Британският шампион Том Дейли отправи силно коледно послание за спорта и LGBTQ-общността Снимка: © Channel 4

Том Дейли е британски състезател по скокове във вода с дългогодишни отличия и множество световни и европейски медали. Това лято 27-годишният Дейли спечели първия си златен олимпийски медал – в 10-метровото синхронно скачане от платформа, заедно с Мати Лий, и беше номиниран от BBC за "Спортна личност на годината“.

Името на британеца обаче се свързва повече не със спортните му успехи, а със сексуалната му ориентация. Дейли никога не е крил, че е част от LGBTQ общността и е в щастлив брак с американския сценарист и носител на "Оскар" Дъстин Ланс Блек.

Тази Коледа олимпийският шампион отправи алтернативно послание към нацията, което предлага различен поглед от традиционното обръщение на кралица Елизабет II. То ще се излъчи по британския Channel 4 от 17 ч. В него Дейли заявява, че страни като Катар и Саудитска Арабия не трябва да имат правото да домакинстват на големи спортни събития, докато правителствата им продължават да преследват гейовете.

Решението за присъждане на Световното първенство по футбол на Катар, където хомосексуалността остава незаконна, предизвика обвинения в така нареченото от Западния свят "sportswashing". Терминът се отнася до репресивни правителства, които ограничават човешките права, но използват спортни събития, за да получат одобрението на останалия свят.

"През 2022 г. световното първенство ще се провежда във втората най-опасна страна на Земята за LGBTQ+ хората - Катар. Защо позволяваме на места, които не са безопасни за всички играчи и фенове, да бъдат домакини на най-престижните ни спортни събития? Да бъдеш домакин на Световно първенство е чест. Защо ги почитаме (б.а. - Катар)? Да държиш права за "Гран При" на Формула 1 е чест. Защо почитаме Саудитска Арабия?", казва Дейли.

Олимпийският шампион от Токио 2020 добавя, че е късметлия, тъй като живее живота си като хомосексуален заедно със съпруга си и сина им Робърт, но подчертава как много хора в спорта имат да извървят дълъг път. Той посочва, че има десетки хиляди професионални футболисти по целия свят, но австралиецът Джош Кавало е единственият от високото ниво, който открито признава, че е гей.

Дейли добавя: "Браво, Джош, искам да кажа - смелостта ти е невероятна. Но помислете само за момент относно броя на играчите, които са твърде уплашени, за да говорят, и колко самотно трябва да е това".

„Около 7% от хората в Обединеното кралство се идентифицират като гейове или бисексуални. Във висшата лига има около 500 играчи. Статистически това означава, че има достатъчно играчи за три футболни отбора, които излизат на терена всяка седмица - поне един гей от всеки един клуб във Висшата лига, живеещ в лъжа. Така че, ако имах едно коледно желание, то щеше да е през следващата година това да се промени. Този невероятно смел играч от Висшата лига пристъпва напред и заявява „Аз съм гей“.

"Този човек би вдъхновил гей хората навсякъде, ще даде надежда на хиляди тийнейджъри, борещи се със сексуалността си, и ще спаси живота на безброй млади хора, които в момента имат чувството, че нямат място в този свят", казва още олимпийският шампион.

Той използва речта, за да призове за по-голяма солидарност към транссексуалните спортисти и за да каже, че транссексуалните права са неразделна част от гей движението. Дейли хвали и транс спортистите, които се състезаваха на Олимпийските игри в Токио. „Фактът, че постигнаха това в сегашната атмосфера на страх и паника около транс хората, прави постиженията им още по-впечатляващи. Няма ЛГБ без Т”, заявява британецът.

В допълнение към успеха си на дъската за гмуркане, Олимпийският шампион миналата година се зае с плетене, за да му помогне да остане спокоен от целия стрес, съпътстващ един олимпийски състезател, и скоро след това пусна своя собствена гама от комплекти за плетене.

Той разкри, че е горд да представлява отбора на Великобритания на Олимпиадата, но е имало моменти, когато не е чувствал, че е достатъчно силен психически: „Чувствах, че не мога да се гмуркам. В някои дни най-големият скок беше просто ставането от леглото. През лятото олимпийската гимнастичка Симон Байлс се оттегли от състезанието в разгара на кариерата си, вдигна ръце и каза, че се бори. Всички трябва да бъдем вдъхновени от силата, която тя показа - че е окей да не си наред и когато това се случи, си в правото си да поставяш граници и да не се нараняваш, вместо да угодиш на другите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024