"Чиста измислица": Директорът на лабораторията в Ухан отрече вирусът да се е зародил там Снимка: © Getty Images

„Чиста измислица“ – по този начин директорът на Института по вирусология в Ухан – имунологът Ванг Яни, описа теорията, че Covid-19 произхожда именно оттам.

Институтът попадна в окото на бурята, откакто новият коронавирус се разпространи из целия свят. Covid-19 зарази над 5 милиона души и взе над 338 хиляди жертви, но все още е с неясен произход.

Откакто първите случаи бяха обявени миналия декември, учените се надпреварват да открият как се е зародил коронавирусът, за да разработят успешна ваксина. Междувременно конспиративните теории продължават да циркулират в пространството и една от тях е, че Covid-19 е бил изпуснат от лаборатория в Института по вирусология в най-големия град в китайската провинция Хубей, който стана епицентър на заразата.

Наскоро се появи правителствен доклад на САЩ, в който се сочи, че Китай умишлено е прикрил от света колко опасен е новият коронавирус. Администрацията на президента Доналд Тръмп продължава да обвинява азиатската страна, че е разпространила Covid-19, въпреки че учените твърдят, че произходът му е съвсем естествен.

„Нашият институт първи получи клинична проба от непозната към онзи момент пневмония – това се случи на 30 декември миналата година“, каза Ванг Йани в интервю за CGTN.

„След като проверихме патогена, открихме, че това е нов коронавирус, който сега е наречен SARS-CoV-2. Преди това нямахме никакви информации, нито бяхме проучвали и съхранявали вируса. Всъщност, като всички останали, ние нямахме представа, че вирусът дори съществува. Как ще го пуснем от нашата лаборатория, когато никога не сме го имали?“, попита реторично той.

Известна теория е, че коронавирусът произхожда от прилепи, както твърди и научното списание Nature. Ванг уточни, че въпросният вирус, споменат в статия от 2018, не е SARS-CoV-2, а името му е SADS – по-старо заболяване, което се характеризира с други симптоми.

„Генетичната поредица на SADS е едва с 50% подобна на тази на SARS-CoV-2. Разликата е голяма“, сподели той и призна, че споменатият щам на коронавируса е бил изследван в Института по вирусология.

Този февруари институтът публикува научна статия, в която се споменава, че е открит нов коронавирус, произхождащ от прилепи. Подобието между него и SARS-CoV-2 е цели 96,2%. Бил е изследван в лабораторията и Ванг бе попитан дали може това да е причината за появата на пандемията Covid-19. Той обаче отрече.

„Коронавирусът, който споменахте и който е с 96,2% подобен на SARS-CoV-2, се нарича RaTG-13. От гледната точка на много хора, на които им липсва професионална квалификация в областта, процентът на подобие е много голям. Но коронавирусът е един от РНК-вирусите с най-много геноми“, сподели директорът на института.

„Вземете например SARS-CoV-2. Цялата му генетична поредица съдържа около 30 000 елемента. Разликата от 3,8% съдържа над 1100 нуклеотидни позиции. На вируса ще му отнеме дълго време да се развие и естествено да мутира, за да се превърне в SARS-CoV-2“, обясни Яни.

Той добави, че на RaTG-13 ще са му нужни около 50 години, за да еволюира в SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ Covid-19. Необходими са му над 1100 мутации, което означава, че вирусът, изследван в лабораторията в Ухан, няма как да е дал началото на пандемията.

Освен това RaTG-13 не е бил изолиран в Института по вирусология – учените просто са открили генетичната му последователност. По този начин Ванг изключи възможността самият вирус да е напуснал лабораторията.

Той разкри, че в института има три щама на живи вируси, но подобието им със to SARS-CoV-2 достига максимум 79,8%.

Един от изследователските им екипи, начело с проф. Ши Женли, проучва коронавирусите, произхождащи от прилепи, още от 2004 година. Той се съсредоточава върху проследяването на произхода на SARS – друг щам на коронавируса, появил се преди почти две десетилетия.

„Знаем, че гените на SARS-CoV-2 са едва 80% като тези на SARS. Разликата е очевидна. Така че в последното проучване на професор Ши екипът не работи върху такива вируси, които са по-малко подобни на SARS“, даде пореден аргумент директорът на Института по вирусология в Ухан.

„Настоящото твърдение на международната научна общност е, че вирусът (б.а. - Covid-19) произхожда от диви животни. Все още обаче не сме наясно какъв вид вируси носят по света различните диви животни и кои от тях са подобни на SARS-CoV-2“, казва Ванг.

Според него все още са нужни категорични отговори за почти всичко, свързано с глобалната пандемия.

„Именно затова въпросът с проследяването на произхода е научен проблем, а това изисква изследователите да правят оценка, базирана на научни данни и факти“, смята Ванг Яни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022