Иззетите от прокуратурата банкноти, печатани във Висшето транспортно училище в София, са „фалшификати“, а не „реквизит за сватби“.

Това установи техническата експертиза на Българската народна банка за милионите долари и евро, които бяха намерени при акция на държавното обвинение преди седмица, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Двамата задържани – 49-годишният И. Н. и 54-годишната Д.А., бяха пуснати от Софийски градски съд с мярка „подписка“, след като експертната оценка на доказателствата показа, че печатаните банкноти не могат да се класифицират като „неистински парични знаци“. Адвокатите на обвиняемите казаха, че по-скоро парите са „реквизит за сватби“.

Прокуратурата обаче обжалва отказа за задържане под стража на „печатарите“ пред втора инстанция и сега разследването претърпя нов обрат.

„Банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т. нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизираните пари“ трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да не са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други), за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента“, гласи експертизата на БНБ.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, казват още експертите. Освен това серийните номера на банкнотите с номинал от 100 долара са били направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските пари, които са осем.

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата бяха открити 1 800 000 фалшиви долари.

Извършени са били претърсвания на общо три адреса в София, като са открити "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др".

Двамата обвиняеми приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на всяка поръчка, твърди държавното обвинение. От прокуратурата отбелязаха в понеделник, че принос за разследването има и Секретната служба на САЩ (Secret Service).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата