Снимка: © Getty Images

Близо 8000 полета са били отменени през коледния уикенд по цял свят заради недостиг на персонал в авиокомпаниите поради Covid-19.

Около 3000 от отменените полети са от и до Съединените щати, където разпространението на варианта "омикрон" води до още по-голям брой инфекции.

Данните на сайта FlightAware показват и сериозни закъснения в графиците на летищата, като общо 14 269 полета са забавени само в неделя, 26 декември.

В понеделник сутрин отново има близо 1500 отменени полети, като над 400 са от и до САЩ. Летище Хийтроу в Лондон съобщава за над 60 неизпълнени полета в неделя.

Най-тежко засегнатата авиокомпания се оказва китайската China Eastern, която е отменила над 390 свои полета само за един ден на 26 декември.

Летището в северния китайски град Сиан е отчело над 120 самолетни курса, които са били планирани, но не и изпълнени. Над 13 милиона души в града са принудени да се самоизолират у дома, докато властите се опитват да спрат разширяването на поредното Covid-огнище.

Коледният период обичайно е най-натовареното време в годината от гледна точка на международните пътувания, а зимата на 2021 г. съвпадна и с епидемията на бързо разпространяващия се вариант на SARS-Cov2. Много от авиокомпаниите не успяват да съберат екипажите за планираните си пътувания заради карантинирането на пилоти или стюарди.

Delta, един от най-големите американски самолетни превозвачи, съобщава, че променят маршрути и търсят заместници на служителите си, за да успеят да обслужат клиентите си по "най-бързия и безопасен възможен начин".

В САЩ новите случаи на Covid-19 започнаха да се увеличават скоростно заради омикрон. Здравните власти на щата Ню Йорк съобщават, че са отчели четирикратно увеличение на броя на хоспитализирани деца под 18-годишна възраст от началото на месец декември досега.

Омикрон, който беше открит през ноември, вече представлява почти 3/4 от новите случаи на коронавирусна инфекция в Съединените щати, като в някои части по източното крайбрежие делът му достига до 90%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"