Снимка: © Attila Manek

Снимки: Атила Манек 1987, 2020 (24.hu)


Будапеща в края на 80-те години. Млада жена в червено-бяла лятна рокля на райета и сандали с токчета оглежда зеленчуци пред щанд на уличен пазар, докато подпира кошница с дясното си коляно. В лявата си ръка носи прозрачна найлонова чанта, а от нея, точно до връзката с праз, се оглежда невръстно дете, захапало домат. 

Снимката на унгарския фотограф Атила Манек беше споделена в Twitter от политическия анализатор Димитър Бечев на 15 февруари, и само за няколко дни успя да натрупа десетки хиляди харесвания и коментари в социалните мрежи. 

Популярността на снимката се оказва толкова силна, че успява да се върне там, откъдето започва всичко: при жената с кошницата, през обектива на Манек, на пазар в Будапеща, 33 години по-късно

Унгарският сайт 24.hu е успял да открие както създателя, така и героините от снимката. Когато изображението е споделено в една от Facebook-групите, посветени на живота в Будапеща, то попада пред очите на дъщерята на фотографа Фани Манек. Оказва се, че жената от снимката е съпругата на Атила Манек - Марти, а детето в торбата е сестрата на Фани - Енико. 

През последните десетилетия Манек е работил в различни унгарски вестници и все още се занимава с професията на свободна практика. Великолепната снимка с пазарската чанта е направена на "Музейната улица" в Будапеща, където семейството е живяло в края на 80-те години.

Идеята на Манек е била да илюстрира трудностите пред жените, за които "втората смяна" започва веднага след края на обичайния работен ден, когато се налага да се поемат грижите за децата и домакинството.

За тази цел малката му дъщеря е превърната в част от покупките на майката. 

Негативът на оригиналното изображение се намира в архива на унгарската информационна агенция MTI, за която е работил Атила Манек. Той споделя пред 24.hu, че няма представа как снимката се е появила в дигитален формат. 

"По някакъв начин снимката e попаднала във Facebook и някой просто ми сподели колко известна е станала тя. Хората дори са я видели в едно такси - шофьорът е показвал стари снимки от Будапеща за развлечение на пътниците си и се оказва, че тази фотография е попаднала в подбора му. Изглежда е започнала да живее самостоятелен живот", казва той пред медията. 

Атила Манек разказва, че с удивление е прочел част от коментарите в социалните мрежи, които оспорвали достоверността на снимката с твърдението, че "по време на комунизма в Източна Европа не е имало такива плодове и зеленчуци". 

За да опровергае съмненията и за да покаже как изглеждат неговите "момичета" 33 години по-късно, Атила Манек прави възстановка на фотографията на пазара в района Будафок. 

Марти Манек, съпругата на фотографа, се е занимавала с преводи и писане на статии, като в момента работи в медицинска фирма. Енико е доктор по химически науки, и специализира в нанотехнологиите. 

Колкото до Атила Манек - интересът към семейната снимка вече се прехвърля и към останалите му фотографски попадения от времето на късния унгарски социализъм. Още едно откритие на Димитър Бечев от архива на Манек от 1984 г. показва дългогодишния ръководител на Унгарската работническа партия Янош Кадар (с цигарата в уста) като наблюдател на конкурс по красота. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"