Бойкот в Исландия: Жените, включително и премиерът, стачкуват заради неравно заплащане Снимка: © Getty Images

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир няма да отиде на работа във вторник. Това ще направят и десетки хиляди жени в страната, които обявяват стачка заради неравенството между половете в островната държава.

Те настояват за равностойно заплащане между мъжете и жените, както и за спиране на насилието, основано на пола. "Kvennafri" или "Денят на жените" ще е седмия път, в който жените в Исландия спират работа, за да привлекат вниманието към темата с неравенството между половете. Според организаторите на стачката това ще бъде най-масовото шествие на жени в страната от близо 50 години. Първият подобен митинг се е състоял през 1975 г., а исканията му са били близки до сегашните.

Демонстрацията във вторник е планирана от около 40 организации, включително Федерацията на профсъюзите на държавните служители в Исландия (BSRB), най-голямата асоциация на профсъюзите в страната. Особено засегнати от стачните действия ще са областите, в които жените са мнозинството от работещите, като здравеопазването и образованието.

"Все още не сме постигнали целите си за пълно равенство между половете и продължаваме да се борим с разликата в заплащането, основана на пола, която е неприемлива през 2023 г.", каза премиерът Якобсдотир.

Националната радио и телевизионна компания RUV заяви, че ще излъчва по-малко програми във вторник заради недостиг на персонал.

Мъжете, които подкрепят каузата, са насърчавани да изразят подкрепата си, като "поемат допълнителни отговорности" у дома и на работа, за да дадат възможност на своите партньорки и колежки да се присъединят към стачката. Някои училища ще затворят врати, а болницата Landspitali - най-големият работодател в сферата на здравеопазването в страната ще предлага ограничен брой медицински услуги.

Исландия - островна държава с население от около 340 хил. души, 14 години подред е класирана като най-добрата страна в света за жените от Световния икономически форум. Въпреки това организаторите на стачката казват, че все още съществуват значителни проблеми за равнопоставеността на жените с мъжете.

"Говори се за нас, говори се за Исландия, сякаш е рай за равенството. Но в един такъв рай на равенството не би трябвало да има 21% разлика в заплащането и 40% от жените да са жертва на насилие, основано на пола, или сексуално насилие. Това не е цел, към която жените по света се стремят", посочва Фрея Стейнгримсдотир, една от организаторките на стачката, цитирана от "New York Times".

По данни на Световния икономически форум разликата в заплащането на мъжете и жените в Исландия се изчислява на около 21%. Според други източници обаче, като Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), тази разлика е по-близо до само 10%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024