Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов определи като "пряка намеса в независимостта на властите" изявлението на държавния глава Румен Радев за снемането на доверието му от правителството. 

"Той не ни е избирал. Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета, който е спечелил избори. Това е пряка намеса в независимостта на властите, точно обратното на това, което (Румен Радев, б.р.) винаги е говорил", каза министър-председателят по време на оглед в Мало Бучино на полагането на тръби за новия водопровод към Перник в присъствието на кмета на общината Станислав Владимиров. 

Той видя политическа заявка "или за партия, или за нещо ново, или за търсене на враг" в поведението на Радев. "Така е избрал, това му е политиката, явно ще влиза по друг начин". По думите му - работата между двете институции няма да пострада, тъй като "нямат допирни точки извън безсмислените консултативни съвети, на които нищо не се решава". 

Борисов определи хода на президента като "изпускане на нервите" и го обвърза с работата на прокуратурата по разследването във Военновъздушните сили около договорите за назначение на Десислава Радева за прессекретар на службата във време, в което нейният бъдещ съпруг Румен Радев командваше ВВС. 

"Проблемът му не е в правителството, а с други независими институции. Нито искам да слушам, нито искам да участвам, дори съм забранил на министрите да коментират. Щях да кажа, че всеки за любимата жена е готов да направи нещо, щях да го оневиня. Но неговият секретар (Димитър Стоянов, б.р.), келеш такъв, да ми дава оценка... За един sms до Лозан Панов ме направиха на луда калинка, а той привиквал прокурорите, когато има текущи разследвания. Опасно е да атакуваш прокуратурата. Затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш", каза още Борисов в препратка към решението на главния прокурор Иван Гешев да преустанови неофициалната комуникация с президентството заради sms с "привикване" от главния секретар.  

Премиерът направи разграничение между изпълнителната власт и акциите на прокуратурата, като обяви, че "работи по друг начин" с новия главен прокурор Иван Гешев и не провежда ежеседмични срещи с него както с предшественика му Сотир Цацаров. 

"Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има си служби, той им възлага, те му докладват", каза още той. 

Борисов обяви изрично, че няма намерения да се кандидатира за президент и намекна, че краят на мандата на този кабинет може да е последният за него в качеството на министър-председател. 

"Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент. Точно обратното, винаги съм казвал, че няма да се кандидатирам. Няма, изкарвам си мандата и ще се занимавам с партията. Неговите сътрудници казват, че мислил върху партия, но тогава кметът (Станислав Владимиров, б.р.) да му мисли, защото той е от БСП", каза Борисов. 

Той обяви, че само един час преди Румен Радев да обяви снемането на доверие от правителството, в Министерския съвет е подписана положителна резолюция за участие на министъра на икономиката в среща с японски инвеститори по покана на президента. 

"Днес в 11 ч. сложих резолюция на негово писмо на форум с японски инвеститори да участват министри. До 11 ч. работихме нормално, а в 12 вече не.  Защо днес избра моментът? Какво направихме? Само преди 3 дни на среща с посланици е казал, че правителството работи прекрасно и има балансирана външна политика. Изведнъж повтаря всичко от новогодишната си реч и добавя, че сваля доверието", каза Борисов. 

Разговорът му с журналистите беше прекъсван неколкократно с опит за извинение от страна на премиера към репортерките, които той сравни с "мисирки" заради начина, по който търсят коментара му след изявлението на Радев. 

 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват

На първо четене: Съставът на КЕВР се смалява до петима членове

Променят се и изискванията за професионален опит в регулатора