Снимка: © Attila Manek

Снимки: Атила Манек 1987, 2020 (24.hu)


Будапеща в края на 80-те години. Млада жена в червено-бяла лятна рокля на райета и сандали с токчета оглежда зеленчуци пред щанд на уличен пазар, докато подпира кошница с дясното си коляно. В лявата си ръка носи прозрачна найлонова чанта, а от нея, точно до връзката с праз, се оглежда невръстно дете, захапало домат. 

Снимката на унгарския фотограф Атила Манек беше споделена в Twitter от политическия анализатор Димитър Бечев на 15 февруари, и само за няколко дни успя да натрупа десетки хиляди харесвания и коментари в социалните мрежи. 

Популярността на снимката се оказва толкова силна, че успява да се върне там, откъдето започва всичко: при жената с кошницата, през обектива на Манек, на пазар в Будапеща, 33 години по-късно

Унгарският сайт 24.hu е успял да открие както създателя, така и героините от снимката. Когато изображението е споделено в една от Facebook-групите, посветени на живота в Будапеща, то попада пред очите на дъщерята на фотографа Фани Манек. Оказва се, че жената от снимката е съпругата на Атила Манек - Марти, а детето в торбата е сестрата на Фани - Енико. 

През последните десетилетия Манек е работил в различни унгарски вестници и все още се занимава с професията на свободна практика. Великолепната снимка с пазарската чанта е направена на "Музейната улица" в Будапеща, където семейството е живяло в края на 80-те години.

Идеята на Манек е била да илюстрира трудностите пред жените, за които "втората смяна" започва веднага след края на обичайния работен ден, когато се налага да се поемат грижите за децата и домакинството.

За тази цел малката му дъщеря е превърната в част от покупките на майката. 

Негативът на оригиналното изображение се намира в архива на унгарската информационна агенция MTI, за която е работил Атила Манек. Той споделя пред 24.hu, че няма представа как снимката се е появила в дигитален формат. 

"По някакъв начин снимката e попаднала във Facebook и някой просто ми сподели колко известна е станала тя. Хората дори са я видели в едно такси - шофьорът е показвал стари снимки от Будапеща за развлечение на пътниците си и се оказва, че тази фотография е попаднала в подбора му. Изглежда е започнала да живее самостоятелен живот", казва той пред медията. 

Атила Манек разказва, че с удивление е прочел част от коментарите в социалните мрежи, които оспорвали достоверността на снимката с твърдението, че "по време на комунизма в Източна Европа не е имало такива плодове и зеленчуци". 

За да опровергае съмненията и за да покаже как изглеждат неговите "момичета" 33 години по-късно, Атила Манек прави възстановка на фотографията на пазара в района Будафок. 

Марти Манек, съпругата на фотографа, се е занимавала с преводи и писане на статии, като в момента работи в медицинска фирма. Енико е доктор по химически науки, и специализира в нанотехнологиите. 

Колкото до Атила Манек - интересът към семейната снимка вече се прехвърля и към останалите му фотографски попадения от времето на късния унгарски социализъм. Още едно откритие на Димитър Бечев от архива на Манек от 1984 г. показва дългогодишния ръководител на Унгарската работническа партия Янош Кадар (с цигарата в уста) като наблюдател на конкурс по красота. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект