Captain Cook става звезден Michelin ресторант от 15-и до 20-и ноември

В продължение на пет вечери носителят на Мишленска звезда шеф Силвиан Сендра, заедно със своя екип, превзема кухнята на Captain Cook.

Един от топ готвачите в света на висшата кулинария ще приготви специално за гостите на Captain Cook шестстепенно меню, съставено от най-знаковите ястия в кариерата му.

Кой е шеф Сендра?

Шеф Сендра печели своята първа звезда Мишлен още на 30 години. По неговите думи, освен страст и талант, много важна е и традицията – шеф Сендра е родом от Брест и започва кариерата си в Лион, известен като гастрономическата столица на Франция.

Учи висшия кулинарен занаят при Ален Дюкас, на 24 години открива първия си ресторант в Париж, след което се пренася и на космополитната кулинарна сцена в Лондон. Пътува из целия свят, черпи вдъхновение от екзотичните кухни на Азия и Африка, за да достигне до създаването на личния си кулинарен почерк, в основата на който е лионската кухня, обогатена от източни нотки и смелостта да експериментира, но винаги с респект към вкуса и традицията.

Срещата между шеф Сендра и Captain Cook

Шеф Сендра има два собствени ресторанта, което прави гастролите му извън тях строго ограничени – изключително внимателно подбира местата, в които да представи своите умения.

За да приеме поканата на Captain Cook, шеф Сендра лично и екипът му правят детайлна предварителна проверка дали ресторантът отговаря на критериите за представяне на неговото Мишлен меню.

Кухнята е „сърцето“ на всеки ресторант и условията към нея са безкомпромисни – от хигиената и подредбата ѝ, през вида и качеството на уредите за готвене, до наличието на специфична посуда и организацията на отделните готварски станции.

Продуктите, с които мястото традиционно работи, са второто изключително условие. Освен че ресторантът трябва да гарантира, че ще достави на момента всички пресни продукти и съставки, отговарящи на изискванията за менюто на шеф Сендра, за него е от съществено значение и с какви продукти принципно работи Captain Cook извън визитата му: качество, свежест и гаранция за произход са минималните задължителни критерии, които трябва да бъдат покрити.

Залата на ресторанта, интериорът и традиционните клиенти са другите важни изисквания към мястото.

Шеф Сендра идва в Captain Cook с екип от 4-ма съ-шефове, които ще отговарят за цялостното приготвяне на шестстепенното меню, но за да бъде всичко перфектно, ще разчита и на екипа на Captain Cook. Готвачите, заедно със сервитьорите на ресторанта, които ще са отговорни за поднасянето на храната, преминават през предварителен изпит и след това през специално обучение на място.

„За нас е голямо признание фактът, че шеф от ранга на Силвиан Сендра одобри Captain Cook за ресторант, в който да представи своето авторско меню. Ние имаме 20-годишна традиция, богат опит и самочувствие на нашата кулинарна сцена, но срещата с изискванията на световноизвестен шеф е предизвикателство, което поемаме с вълнение и голямо желание. Ще се радваме да споделим с нашите клиенти едно ново и различно изживяване за всички сетива, каквото е представянето на меню със звезда Мишлен, равна на „Оскар“ за нашата професия“ – коментира шеф Слави Бучков.

Менюто

Шестстепенното меню на шеф Сендра е елегантна и балансирана комбинация от вкусове и дестинации, които се разгръщат постепенно, за да представят в своята цялост неговото разбиране за хармония.

Започвайки с авторска интерпретация на френската традиция, пътешествието продължава с изненадваща комбинация между карфиол и ванилия, преминава през Ривиерата и Нормандия, откъдето са мидите Сен Жак и стридите Жилардьо, продължава на морска тема с лек ливански привкус, отпраща ни към Аржентина и Северна Африка, за да ни върне с десерта обратно на френска територия с провокиращи въображението акценти от Ориента.

Шестстепенно авторско меню на шеф Силвиан Сендра

  • Amuse Bouche: Вариация на равиоли с гъби и поширано яйце
  • Антре: Карфиол с течен център от ванилия и пюре от зеленчуци
  • Предястие: Карпачо Сен Жак със сорбе от стриди Жилардьо и хайвер от сьомга
  • Основно рибно ястие: Шафранова треска с кейл и табуле от Ливан
  • Основно месно ястие: Рибай стек Блек Ангъс, гарниран с пюре от две текстури, букет от горски подправки, цвят от див лук и сос от северноафриканско агнешко
  • Десерт: Шоколадова пралина с хрупкави палачинкови пури и дуо сладолед от шамфъстък и тахан

Телефон за резервации: 0882 999 001

За повече информация на сайта на Captain Cook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022