Борис Джонсън заснет на винено парти с още 18 души по време на най-тежкия локдаун Снимка: © Getty Images

Британският вестник The Guardian публикува снимка на премиера Борис Джонсън, съпругата му Кари и още 17 души на парти в градината на „Даунинг Стрийт“ 10, докато Обединеното кралство беше в локдаун.

Снимката е заснета на 15 май 2020 г., по време на първата вълна на Covid-19. На нея се вижда, че присъстващите не спазват никаква социална дистанция, пият вино и други спиртни напитки, хапват пица и плато със сирена, а в същото време в Обединеното кралство важат строги ограничения за събиране на хора на едно място.

Управляващите обявиха, че става дума за „работна среща“ на „Даунинг Стрийт“ 10 на датата, от която е кадърът. Въпреки това ясно се вижда, че 19-те души, включително бременната тогава Кари, се забавляват на терасата и в градината на имота, в който Джонсън живее.

През пролетта на 2020 във Великобритания беше позволено събирането на до двама души от различни домакинства, които можеха да се срещат само навън при спазване на 2 м социална дистанция.

За работните срещи мерките гласяха, че се допускат само ако е „абсолютно наложително“.

Лидерът на парламентарната група на Лейбъристката партия Анджела Райнър описа снимката като „шамар в лицето на британското общество“. „Премиерът постоянно ни показва, че не се съобразява с правилата, които налага за останалите граждани. Предполага се, че са пили и са провеждали парти до късно вечерта, докато на другите ни беше позволена само една дневна разходка навън“, каза тя.

В същия ден, на който е заснет кадъра, тогавашният здравен министър Мат Ханкок дава брифинг, в който призовава гражданите да не се изкушават от хубавото майско време и да се срещат на големи групи, а да спазват мерките, за да съхранят здравето си.

Училищата бяха затворени, а ресторантите и пъбовете също не работеха. Хората бяха съветвани да работят от вкъщи, ако това е възможно.

Според източници The Guardian и Independent на 15 май 2020 г. Джонсън прекарал време с екипа си и заявил на един от членовете, че заслужават по питие за това, че са „победили“ коронавируса.

„Градината на „Даунинг Стрийт“ 10 беше използвана за серия от срещи през пролетта и лятото на 2020“, отвърна на обвиненията говорителят на премиера. „На 15 май министър-председателят проведе няколко работни дискусии, включително с тогавашния здравен министър. Премиерът се прибра около 19 ч. вечерта, а малка част от екипа остана в градината и продължи работата си“.

През последните седмици Борис Джонсън беше засегнат от поредица медийни публикации, които съобщаваха, че миналата година в правителствени офиси са се провеждали коледни празненства в нарушение на карантинните мерки срещу коронавируса. Премиерът разпореди разследване, а на 17 декември държавният служител Саймън Кейс, който беше обвинен, че е домакинствал на едно от партитата, подаде оставка.

Новината на The Guardian идва по време на тежката вълна от „Омикрон“ в Обединеното кралство, точно преди коледните и новогодишните празници. На 19 декември страната отчете нови близо 82 хиляди случая на Covid, а средно за последната седмица те са 77,4 хил. на дневна база.

70% от населението – или 47 милиона души – са напълно ваксинирани, а над 40% вече имат и бустерна доза. Всички над 18 г. са посъветвани да си поставят подсилваща ваксина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024