Чеченец, заподозрян за убийството на Борис Немцов, се оказа в болница след 2 дни в Мариупол

Чеченският офицер Руслан Геремеев, който е заподозрян за организатор на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов през 2015 г., приключи участието си във войната в Украйна безславно.

На 27 март Геремеев се появи на фронта в Мариупол - града, който търпи най-тежки човешки и материални поражения от руските въоръжени сили и се намира в условия на хуманитарна криза от началото на войната.

Клип с негово участие беше разпространен от чеченския ръководител Рамзан Кадиров, който твърди, че екипът на Геремеев успял да превземе административна сграда в опустошения Мариупол и да вдигне знаме над входа му.

Само два дни по-късно руският канал в Telegram "Оперативни сводки" публикува друг клип, в който се вижда как Геремеев лежи в болница, а Рамзан Кадиров стои над него и му говори.

В болницата се появява и Адам Кадиров - 14-годишният син на Рамзан Кадиров - който е облечен във военна униформа. На други клипове от чеченския лидер се вижда, че Адам носи огнестрелно оръжие.

От записа не става ясно какво се е случило с Геремеев, за да се наложи да бъде хоспитализиран. Не е ясно и на каква длъжност е привлечен той към руските въоръжени сили. По-рано той беше командир на рота от полицейски батальон.

Геремеев беше уличен от близките и сътрудниците на Борис Немцов като човек, който е организирал покушението срещу известния руски политик през февруари 2015 г. Вместо това пред съда беше изправен неговият бивш шофьор.

Руслан Геремеев не се яви на заседанията по делото за смъртта на Немцов, който беше разстрелян на улицата в Москва, в близост до стените на Кремъл.

Мариупол се намира под руска обсада от края на февруари, но остава под контрола на украинските войски и администрация. Над 140 000 души от града опитаха да се евакуират и да избягат от постоянните бомбени нападения. Унищожени бяха стотици жилищни сгради, бомбардирани бяха родилното отделение на детската болница и сградата на театъра в пристанищния град, в която се укриваха стотици цивилни граждани.

Градът е без ток, водоснабдяване и парно от началото на инвазията. Чеченците, предвождани от Кадиров, решиха да се появят в Мариупол в последните два дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024