме поста от непопулярния Бил де Блазио, чийто последен мандат изтича на 31 декември. Последните години от управлението на Де Блазио бяха белязани основно от пандемичната криза, огромните загуби на работни места, сериозен скок на цените на имотите, неравенство в доходите и проблеми в транспортния сектор.

Адамс ще управлява най-големия общински бюджет в САЩ и най-големите полицейска и обществена училищна системи. Назначаването на първата жена - ръководител на полицията в Ню Йорк - е едно от обещанията, с които новоизбраният кмет идва на власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024