Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви готовност да предложи евентуален кабинет, ако партията му бъде първа политическа сила в 47 Народно събрание. Въпреки това той допусна ГЕРБ да остане на второ място "с фотофиниш" и предупреди "Продължаваме промяната", че "радостта свършва на другия ден след сватбата".

Резултатът на партията, според него, е успешен въпреки "този тотален тормоз и истинско насилие от цялата администрация на Радев".

"Ако сме първа сила, сме длъжни да опитаме да предложим правителство заради избирателите. Ще поканим всички и който откаже, след това и ние ще откажем. Демократичната логика е първият да покани втория, третия, четвътия, петия. Това класиране го е направил народът, не социолози и политолози. Когато откажеш такъв разговор, означава, че имаш друго намерение", каза Борисов.

На въпроса с кои партии би разговарял при тази хипотеза, той коментира, че има решение на националното събрание на ГЕРБ, което изключва съвместна работа с БСП ("за да управляваме с БСП, трябва да свиквам конгрес").

"С ДПС не виждам шанс да управляваме заедно - нито те ни искат. Нито е ставала тема за разговор", каза още бившият премиер.

Той обаче заяви, че ако ГЕРБ остане в опозиция, на партиите от мнозинството "няма да им е лесно".

"Те не умеят, не разбират, популисти са, не пазят бюджета, не спазват правилата. И там ще бъдат спрени. Хайде, да се порадват днес и утре, но да имат обица на ухото какво се случи с огромната вълна, която доведе Слави Трифонов само преди 3 месеца", каза още той.

Борисов предупреди ПП и за това, че "няма по-сложно нещо" от коалиционното управление, още повече когато парламентарните групи не се познават.

Попитан за позицията си спрямо Кирил Петков, той каза:

"Човекът не е спазил конституцията, днес наруши и избирателния закон, но стотици хиляди са гласували за него. Аз ли съм му съдникът или те на мен ще са ми съдник или на моята партия? Съдникът се казва българският народ. Аз уважавам решението на тези, които са гласували за него. Нищо, че е нарушил конституцията. Въпреки това народът е гласувал за него".

На въпроса дали този път ще запази депутатския си мандат и ще остане в 47 Народно събрание, той каза: "Мисля да остана този път. Утре може да си помисля и нещо друго. Ситуацията е динамична".

Борисов направи и почти пълен разбор на резултата на всички останали политически сили.

"Народът успя да изгони мутрите от парламента. Вместо да идат, те си тръгват. Това, че влиза "Възраждане", също трябва да им говори много. Истински съжалявам Христо Иванов и Атанас Атанасов, защото те не заслужават такава съдба. Тъкмо се засилят нещо да стане от тях, дойде някой да ги превари. По данни гледам, че са под ДПС. Доста обидно. Да имаш претенции, че си най-знаещият и можещият, а неблагодарният БГ народ да ти отрежда последно място до Възраждане. За три месеца ИТН слезе надолу с 10-15%, което показва колко са чувствителни българите към безотговорността", каза още Борисов.

"Смяната на една прическа или цветовете на косата не значи промяна, по-скоро подмяна. Този парламент ще е по-скучен, защото няма основни говорители - бях си обещал да не го говоря, но ми носиха ковчега и ми висяха пред къщата и не мога да не се зарадвам, че сега пак ще са на площада", каза той специално за "Изправи се БГ! Ние идваме".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Как руснаците отпразнуваха анексията на украинските области

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили