Частните лотарии преминават незабавно под държавен контрол

Около 20 минути – толкова време беше нужно на парламента да гласува поправките в Закона за хазарта, които предвиждат отнемане на лицензите на частните лотарии веднага след влизането му в сила.

Точката бе разгледана още в началото на заседанието в петък по предложение на вносителя на законопроекта Валери Симеонов. Вчера бюджетната комисия одобри поправките на второ четене, а днес окончателно стана ясно, че преходен период от три месеца няма да има. Лицензите на частните хазартни оператори, сред които са и двете частни лотарии на Васил Божков – „Национална лотария“ и „Лотария България“, ще бъдат отнети след обнародване на закона в „Държавен вестник“. Срокът за това е 14 дни, освен ако президентът не наложи вето.

Големите печалби от лотарийните игри, които се изплащат на части в продължение на повече от 10 години напред, няма да бъдат гарантирани. След отнемане на лицензите спечелилите сами ще трябва да си търсят неизплатените пари. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че не е ясно в какъв размер са разсрочените печалби към този момент.

Българският спортен тотализатор вече ще предлага фишове и лотарийни билети само в собствени или наети пунктове. Поправките в Закона за хазарта гласят още, че се забранява държавното тото да възлага тази дейност на външни изпълнители.

Промените бяха подкрепени единодушно с изключение на представителите на БСП, които гласуваха с „въздържал се“. Причината е, че не са докрай убедени дали бюджетът няма да пострада.

Менда Стоянова сподели, че няма опасност това да се случи при преминаването на лотариите под държавен монопол.

"Сериозно сме проучили европейската практика и делата, които са се водили срещу различни държави, решили да възлагат организиране на хазарт само на държавен оператор. Няма опасност бюджетът да бъде ощетен", каза председателят на бюджетната комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024