Бразилците призовават за импийчмънт на Болсонаро заради неглижирането на пандемията и провала с ваксините Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди бразилци излязоха по улиците в над 200 градове в страната, за да поискат импийчмънт на президента Жаир Болсонаро. Причината – катастрофалната му реакция срещу пандемията Covid-19, която отне живота на почти половин милион души.

Демонстрациите в Рио де Жанейро, Сао Пауло, Бразилия, Бело Оризонте, Ресифе и други градове представляват най-голямата мобилизация срещу президента от консервативната социал-либерална партия. В Рио де Жанейро протестиращите извадиха макет на Болсонаро и свалиха главата му, докато в столицата Бразилия той бе изобразен като злодей под формата на голяма надуваема кукла.

66-годишният президент на страната вече повече от година неглижира коронавирусната пандемия и я нарича „лека настинка“, макар самият той да се зарази с Covid-19. Болсонаро саботира ограничителните мерки като локдаун, социална дистанция и носене на маски, забави сериозно ваксинационната програма, но продължава да отправя послания към бразилците да не „хленчат“. Според него спирането на икономиката заради ограничителна блокада ще има дори по-лоши ефекти от коронавируса.

Резултатът от тази политика доведе до 460 хиляди смъртни случая от Covid в страната, което е втората най-висока цифра в света след тази на САЩ. Бразилия е третата най-засегната държава по брой регистрирани инфекции – повече от 16 милиона. Само 10% от 211-милионното население е напълно имунизирано, като до момента страната е получила едва 46 милиона дози от препаратите заради небрежната политика на управляващите.

Сенатът на Бразилия води разследване на управлението на пандемията от страна на Болсонаро и администрацията му. Срещу него са всички опозиционни партии, няколко профсъюза, социални движения, организации и десетки хиляди граждани. Здравната система на страната е пред колапс, а хората искат повече ваксини и спешна финансова помощ.

„Днес е решителен ден в борбата срещу Болсонаро и администрацията му, която извършва геноцид“, казва 55-годишната Силвиа де Мендонча, която е активист и един от лидерите на протеста в Рио де Жанейро.

В Ресифе полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в събота. В другите градове не се съобщава за сблъсъци със силите на реда. В много от тях бразилците издигнаха кръстове в памет на жертвите на пандемията.

Ако управляващите се бяха възползвали от предоставените им възможности за поръчка на препарати срещу Covid-19, ситуацията в страната можеше да е много по-различна. Ръководителят на престижния научноизследователски институт „Бутанан“ в Сао Пауло – д-р Димас Ковас – каза, че през август миналата година от института са предложили на правителството да осигурят 100 милиона дози от ваксината CoronaVac. „Бутанан“ я произвежда с лиценз от китайската компания Sinovac. Споразумението е включвало доставка на 5 милиона дози още в началото на декември 2020 г.

Ден след отправената оферта обаче Болсонаро заявил, че „никога“ няма да купи китайска ваксина, казва Ковас, цитиран от BBC. „Можеше да бъдем първата страна в света, която да започне ваксинирането“, добавя той. Ако сделката беше сключена, Бразилия щеше да има 100 милиона дози до 30 март тази година.

Малко по-рано изпълнителният директор на Pfizer за Латинска Америка – Карлос Мурийо – каза пред бразилския Сенат, че администрацията на Болсонаро не е отговорила на отправено предложение за доставка на 1,5 милиона дози миналия декември.

„Не можем да губим повече бразилски животи. Трябва да излизаме на улицата всеки ден, докато правителството не падне“, казва 48-годишният протестиращ Освалдо Басани, цитиран от The Guardian. „Тази администрация е по-опасна от вируса“, добавя 69-годишната Ирене Гретер.

Според други от демонстрантите – Болсонаро трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд в Хага заради „престъпления срещу бразилския народ“. „Той носи смърт и разрушение. Той носи трагедия“.

Президентът е с най-нисък рейтинг от януари 2019 г. насам, когато встъпи в длъжност. Според последните проучвания – 57% от гражданите подкрепят импийчмънт на Болсонаро.

През 2022 г. предстоят нови избори и големият съперник на настоящия държавен глава – Луис Инасио Лула да Силва, се надява, че бразилците „ще се освободят от Болсонаро“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024