Снимка: © Getty Images

Кадрите на убити цивилни в украинския град Буча предизвикаха вълна от гневни реакции в цяла Европа. Въпреки снимките и свидетелствата на журналисти, които посетиха града, Москва продължава да държи позицията си, че клането в Буча е инсценирано от украинските власти. А междувременно тази и други версии на Кремъл за войната в Украйна се разпростаняват и до босненските граждани, разказва изданието "BalkanInsight".

На 20 април руското посолство в Сараево изрази позицията си пред босненците, като нарече престъпленията в Буча "добре планирана провокация, подготвена с помощта на американски и европейски разузнавателни агенции". Според тях Буча е бил избран за "място на инсценировката" заради англоезичната публика - терминът "клане в Буча" (клане в касапница; от англ. butchery - касапница - б.а.) представлява необходимата игра на думи.

„Основната задача е да се отклони вниманието на световната общност от избиването на рускоезичното население от страна на украинските националистически батальони", заявиха от посолството.

Разследващата медия Bellingcat доказа, използвайки сателитни изображения, че телата на убитите украински граждани лежат по улиците на града още преди руските сили да се оттеглят от там. Освен масовите убийства в Буча, друго клане също предизвика остри отричания от Русия – обстрелът на жп гарата в Краматорск, при който бяха убити най-малко 50 цивилни и над 300 бяха ранени. И в този случай руските власти отрекоха всякаква отговорност за случилото се.

От началото на руската инвазия посолството в Босна почти всеки ден публикува съобщения и преводни статии за войната в Украйна. Те отричат обвиненията за престъпления, извършени от руски войници и подкрепят тезата на Кремъл за провеждането на "специална военна операция" в региона.

Според експерти има опасения за тревога относно тези съобщения, след като Москва каза, че ще реагира, ако Босна и Херцеговина се обърне към НАТО и се присъедини към Алианса.

От началото на инвазията Русия стана по-агресивна в пропагандата си в балканската държава, смята Саед Туркало - декан на Факултета по политически науки в Сараево.

„Те са много по-честни в комуникацията си, тъй като казват много ясно срещу какво точно са против в Босна. Противопоставянето, което преди това изразиха срещу интеграцията в НАТО, сега се разшири и включи и европейската интеграция на Босна“, казва Туркало, цитиран от изданието "BalkanInsight".

Междувременно руските институции започнаха все по-често да споделят своите съобщения в Telegram, където проверката на съдържание не е толкова стриктна, колкото в други социални платформи. Независими разследващи медии и организации за проверка на факти определят голяма част от тези съобщения като неверни.

Сребреница като пропагандно средство

За да оправдае военна инвазия и същевременно да дестабилизира Босна, руската пропаганда умело използва геноцида в Сребреница от 1995 г. Тогава босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това е най-мащабното етническо прочистване в Европа след края на Втората световна война.

Руските власти няколко пъти сравняваха ситуацията в Донбас с тази в Сребреница. Още през 2017 г. руският президент Владимир Путин каза, че "клането, извършено от украински националистически батальони в Източна Украйна, ще бъде по-лошо от това в Сребреница".

В официалните си изявления обаче руските власти никога не използват термина "геноцид" за Сребреница, въпреки че това е официалната класифицикация на клането от ООН и Международния съд в Хага.

Руската държава никога не е признавала геноцида в Сребреница. Те използват Сребреница като инструмент за манипулация, за да оправдаят това, което вече направиха в Донбас през 2014 г.“, каза научният изследовател по тази тема Хикмет Карчич, визирайки участието на Русия в подкрепата ѝ към сепаратистки анклави в Източна Украйна.

Според Таня Доми, професор в Колумбийски университет в Ню Йорк, в момента Босна е уязвимо място. Тя смята, че Русия налага своята реалност за войната, за да всява страх.

Временният представител на Украйна в Босна и Херцеговина Сергей Миниайло смята, че руската страна е притеснена от подкрепата, която Украйна получава. Според него Балканите са зона от значение от гледна точка на сигурността в Европа.

„Затова те изразяват тази позиция - за да не позволят на Босна да се присъедини към групата от страни, които подкрепят Украйна“, каза Миниайло по адрес на руските пропагандни действия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална