Чеченският офицер Руслан Геремеев, който е заподозрян за организатор на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов през 2015 г., приключи участието си във войната в Украйна безславно. 

На 27 март Геремеев се появи на фронта в Мариупол - града, който търпи най-тежки човешки и материални поражения от руските въоръжени сили и се намира в условия на хуманитарна криза от началото на войната. 

Клип с негово участие беше разпространен от чеченския ръководител Рамзан Кадиров, който твърди, че екипът на Геремеев успял да превземе административна сграда в опустошения Мариупол и да вдигне знаме над входа му. 

Само два дни по-късно руският канал в Telegram "Оперативни сводки" публикува друг клип, в който се вижда как Геремеев лежи в болница, а Рамзан Кадиров стои над него и му говори. 

В болницата се появява и Адам Кадиров - 14-годишният син на Рамзан Кадиров - който е облечен във военна униформа. На други клипове от чеченския лидер се вижда, че Адам носи огнестрелно оръжие.  

От записа не става ясно какво се е случило с Геремеев, за да се наложи да бъде хоспитализиран. Не е ясно и на каква длъжност е привлечен той към руските въоръжени сили. По-рано той беше командир на рота от полицейски батальон. 

Геремеев беше уличен от близките и сътрудниците на Борис Немцов като човек, който е организирал покушението срещу известния руски политик през февруари 2015 г. Вместо това пред съда беше изправен неговият бивш шофьор. 

Руслан Геремеев не се яви на заседанията по делото за смъртта на Немцов, който беше разстрелян на улицата в Москва, в близост до стените на Кремъл. 

Мариупол се намира под руска обсада от края на февруари, но остава под контрола на украинските войски и администрация. Над 140 000 души от града опитаха да се евакуират и да избягат от постоянните бомбени нападения. Унищожени бяха стотици жилищни сгради, бомбардирани бяха родилното отделение на детската болница и сградата на театъра в пристанищния град, в която се укриваха стотици цивилни граждани. 

Градът е без ток, водоснабдяване и парно от началото на инвазията. Чеченците, предвождани от Кадиров, решиха да се появят в Мариупол в последните два дни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

Кирил Петков се среща с папа Франциск в Рим

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията