Снимка: © getty images

Ако вярвате, че дистопии като сериала "Black Mirror", където развитите технологии ни управляват, са просто художествена измислица, помислете пак. В Китай това е настоящата реалност.

Системата на т.нар. "социалния кредит" в азиатската страна прави така, че всяко едно малко действие, което извършват жителите на азиатската държава е от значение. Всяка стъпка на китайците е следена, а нарушенията влияят директно на качеството им на живот.

Какво точно представлява проектът? Всеки китайски жител притежава лична оценка, която варира в отношение с държанието му. Ако си изряден, тя е висока, ако превишиш скоростта на движение, пушиш на места, където това е забранено или например разпространяваш фалшиви новини, точките ти спадат, а с това отпадат и някои от привилегиите, с които другите разполагат.

Частичното използване на системата започва през 2014 година, като през тази тя вече става задължителна навсякъде на територията на страната.

Очевидната причина е контрол над населението, но каква е официалната аргументация?

За това можем да съдим най-вече от официалния правителствен документ "Планиране на очерците за създаване на социална кредитна система (2014-2020)", публикуван от Рожие Криймърс, доктор по програмата за сравнително медийно право и политика на Оксфордския университет, който изследва китайските Интернет право и регулации с подкрепата нидерландската Организация за научни изследвания.

Според посочената информация там целта на системата е "да се реализира идеята за култура на искреността", в която да се следват традиционните ценности, да се окуражава доверието между гражданите и съответно да се наказва нарушаването му. По този начин се очаква да се повиши честността на цялото общество.

Какво представляват наказанията?

Тук достъп до официална документация по темата няма, но вече неведнъж в онлайн пространството са се появявали сведения за предприети мерки.

През март 2018 година Channel News Asia докладва, че девет милиона души с ниски кредитни оценки са били лишени от правото да закупят билети за полети в територията на държавата, докато три милиона са останали без достъп до бизнес класата на влаковете в страната.

През октомври 2017 година Рейчъл Ботсман сподели част от книгата си "На кого можеш да вярваш? Как технологията ни събра и защо може да ни раздалечи" пред Wired. Тя пише, че сред мерките влиза намаляване на скоростта на Интернета, като споменава и някои от наказуемите провиненията, които можеш да направиш през компютъра си - да отделиш прекалено дълго време за видеоигри, да прахосваш пари за различни покупки или да споделяш фалшиви новини.

Неспазване на зададените норми на поведение може да доведе до негативи не само за теб, но и за семейството ти. Китайската медия CGTN съобщи преди година за случай, в който на дете е отказано да посещава университет, в който вече е било записано, след като баща му е имал ниска социална кредитна оценка.

Други местни медии пък посочват случаи, в които хора са отказвали да преминат през военна служба и това ги е лишавало от ваканции, посещение на дадени хотели или правото да продължат обучението си.

Да, примерното държание носи позитиви, като гражданите с високи оценки имат приоритет при заявките си за пътуване в чужбина, не е нужно да дават депозит при запазване на хотелска стая и профилите им са изкарвани на преден план в сайтовете за запознанства, но струват ли си подобни привилегии в свят, в който свободата ти на действие и правото на различно мнение са ограничени до минимум?

Докладването на чуждо нарушение ти носи бонус точки, контролът в Интернет се разпростира не само върху достъпното съдържание, но и в социалните мрежи, а Големият брат те гледа отвсякъде - през 2017 правителството даде демонстрация на възможностите си в сътрудничество с BBC News - репортер на медията бе открит само за седем минути чрез технологията за лицево разпознаване на 170-те милиона камери, с които страната разполага.

"1984" на Оруел звучи по-актуална от всякога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката