Бойко Борисов: Ако сме с един глас повече, сме длъжни да предложим кабинет

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви готовност да предложи евентуален кабинет, ако партията му бъде първа политическа сила в 47 Народно събрание. Въпреки това той допусна ГЕРБ да остане на второ място "с фотофиниш" и предупреди "Продължаваме промяната", че "радостта свършва на другия ден след сватбата".

Резултатът на партията, според него, е успешен въпреки "този тотален тормоз и истинско насилие от цялата администрация на Радев".

"Ако сме първа сила, сме длъжни да опитаме да предложим правителство заради избирателите. Ще поканим всички и който откаже, след това и ние ще откажем. Демократичната логика е първият да покани втория, третия, четвътия, петия. Това класиране го е направил народът, не социолози и политолози. Когато откажеш такъв разговор, означава, че имаш друго намерение", каза Борисов.

На въпроса с кои партии би разговарял при тази хипотеза, той коментира, че има решение на националното събрание на ГЕРБ, което изключва съвместна работа с БСП ("за да управляваме с БСП, трябва да свиквам конгрес").

"С ДПС не виждам шанс да управляваме заедно - нито те ни искат. Нито е ставала тема за разговор", каза още бившият премиер.

Той обаче заяви, че ако ГЕРБ остане в опозиция, на партиите от мнозинството "няма да им е лесно".

"Те не умеят, не разбират, популисти са, не пазят бюджета, не спазват правилата. И там ще бъдат спрени. Хайде, да се порадват днес и утре, но да имат обица на ухото какво се случи с огромната вълна, която доведе Слави Трифонов само преди 3 месеца", каза още той.

Борисов предупреди ПП и за това, че "няма по-сложно нещо" от коалиционното управление, още повече когато парламентарните групи не се познават.

Попитан за позицията си спрямо Кирил Петков, той каза:

"Човекът не е спазил конституцията, днес наруши и избирателния закон, но стотици хиляди са гласували за него. Аз ли съм му съдникът или те на мен ще са ми съдник или на моята партия? Съдникът се казва българският народ. Аз уважавам решението на тези, които са гласували за него. Нищо, че е нарушил конституцията. Въпреки това народът е гласувал за него".

На въпроса дали този път ще запази депутатския си мандат и ще остане в 47 Народно събрание, той каза: "Мисля да остана този път. Утре може да си помисля и нещо друго. Ситуацията е динамична".

Борисов направи и почти пълен разбор на резултата на всички останали политически сили.

"Народът успя да изгони мутрите от парламента. Вместо да идат, те си тръгват. Това, че влиза "Възраждане", също трябва да им говори много. Истински съжалявам Христо Иванов и Атанас Атанасов, защото те не заслужават такава съдба. Тъкмо се засилят нещо да стане от тях, дойде някой да ги превари. По данни гледам, че са под ДПС. Доста обидно. Да имаш претенции, че си най-знаещият и можещият, а неблагодарният БГ народ да ти отрежда последно място до Възраждане. За три месеца ИТН слезе надолу с 10-15%, което показва колко са чувствителни българите към безотговорността", каза още Борисов.

"Смяната на една прическа или цветовете на косата не значи промяна, по-скоро подмяна. Този парламент ще е по-скучен, защото няма основни говорители - бях си обещал да не го говоря, но ми носиха ковчега и ми висяха пред къщата и не мога да не се зарадвам, че сега пак ще са на площада", каза той специално за "Изправи се БГ! Ние идваме".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023