"Благословената ви ракета влетя директно в олтара". Писмо от Одеса до руския патриарх Кирил

"Когато пристигнах в края на комендантския час в Преображенската катедрала в Одеса, видях, че благословена ракета на Руската федерация влетя директно в олтара на църквата, в Светая Светих. И разбрах, че Украинската православна църква отдавна няма нищо общо с вашите разбирания. Заради личните си амбиции загубихте Украинската православна църква и други църкви от "Светата Рус"

Това пише архиепископ Виктор от Одеската епархия на Украинската православна църква в писмо до руския партриарх Кирил. Поводът е разрушението на най-големия православен храм в Одеса след поредните руски бомбардировки над черноморския град в нощта на 23 юли.

Освен катедралата, която е сериозно пострадала и доброволци през деня опитваха да почистат и да спасят икони и църковен инвентар, разрушения има и на поне 25 сгради, обявени за архитектурно наследство от ЮНЕСКО, съобщиха местните власти. Поне 1 човек загина, а други 19 бяха ранени, след които и деца, като бомби паднаха и върху жилищни стради.

Писмото до партриарх Кирил, цитирано от независимия сайт Meduza, е заради това, че руската партриаршия и той самият подкрепят войната, която Владимир Путин води срещу Украйна.

Архиепископ Виктор припомня, че главата на руската църква в проповедите си често говори за "Светата Рус", която всъщност разрушава със собствените си дела.

"Също така ви моля да обърнете внимание на факта, че с Вашата лична благословия армията на Руската федерация днес произвежда зверства и води откровена война на суверенната територия на Украйна.

Спрете кръвопролитията! Вашите епископи и свещеници освещават и благославят танкове и ракети, които бомбардират нашите мирни градове".

Представители на Руската православна църква не коментираха съобщенията за разрушаването на катедралния храм "Свето Преображение Господне" в Одеса. Министерството на отбраната на Руската федерация не отрече за нощната атака срещу града, но твърди, както обикновено, че целите не са били храм и цивилни сгради. Кремълската версия е, че катедралата е пострадала от украински снаряд от противовъздушната отбрана.

Преображенската катедрала е най-голямата православна църква в Одеса. Тя е основана през 1795 г., но е разрушена по времето на съветската власт през 1936 г.

В началото на 2000 г. е възстановена на предишното си място, като през 2010 г. храмът е осветен лично от патриарх Кирил. Тогава Украинската православна църка беше под крилото на Московската патриаршия, но през май 2022 г. в Киев се проведе съборът, на който Украинската православна църква провъзгласи своята независимост.

Сред повреденото архитектурно наследство, закриляно от ЮНЕСКО в Одеса, са паметници от 19 и 20 век. Улици, сгради и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 г.

По-специално, това е ансамбълът на Приморски булевард, Театралния площад, улиците "Дерибасовска" и "Гогол", както и търговското морско пристанище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024