Снимка: © getty images

Ако вярвате, че дистопии като сериала "Black Mirror", където развитите технологии ни управляват, са просто художествена измислица, помислете пак. В Китай това е настоящата реалност.

Системата на т.нар. "социалния кредит" в азиатската страна прави така, че всяко едно малко действие, което извършват жителите на азиатската държава е от значение. Всяка стъпка на  китайците е следена, а нарушенията влияят директно на качеството им на живот.

Какво точно представлява проектът? Всеки китайски жител притежава лична оценка, която варира в отношение с държанието му. Ако си изряден, тя е висока, ако превишиш скоростта на движение, пушиш на места, където това е забранено или например разпространяваш фалшиви новини, точките ти спадат, а с това отпадат и някои от привилегиите, с които другите разполагат.

Частичното използване на системата започва през 2014 година, като през тази тя вече става задължителна навсякъде на територията на страната. 

Очевидната причина е контрол над населението, но каква е официалната аргументация?

За това можем да съдим най-вече от официалния правителствен документ "Планиране на очерците за създаване на социална кредитна система (2014-2020)", публикуван от Рожие Криймърс, доктор по програмата за сравнително медийно право и политика на Оксфордския университет, който изследва китайските Интернет право и регулации с подкрепата нидерландската Организация за научни изследвания. 

Според посочената информация там целта на системата е "да се реализира идеята за култура на искреността", в която да се следват традиционните ценности, да се окуражава доверието между гражданите и съответно да се наказва нарушаването му. По този начин се очаква да се повиши честността на цялото общество.

Какво представляват наказанията? 

Тук достъп до официална документация по темата няма, но вече неведнъж в онлайн пространството са се появявали сведения за предприети мерки.

През март 2018 година Channel News Asia докладва, че девет милиона души с ниски кредитни оценки са били лишени от правото да закупят билети за полети в територията на държавата, докато три милиона са останали без достъп до бизнес класата на влаковете в страната.

През октомври 2017 година Рейчъл Ботсман сподели част от книгата си "На кого можеш да вярваш? Как технологията ни събра и защо може да ни раздалечи" пред Wired. Тя пише, че сред мерките влиза намаляване на скоростта на Интернета, като споменава и някои от наказуемите провиненията, които можеш да направиш през компютъра си - да отделиш прекалено дълго време за видеоигри, да прахосваш пари за различни покупки или да споделяш фалшиви новини. 

Неспазване на зададените норми на поведение може да доведе до негативи не само за теб, но и за семейството ти. Китайската медия CGTN съобщи преди година за случай, в който на дете е отказано да посещава университет, в който вече е било записано, след като баща му е имал ниска социална кредитна оценка.

Други местни медии пък посочват случаи, в които хора са отказвали да преминат през военна служба и това ги е лишавало от ваканции, посещение на дадени хотели или правото да продължат обучението си. 

Да, примерното държание носи позитиви, като гражданите с високи оценки имат приоритет при заявките си за пътуване в чужбина, не е нужно да дават депозит при запазване на хотелска стая и профилите им са изкарвани на преден план в сайтовете за запознанства, но струват ли си подобни привилегии в свят, в който свободата ти на действие и правото на различно мнение са ограничени до минимум?

Докладването на чуждо нарушение ти носи бонус точки, контролът в Интернет се разпростира не само върху достъпното съдържание, но и в социалните мрежи, а Големият брат те гледа отвсякъде - през 2017 правителството даде демонстрация на възможностите си в сътрудничество с BBC News - репортер на медията бе открит само за седем минути чрез технологията за лицево разпознаване на 170-те милиона камери, с които страната разполага.

"1984" на Оруел звучи по-актуална от всякога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев