Бунтът на 100-те мобилизирани: Парите ги няма, а руските запасняци отказват да воюват

Над 100 мобилизирани руснаци са организирали масов протест в един от учебните военни лагери в Чувашката област в Русия.

Мъжете отказват да воюват в Украйна, като твърдят, че са измамени от военните власти заради това, че не са получили обещаваните от Владимир Путин 195 000 рубли (3200 евро) за служба на фронта.

Опозиционният руски канал "Гулагу-нет" публикува клип, в който се вижда как запасняците стоят на плаца в казармата в Уляновск и скандират "Един за всички, всички за един". Малко преди това беше качено и тяхното обръщение към гражданите на Русия:

"Рискувайки собствения си живот, отиваме на сигурна смърт заради вашата безопасност и мирен живот. Нашата държава отказва да ни плати средствата в размер на 195 000 рубли, които ни обещаваше президентът Владимир Владимирович Путин. За какво ни е тогава да воюваме за тази държава, като оставяме семействата си без поддръжка?", пише в писмото на протестиращите мобилизирани руснаци.

Те заявяват, че отказват участие в "специалната военна операция" и ще търсят справедливост, докато не получат обещаните пари.

В един от клиповете се чува как резервист обяснява, че се е върнал в родния си град от Москва, за да участва в армията "заради Родината и заради обръщението на президента", но очаквал да му платят пари.

Жена във военна униформа му обяснява, че законопроектът за парични обезщетения на мобилизираните в размер е обсъден в Думата само на първо четене. Мъжете обаче продължават да настояват, че парите са им обещани и питат защо командирът на полка не е на място, за да отговаря на въпросите им.

От "Гулагу-нет" описват случващото се като "поредно свидетелство за провалената държавност в Русия".

"Путин и олигарсите му доведоха народа до нищета и бедност, хората са принудени да се съгласяват на съучастие във войната под въздействието на пропагандата - а дори в тази ситуация държавата ги захвърля на произвола. В системата на Путин има милиарди рубли за наемниците на Пригожин (предсрочно освободените затворници към наемническата групировка "Вагнер", б.р.), но няма пари за най-обикновените мобилизирани мъже", коментират от сайта.

"Призоваваме всички да не съучастват в тази позорна и коварна война - нито с пари, нито без пари. Тази война опозорява Русия, армията, руския народ и всеки, който участва в нея".

Местният Telegram-канал "Сърдита Чувашия" твърди, че бунтът на мобилизираните руснаци е бил потушен след намеса на полицейските спецчасти от ОМОН и Росгвардия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024