БНБ: Банкнотите, печатани във ВТУ, не са "реквизит" за сватби, а "фалшиви пари"

Иззетите от прокуратурата банкноти, печатани във Висшето транспортно училище в София, са „фалшификати“, а не „реквизит за сватби“.

Това установи техническата експертиза на Българската народна банка за милионите долари и евро, които бяха намерени при акция на държавното обвинение преди седмица, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Двамата задържани – 49-годишният И. Н. и 54-годишната Д.А., бяха пуснати от Софийски градски съд с мярка „подписка“, след като експертната оценка на доказателствата показа, че печатаните банкноти не могат да се класифицират като „неистински парични знаци“. Адвокатите на обвиняемите казаха, че по-скоро парите са „реквизит за сватби“.

Прокуратурата обаче обжалва отказа за задържане под стража на „печатарите“ пред втора инстанция и сега разследването претърпя нов обрат.

„Банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т. нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизираните пари“ трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да не са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други), за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента“, гласи експертизата на БНБ.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, казват още експертите. Освен това серийните номера на банкнотите с номинал от 100 долара са били направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските пари, които са осем.

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата бяха открити 1 800 000 фалшиви долари.

Извършени са били претърсвания на общо три адреса в София, като са открити "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др".

Двамата обвиняеми приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на всяка поръчка, твърди държавното обвинение. От прокуратурата отбелязаха в понеделник, че принос за разследването има и Секретната служба на САЩ (Secret Service).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024