Заможните руснаци масово купуват механични вентилационни устройства, за да ги използват в случай на заразяване с коронавируса COVID-19, пише The Moscow Times.

The Moscow Times открива доказателства, основаващи се на десетки интервюта, че богатите на Русия създават импровизирани клиники в собствените си домове, за да гарантират добро лечение, ако се заразят.

Според неназован събеседник на вестника, чието семейство притежава недвижими имоти за повече от милиард долара, той е купил един респираторен апарат, и се опитва да купи още два, но не успява поради голямото търсене. Желаещите устройството, което струва 1,8 милиона рубли (EUR 20 000), правят списък, според който ще се чака осем месеца, отбелязва The Moscow Times.

Служители на компании, продаващи респиратори, признаха, че през последните две седмици частните клиенти са закупили около 30% от общите продажби на устройства. В същото време няколко компании казаха, че са продали всичко и не знаят кога ще бъдат предлагани отново. В момента свободен пазар на респиратори има само за китайски апарати, които не са сертифицирани за работа в ЕС.

Според Headway, който следи държавните поръчки, в държавните болници в Русия има около 42-43 хиляди единици (29 респиратора на 100 хиляди жители), 25% от които са разположени в Москва, Московска област и Санкт Петербург.

Вентилационните устройства помагат да се спасят живота при тежка пневмония, която се среща при редица заразени COVID-19. В Италия поради липса на устройства лекарите трябваше да изберат кой от пациентите да има вентилатори, като с предимство са по-младите пациенти.

Русия твърди, че разполага с лекарства, които лекуват коронавируса, и че има само 367 случая на заразени, сред които 1 починал. Данни за хора в тежко състояние няма. В неделя премиерът Бойко Борисов каза, че българското правителство ще се свърже с руската страна, за да разбере как точно лекуват covid-19 там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024