CES 2020: Най-интересното от шоуто в Лас Вегас Снимка: © Getty Images

180 000 посетители. Над 250 000 кв.м. площ за конференции и продуктови премиери. Това е CES - най-голямото световно изложение за потребителска електроника, което превзема Лас Вегас в първите дни на 2020 г.

От смарттелевизори и гейминг-конзоли до самоуправляващи се автомобили и 5G-устройства, новините от CES ще бъдат във фокуса на вниманието на всички технологични медии през следващата седмица, и неслучайно.

Завръщането на Apple

За първи път след 28 години отсъствие Apple ще се завърне на конференцията във Вегас, за да сложи край на неофициалния бойкот от времето на Стийв Джобс.

Този път компанията ще бъде представена от своя директор по въпросите на защитата на лични данни Джейн Хорват, която ще се включи в дебат за нуждата от регулация и очертаване на отговорностите на технологичните компании при опазването на потребителската информация.

Предупреждението за последиците от злоупотребата, слабата защита или манипулирането на големи бази данни се превърна в обществена кауза за Apple, веднага след като избухнаха серия от скандали, свързани с експлоатацията на слабости в платформи като Facebook и кражбата на данни за десетки милиони потребители.

През 2018 г. Тим Кук подложи на силна критика конкурентните компаниите, чийто бизнес модел се базира на достъпа им до огромни бази данни за личния живот, поведение и интереси на клиентите им. Кук се обяви против безотговорното събиране и търговия с информация, която впоследствие се използва "с военна ефективност" срещу самите хора.

За разлика от фокуса на някои компании върху защитата на личното пространство, много от останалите участници в CES залагат на противоположната тенденция - сред големите теми на изложението тази година ще са устройствата за видеонаблюдение, смарткамерите и проследяващите технологии.

Още по-умни асистенти

Очаква се Apple да представи и подобренията в платформата си за умни домове HomeKit, като Google и Amazon също готвят премиера на нови способности за своите устройства в сферата на Internet of Things.

Едно от най-очакваните събития е проект на Samsung, който представлява "визуален дигитален асистент" или "изкуствен човек", както смело го описва компанията. Каквото и да представлява системата, би трябвало да е качествено по-напреднала технология от съществуващите гласови асистенти.

Телевизори и стрийминг услуги

Samsung вече привлече вниманието на медиите с прототипа си Sero TV - дисплей, който се върти хоризонтално или вертикално в зависимост от формата на излъчваната картина. Компанията се надява, че новият модел може да се хареса на TikTok-поколението, което е свикнало да приема видеосъдържанието си в кратки форми през екрана на мобилния си телефон. Това, което предлага южнокорейският производител, е значително по-голямо, качествено изображение - 4K, 43 инча.

Компанията показа и нов 8K телевизор с почти невидима рамка околко Infinity-екрана и изкуствен интелект за адаптиране на яркостта и контраста на картината спрямо светлината в стаята на потребителите.

Междувременно LG анонсира 8 нови моделa на 8K телевизорите си, при които ще въведе за първи път новата 8K Ultra HD резолюция - 7680 х 4320 пиксела, с минимален праг на контрастна модулация от 50%.

Сред очакваните събития за стрийминг услугите са представянето на новата мобилна платформа Quibi и включването на NBC Universal на пазара на video-on-demand абонаментите с приложението, наречено Peacock.

Иновациите при автомобилите

Много от автомобилните компании използват CES, за да представят подобрения в системите за асистенция при шофиране, и тази година няма да е изключение.

Bosch обяви изпреварващо, че ще започне да произвежда собствени Lidar (light detection and ranging) сензори, които се използват от почти всички самоуправляващи се автомобили за засичане и ориентиране в околното пространство. Ако досега тези сензори бяха доста скъпа технология, намесата на технологичния гигант може да доведе до снижаване на разходите за производството им - а оттам да повлияе върху цените на автономните превозни средства.

Сред останалите прогнози за нови технологии в транспорта от CES 2020 са вграждане на виртуални гласови асистенти в системите за управление, както и подобрения при електрическите скутери.

Segway например анонсираха S-Pod - количка с формата на яйце, която се балансира според наклона на човешкото тяло, без да изисква от пътника да стои на крак по време на превоза.

5G

Новото поколение на мобилните мрежи беше сред водещите теми и на миналогодишното издание на CES, а с напредването в изграждането на инфраструктурата от телекомите вече идват и въпросите за най-доброто приложение на технологията. Автомобилните компании са сред най-заинтересованите от възможностите на 5G заради интеграцията в бъдещата транспортна мрежа на умните градове. В по-близкото бъдеще - DELL ще представи първия си лаптоп от премиум серията си със способност за 5G връзка - Latitude 9510.

Търговската война с Китай

Ако изминалата година беше белязана от напрежението между САЩ и Китай, CES е живото отражение на последствията от взаимното недоверие, породено в разгара на търговската война.

Според данни на Асоциацията за потребителски технологии, китайските участници в CES 2020 ще са със 100 по-малко от 2019 г. Въпреки че организаторите очакват "добре известните китайски брандове да останат на ниво, сравнимо с това от изложението през миналата година", показателно е, че някои от най-големите имена на електронната индустрия - вкл. Alibaba - няма да присъстват на събитието.

За сметка на Китай - CES обяви, че ще даде трибуна на Иванка Тръмп по време на една от основните си дискусии, посветена на "Бъдещето на работните места". Дъщерята на Тръмп е представена в програмата на CES като президентски съветник и ръководител на Службата за икономически инициативи и предприемачество в Белия дом. Поканата до нея беше подложена на доста критики заради съмнителните й заслуги и компетентност в областта на технологичната индустрия. Ръководителят на CES Гари Шапиро обаче твърди, че не съжалява за избора си, като посочва, че Иванка Тръмп е част от администрацията, която работи по национална стратегия за работните места в IT-сферата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024