Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

Както патриарх Неофит, така и папа Франциск присъстват в новините заради тревожна информация - и двамата имат сериозни здравословни проблеми с белите дробове.

На 29 ноември Светият синод съобщи, че патриархът е приет във ВМА заради белодробно заболяване.

  • По непотвърдени източници, патриархът е бил в болница 10 дни или даже две седмици преди това.
  • Следващата информация дойде от Емил Велинов, ръководител на протокола в Синода, който казва, че състоянието на патриарха е стабилно.
  • На 1 декември началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски отказа информация с мотива, че единствените упълномощени да дават информация за състоянието на Негово Светейшество са от Светия синод.

Последната поява на патриарха в медиите е от 25 октомври, когато той се среща с Йорданка Фандъкова. Неофит не присъства на знаковата среща на Делян Пеевски с митрополитите в Синода на 22 ноември.

Като цяло публичните събития и срещи на Неофит са много редки през 2023 г., и това се обяснява с влошеното му здраве. През 2022 г. той също беше хоспитализиран, след като счупи крак при падане в Богословския факултет.

От края на миналата седмица стана ясно, че и папа Франциск има заболяване на белите дробове.

За разлика от Светия Синод, говорителят на папата Матео Бруни дава непрекъсната и подробна информация за състоянието му.

Това е част от традицията на Ватикана, който не може да си позволи да държи в неведение 1 милиард и 359 хиляди католици.

  • Когато преди пет месеца Франциск беше в болницата Джемели в Рим за операция на коремна херния, лекарите даваха изявление за медиите.
  • И сега, когато страда от възпаление на белите дробове, свързано с дихателни затруднения, обществеността получава не само информация за детайлна диагноза, а и че папата е бил подложен на рентгенова снимка и томография, вливат му се антибиотици и пулмолог го наблюдава 24 часа в денонощието.
  • Заради тези проблеми със здравето, папата отложи планираното посещение на КОП 28 в Дубай, тъй като температурните разлики, излагането на климатик и дългото пътуване биха го изтощили.

Франциск има затруднения и с говора. На традиционната неделна молитва "Ангел Господен" той не се показа на прозореца на Апостолическия дворец, който гледа към площад "Свети Петър", а молитвата се проведе във вътрешен параклис, като по-голямата част от текста бе прочетена от сътрудник на папата.

Франциск обаче не е загубил своя сарказъм ии се шегува с болесттта си:

"Как съм? Добре съм ... още съм жив, нали? Виж, да не би да съм умрял".

Папата обаче не преустанови своята всекидневна дейност и продължава да се среща с хора, нищо че говори по-малко, защото се уморява бързо. Все пак папата е вече на 87 години, докато патриарх Неофит е на 78 г. Но патриархът страда от хронично сърдечно заболяване, заради което беше опериран преди 9 г.

Тази година Франциск е бил в Южен Судан, Унгария, Португалия, Монголия и Франция, но патриарх Неофит почти не е напускал сградата на Софийската митрополия.

  • Папа Франциск по принцип е предразположен към проблеми с белите дробове, защото през 1957 г. преживява тежка респираторна инфекция и се налага част от единия дроб да бъде изрязан.
  • През 2019 г. се оперира от перде, през 2021 г. му отстраняват част от интестиналния тракт, а тази година го оперираха от херния.
  • Освен това има гонартроза, свъзана със силни болки в коляното, заради които се движи предимно с инвалидна количка и с бастун.

Новините за заболяванията им кара хората да се запитат кой ще дойде на тяхно място и каква църква ще оставят на своите наследници.

Въпросът е не само църковен, но и политически.

БПЦ зависи от държавата чрез субсидията, която не е никак малка.

Според информация на сайта "Фактор" - ръководството на НАП е поискало да направи ревизия на финансите на църквата, което е довело до съпротива от страна на Синода. И до прословутата среща с Пеевски.

Все още не е наличен и публичен регистър на имотите на БПЦ. От бюджета постъпват и средствата за ремонти и строежи на нови църкви, включително на български църкви в чужбина.

Според Устава на БПЦ, за да бъде избран един митрополит за патриарх, трябва да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

Кандидатът трябва да се отличава с "правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от:

  • всички митрополити и епископи на БПЦ;
  • по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни;
  • по един представител на Рилски, Бачковски и Троянски манастири,
  • по двама от всяка епархия и представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня и др.

Тримата кандидати, за които се гласува, са избрани от Светия Синод с тайно гласуване.

Десет от 14-те митрополити отговарят на изискванията за кандидатите.

През 2013 г. конкуренти на Неофит бяха митрополит Гавриил Ловчански и Григорий Търновски, и двамата днес са на 73 г., т.е. с пет години по-млади от патриарха.

Много често се спряга името на митрополит Николай от Пловдив, който през годините се "прочу" с луксозните си часовници, раздаването на архонтски титли на близки бизнесмени като Георги Гергов или Петър Манджуков, незаконното ползване на синя лампа върху митрополитската лимузина и пряката си намеса в политическия живот.

Другите, отговарящи на условията са, Даниил Видински, известен с проруските си настроения, Григорий Врачански, Наум Русенски и Йоан Варненски.

При изборът на папа нещата са малко по-сложни - той се избира от конклава - събрание на всички кардинали, които не са навършили 80 г - в момента те са 123.

През последните 10 години откакто е начело на Католическата църква, Франциск е направил кардинали от над 50 нации.

В момента според коментаторите голям шанс има новият Свети отец да е от Италия - след трима папи, които не бяха като Йоан Павел II (Полша), Бенедикт XVI (Германия) и Франциск (Аржентина)

Тук две са спряганите имена за нов папа: настоящият държавен секретар Пиетро Паролин и председателят на италианските епископи - Матео Мария Дзупи.

Малко вероятен е друг западноевропейски кандидат, тъй като в момента Католическата църква в Западна Европа е в криза.

В САЩ обаче католиците стават все по-консервативни и традиционалисти.

Сред възможните кандидати са кардиналът на Ню Йорк Тимоти Долън и този на Хюстън - Даниел ди Нардо, без да забравяме кардинал Шон Патрик О'Мали от Бостън.

Католическата църква преживява голям разцвет в Азия, откъдето идва кардиналът на Мумбай Освалд Грасиаз, както и в Африка - там се отличава кардиналът на Киншаса - Конго - Фридолин Амбонго Бесунгу.

Но засега и православните, и католиците в България се молят за доброто здраве на своите църковни водачи, с надеждата, че сметките на техните наследници ще се отложат във времето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024