Будапеща 1987: Историята на снимката с детето в пазарската чанта Снимка: © Attila Manek

Снимки: Атила Манек 1987, 2020 (24.hu)


Будапеща в края на 80-те години. Млада жена в червено-бяла лятна рокля на райета и сандали с токчета оглежда зеленчуци пред щанд на уличен пазар, докато подпира кошница с дясното си коляно. В лявата си ръка носи прозрачна найлонова чанта, а от нея, точно до връзката с праз, се оглежда невръстно дете, захапало домат.

Снимката на унгарския фотограф Атила Манек беше споделена в Twitter от политическия анализатор Димитър Бечев на 15 февруари, и само за няколко дни успя да натрупа десетки хиляди харесвания и коментари в социалните мрежи.

Популярността на снимката се оказва толкова силна, че успява да се върне там, откъдето започва всичко: при жената с кошницата, през обектива на Манек, на пазар в Будапеща, 33 години по-късно.

Унгарският сайт 24.hu е успял да открие както създателя, така и героините от снимката. Когато изображението е споделено в една от Facebook-групите, посветени на живота в Будапеща, то попада пред очите на дъщерята на фотографа Фани Манек. Оказва се, че жената от снимката е съпругата на Атила Манек - Марти, а детето в торбата е сестрата на Фани - Енико.

През последните десетилетия Манек е работил в различни унгарски вестници и все още се занимава с професията на свободна практика. Великолепната снимка с пазарската чанта е направена на "Музейната улица" в Будапеща, където семейството е живяло в края на 80-те години.

Идеята на Манек е била да илюстрира трудностите пред жените, за които "втората смяна" започва веднага след края на обичайния работен ден, когато се налага да се поемат грижите за децата и домакинството.

За тази цел малката му дъщеря е превърната в част от покупките на майката.

Негативът на оригиналното изображение се намира в архива на унгарската информационна агенция MTI, за която е работил Атила Манек. Той споделя пред 24.hu, че няма представа как снимката се е появила в дигитален формат.

"По някакъв начин снимката e попаднала във Facebook и някой просто ми сподели колко известна е станала тя. Хората дори са я видели в едно такси - шофьорът е показвал стари снимки от Будапеща за развлечение на пътниците си и се оказва, че тази фотография е попаднала в подбора му. Изглежда е започнала да живее самостоятелен живот", казва той пред медията.

Атила Манек разказва, че с удивление е прочел част от коментарите в социалните мрежи, които оспорвали достоверността на снимката с твърдението, че "по време на комунизма в Източна Европа не е имало такива плодове и зеленчуци".

За да опровергае съмненията и за да покаже как изглеждат неговите "момичета" 33 години по-късно, Атила Манек прави възстановка на фотографията на пазара в района Будафок.

Марти Манек, съпругата на фотографа, се е занимавала с преводи и писане на статии, като в момента работи в медицинска фирма. Енико е доктор по химически науки, и специализира в нанотехнологиите.

Колкото до Атила Манек - интересът към семейната снимка вече се прехвърля и към останалите му фотографски попадения от времето на късния унгарски социализъм. Още едно откритие на Димитър Бечев от архива на Манек от 1984 г. показва дългогодишния ръководител на Унгарската работническа партия Янош Кадар (с цигарата в уста) като наблюдател на конкурс по красота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022