Иззетите от прокуратурата банкноти, печатани във Висшето транспортно училище в София, са „фалшификати“, а не „реквизит за сватби“.

Това установи техническата експертиза на Българската народна банка за милионите долари и евро, които бяха намерени при акция на държавното обвинение преди седмица, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Двамата задържани – 49-годишният И. Н. и 54-годишната Д.А., бяха пуснати от Софийски градски съд с мярка „подписка“, след като експертната оценка на доказателствата показа, че печатаните банкноти не могат да се класифицират като „неистински парични знаци“. Адвокатите на обвиняемите казаха, че по-скоро парите са „реквизит за сватби“.

Прокуратурата обаче обжалва отказа за задържане под стража на „печатарите“ пред втора инстанция и сега разследването претърпя нов обрат.

„Банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т. нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизираните пари“ трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да не са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други), за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента“, гласи експертизата на БНБ.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, казват още експертите. Освен това серийните номера на банкнотите с номинал от 100 долара са били направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските пари, които са осем. 

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата бяха открити 1 800 000 фалшиви долари.

Извършени са били претърсвания на общо три адреса в София, като са открити "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара,  около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др".

Двамата обвиняеми приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на всяка поръчка, твърди държавното обвинение. От прокуратурата отбелязаха в понеделник, че принос за разследването има и Секретната служба на САЩ (Secret Service).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър