"Black Mirror" в истинския живот: дистопията на социалния кредит в Китай Снимка: © getty images

Ако вярвате, че дистопии като сериала "Black Mirror", където развитите технологии ни управляват, са просто художествена измислица, помислете пак. В Китай това е настоящата реалност.

Системата на т.нар. "социалния кредит" в азиатската страна прави така, че всяко едно малко действие, което извършват жителите на азиатската държава е от значение. Всяка стъпка на китайците е следена, а нарушенията влияят директно на качеството им на живот.

Какво точно представлява проектът? Всеки китайски жител притежава лична оценка, която варира в отношение с държанието му. Ако си изряден, тя е висока, ако превишиш скоростта на движение, пушиш на места, където това е забранено или например разпространяваш фалшиви новини, точките ти спадат, а с това отпадат и някои от привилегиите, с които другите разполагат.

Частичното използване на системата започва през 2014 година, като през тази тя вече става задължителна навсякъде на територията на страната.

Очевидната причина е контрол над населението, но каква е официалната аргументация?

За това можем да съдим най-вече от официалния правителствен документ "Планиране на очерците за създаване на социална кредитна система (2014-2020)", публикуван от Рожие Криймърс, доктор по програмата за сравнително медийно право и политика на Оксфордския университет, който изследва китайските Интернет право и регулации с подкрепата нидерландската Организация за научни изследвания.

Според посочената информация там целта на системата е "да се реализира идеята за култура на искреността", в която да се следват традиционните ценности, да се окуражава доверието между гражданите и съответно да се наказва нарушаването му. По този начин се очаква да се повиши честността на цялото общество.

Какво представляват наказанията?

Тук достъп до официална документация по темата няма, но вече неведнъж в онлайн пространството са се появявали сведения за предприети мерки.

През март 2018 година Channel News Asia докладва, че девет милиона души с ниски кредитни оценки са били лишени от правото да закупят билети за полети в територията на държавата, докато три милиона са останали без достъп до бизнес класата на влаковете в страната.

През октомври 2017 година Рейчъл Ботсман сподели част от книгата си "На кого можеш да вярваш? Как технологията ни събра и защо може да ни раздалечи" пред Wired. Тя пише, че сред мерките влиза намаляване на скоростта на Интернета, като споменава и някои от наказуемите провиненията, които можеш да направиш през компютъра си - да отделиш прекалено дълго време за видеоигри, да прахосваш пари за различни покупки или да споделяш фалшиви новини.

Неспазване на зададените норми на поведение може да доведе до негативи не само за теб, но и за семейството ти. Китайската медия CGTN съобщи преди година за случай, в който на дете е отказано да посещава университет, в който вече е било записано, след като баща му е имал ниска социална кредитна оценка.

Други местни медии пък посочват случаи, в които хора са отказвали да преминат през военна служба и това ги е лишавало от ваканции, посещение на дадени хотели или правото да продължат обучението си.

Да, примерното държание носи позитиви, като гражданите с високи оценки имат приоритет при заявките си за пътуване в чужбина, не е нужно да дават депозит при запазване на хотелска стая и профилите им са изкарвани на преден план в сайтовете за запознанства, но струват ли си подобни привилегии в свят, в който свободата ти на действие и правото на различно мнение са ограничени до минимум?

Докладването на чуждо нарушение ти носи бонус точки, контролът в Интернет се разпростира не само върху достъпното съдържание, но и в социалните мрежи, а Големият брат те гледа отвсякъде - през 2017 правителството даде демонстрация на възможностите си в сътрудничество с BBC News - репортер на медията бе открит само за седем минути чрез технологията за лицево разпознаване на 170-те милиона камери, с които страната разполага.

"1984" на Оруел звучи по-актуална от всякога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023