Четири ареста и сменен министър. Какво се случва в руската армия? Снимка: © Getty Images

Oтровен, загинал при мистериозен самолетен инцидент, паднал по стълбите или от прозорец - подобни заглавия доскоро описваха случаи на внезапна смърт, застигнала олигарси, политици и хора на високи позиции в Русия. Напоследък новините не са за фатални "инциденти", а за арести на важни хора от властта. В случая - от военната власт в Кремъл.

Само в рамките на месец са задържани четирима души от висшия ешелон в Министерството на отбраната. Последният е зам.-началникът на Генералния щаб на руската армия ген.-лейтенант Вадим Шамарин. Руски медии съобщават, че той е арестуван за период от два месеца, а обвиненията са за подкуп и корупция.

Серията от арести в руската армия започва на 23 април - тогава за подкуп е задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Това се случва веднага след негова среща с колеги, на която присъства и Сергей Шойгу - тогава министър на отбраната.

След Иванов идва ред на генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление на персонала към руското Министерство на отбраната. И той е заподозрян във вземането на подкуп - в особено големи размери. Арестуван е на 14 май. Съобщава се, че службите нахлуват в дома му, докато спи, разбиват вратите и прозорците и конфискуват златни монети, скъпи предмети и над 100 млн. рубли (малко над 1 млн. долара) в брой. Но липсват снимки на откритите луксозни вещи и пари в сейф, въпреки че руската практика обикновено е да публикува такива "находки" при арест.

След това идва и новината за задържането на генерал-майор Иван Попов, бивш командир на 58-а армия на Южния военен окръг. Той е отстранен от длъжност още през юли 2023 г. след доклад за лошото състояние на руската армия и големите загуби, които тя търпи на фронтовете, отворени от нея в Украйна. Тогава обяснението беше, че има нужда от по-строг контрол върху огромните разходи в областта на отбраната, за да не изоставя тя от останалите сектори на икономиката.

В "месеца на арестите" - между тези на Кузнецов и Попов, дойде и най-изненадващата вест - на 16 май Владимир Путин свали от поста му един от най-приближените си хора в Кремъл от години - министъра на отбраната Сергей Шойгу. Той беше заменен от икономиста Андрей Белоусов.

Новият министър никога не е заемал позиции в армейските или силовите структури, но се смята за напълно лоялен на "каузата" на Путин.

Шойгу все пак зае друга публична функция - секретар на Съвета по сигурността към президента.

Какво всъщност се случва в руската армия? Рокадите показват, че "войната ще продължи дълго, икономиката минава на военни коловози, а руският държавен ръководител не планира никакво мирно бъдеще за себе си", коментира руската служба на BBC.

Според анализатори арестите на висши военни могат да се тълкуват като знак за вътрешна битка между отделни групи за влияение около Путин, които след началото на войната в Украйна започват още по-ожесточено да се нападат едни други.

В документ на Carnegie Russia Eurasia, посветен на рокадите в руската армия, авторите обръщат внимание на детайл - в съда след ареста си Тимур Иванов - първият от поредицата, се явява във военна униформа. Това е в разрез с практиката представителите на армията да се изправят пред съд в цивилно облекло, за да не накърнявават имиджа на въоръжените сили.

Малко след това Путин сменя Шойгу, чийто заместник беше Иванов. Това според анализа означава само едно: клановете около Путин вече са наясно, че в тези вътрешни битки действията говорят повече от думите.

"В заключение може да се каже, че ще има все повече противоборства сред представителите на руския елит, и все по-малко правила," казват авторите му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024
Важно днес

Борисов посети засегнати от градушката и им обеща помощ - но само "ако се направи правителство"

Борисов отново прехвърли отговорността за съставянето на кабинет към другите партии

15:31 - 15.06.2024
Живот

Без гаджета, срещи и секс. Новият тренд "boy sober" отказва жените от запознанства с мъже

Хиляди жени качват видеоклипове, в които описват как са "изтрезнели" от момчетата

14:51 - 15.06.2024